#raspundemcusuflet vârstnicilor din localitățile Iași, Oțeleni, Iugani, Hălăucești, Doljești,Fărăoani, Valea-Mare (Jud.Bacau)! 👵👴

100 de persoane vârstnice din comunitățile Iași, Oțeleni, Iugani, Hălăucești, Doljești,Fărăoani, Valea-Mare (Jud.Bacău) beneficiază începând cu luna august de ajutor material, medical, practic și emoțional prin Fondul pentru Vârstnici.

Ce este mai frumos decât emoția unui bunic surprinsă prin crearea unor opere de artă?

Seniorii noștri transmit tinerilor, prin activitățile intergeneraționale realizate, talentul, priceperea si iubirea pentru artă, prin prezentarea creațiilor personale.

#Îngrijire la domiciliu – Caritas

#raspundemcusuflet vârstnicilor din localitățile Iași, Huși, Oțeleni, Iugani, Hălăucești, Doljești,Fărăoani, Valea-Mare (Jud.Bacau)! 👵👴

Crăciunul pentru bunicii singuri!

În luna decembrie, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași și-a îndreptat atenția către seniorii care, în acestă perioadă a anului se regăsesc singuri și uitați, care au nevoie de îngrjire și sprijin din cauza problemelor de sănătate, și a vârstei înaintate.

În acest sens, seniorii s-au bucurat de prezența tinerilor voluntari care au colindat, iar cu sprijinul financiar oferit de Fundatia Regala Margareta a Romaniei, prin Fondul Special pentru Varstnici, au avut posibilitatea de a oferi bunicilor pachete cu produse alimentare.

#Îngrijire la domiciliu – Caritas

#raspundemcusuflet vârstnicilor din localitățile Iași, Oțeleni, Iugani, Hălăucești, Doljești,Huși, Fărăoani, Valea-Mare (Jud.Bacau)! 👵👴

100 de persoane vârstnice din comunitățile Iași, Oțeleni, Iugani, Hălăucești, Doljești,Fărăoani, Valea-Mare (Jud.Bacău) beneficiază începând cu luna august de ajutor material, medical, practic si emoțional prin Fondul pentru Vârstnici.

In luna octombrie am sărbătorit Ziua Internațională a persoanelor vârstnice.

Cu prilejul acestei zile, pe parcursul întregii luni, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a avut bucuria de a-i sărbători pe seniori printr-o serie de evenimente și activități dedicate lor, pentru a le arăta valoarea pe care o au în viața noastră.

Evenimentul a fost marcat prin momente de socializare, programe cultural-recreative, servirea unei mese calde, deasemenea prin participarea seniorilor la Sfânta Liturghie, și printr-un pelerinaj la Sanctuarul Marian de la Cacica. Pe parcursul întregilor activități, le-au fost  alături seniorilor,  tinerii voluntari, ocazie unică pentru a le arăta recunoștință bunicilor implicați în activități.

Cu sprijinul Fundației Regale Margareta a României, prin Fondul Social pentru Vârstnici, beneficiarii s-au bucurat de primirea unui pachet cu produse alimentare.

#Îngrijire la domiciliu – Caritas

Pentru seniorii noștri luna noiembrie a fost plina de emoții, culoare, cântec și recunoștință. Am avut bucuria de a-i sărbători printr-un concert dedicat lor, concertul caritabil intitulat SPES MUNDI – Speranța lumii, ce a venit în susținerea proiectului  – Vârstnici. Voluntariat. Îmbătrânire activă. Schimburi intergeneraționale. V.V.I.S – al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, prin finanțare din Fondul pentru Vârstnici și susținut de Fundația Regală Margareta a României.

Concertul a fost susținut de Orchestra de cameră "Collegium" a Colegiului Național De Arte "Octav Băncilă", dirijată de profesorul Cosmin Petru Morariu, și a împletit armonios meditația, rugăciunea și visarea într-o manieră descriptivă și ușor de înțeles.

Se spune că arta este de natură divină, însă dintre toate,”arta cu materialul cel mai imaterial” după cum o numea Platon, Muzica, are un efect vindecător asupra tuturor. Indiferent de vârsta, naționalitate, religie sau statut social, ea pătrunde până dincolo de material pentru a vindeca sufletele.

La finalul concertului, seniorii au primit flori din partea tinerilor voluntari și au avut parte de momente de socializare într-un cadru festiv și relaxant.

POVESTE BENEFICIAR – Doamna Dianu Maria, 82 ani, Iasi

Testimonial

„Mă numesc Dianu Maria, sunt înscrisă la Caritas, am 82 de ani. Nu știți câtă bucurie am, când mă sună sau mă vizitează personalul de la Caritas. Am fost la un concert unde m-am bucurat foarte mult. Am văzut mulți copii talentați și persoane cu bunăvoință. Ne-au servit cu dulciuri și au vorbit foarte frumos cu noi, bătrânii. Avem o mare bucurie de fiecare dată când primim un pachet cu alimente și produse de igienă. Vă multumim si suntem fericiți când cineva ne vizitează, ne dă un telefon. Vă mulțumim frumos pentru tot. Vă dorim la mulți, mulți ani.”

#Îngrijire la domiciliu – Caritas

100 de persoane vârstnice din comunitatile Iași, Oțeleni, Iugani, Hălăucești, Doljești,Fărăoani, Valea-Mare (Jud.Bacău) beneficiază incepand cu luna august  de ajutor material, medical, practic si emoțional prin Fondul pentru Vârstnici.

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iasi se implică în viața seniorilor prin vizite la domiciliu, consultații medicale, ateliere intergeneraționale de gătit sau de grădinărit. Aceste intervenții alină singurătatea seniorilor și vor încuraja interacțiunea dintre generații.

În luna August, tinerii beneficiari din cadrul Centrului de tip familial Sf.Iosif Iași, au efectuat deplasări în Centrele de Ingrijire la Domiciliu a Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, din diferite locații din N-E Moldovei, unde au desfășurat activități de socializare însoțite de: sprijin în realizarea activităților de bază zilnice ale persoanelor vârstnice (hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare, comunicare, asistare la schimbarea bandajelor, îngrijirea rănilor ușoare, masaj, igienizarea spațiului de locuit); sprijin pentru realizarea activităților instrumentale ale vieții zilnice (efectuarea de cumpărături, facilitarea deplasării în exterior și însoțire, activități de administrare și gestionare a bunurilor, acompaniere și socializare, povestirea experiențelor de viață).

Ernestine Tiba Coordonator proiect

ASOCIAȚIA CENTRUL DIECEZAN CARITAS IAȘI