De la familii pentru familii – rechizite pentru începerea anului școlar

11 Septembrie 2017

Vineri, 8 septembrie 2017, Centrul de Resurse pentru Familii, program social din cadrul Domeniului Copii, Tineri, Familii, al Centrului Diecezan Caritas Iași, a invitat 25 de copii cu vârste cuprinse între 5-13 ani, împreună cu părinții, la o nouă activitate de petrecere a timpului liber, însă de această dată cu scopul oferirii de ghiozdane echipate complet cu rechizitele necesare începerii unui nou an școlar.

În momentul în care școlile sunt din nou pregătite să-și deschidă porțile, imaginile care ne vin în minte au în prim-plan copii emoționați, uniforme atent călcate, buchete de flori și ghiozdane colorate, copii ce merg de mână cu părinții spre „careul” în care cadrele didactice oferă celor mici o parte din gândurile și urările lor.
       Însă, de cele mai multe ori, în spatele acestui tablou stă un munte de agitație, stres, rugăminți solemne adresate părinților și promisiuni de „voi învăța mai bine anul acesta, te rog cumpără-mi ghiozdanul cu personajul preferat” și poate, cel mai important, o serie de lipsuri materiale pe care adulții nu le pot explica și nu le pot adresa ochilor ce îi privesc cu atenție din spatele unor rechizite uneori prea costisitoare.
        Fiind conștinenți că, pentru familiile beneficiare ale Centrului de Resurse pentru Familii, începerea anului școlar reprezintă, pe lângă bucurie și emoție, și un factor de stres provocat de lipsurile materiale existente, am ales ca, împreună cu finanțatorul nostru, S.C. Conex Distribution S.A., să oferim pe de o parte părinților sprijinul necesar în procesul achiziționării rechizitelor, iar, pe de altă parte, să dăm copiilor un imbold spre un bun traseu educațional în noul an școlar.
      Astfel, 10 familii au fost selectate pe criterii de implicare și asumare cu privire la activitățile derulate în cadrul Centrului de Resurse pentru Familii, iar 25 de copii au primit cu entuziasm ghiozdanele colorate și echipate cu migală cu rechizitele necesare, în funcție de nivelul educațional și nevoile fiecăruia.  Personajele preferate nu au lipsit de pe ghiozdanele micuților, penarele, caietele, stilourile, acuarelele, blocurile de desen ori alte materiale au așteptat liniștite „la rând” pentru a fi parte din întregul proces, totul spre bucuria copiilor care deschideau cu interes și nerăbdare fiecare fermoar.
       Îi mulțumim pe această cale finanțatorului nostru pentru că ne-a sprijinit în demersul propus, având încredere că împreună putem interveni în cadrul familiilor ce necesită suport moral, emoțional, material.

Intitulată sugestiv „De la familii pentru familii”, campania finanțată de către S.C. Conex Distribution S.A., în perioada septembrie – decembrie 2017, are ca scop principal dezvoltarea unui program de integrare socială bazat pe consiliere și suport, viață activă, implicare în propria familie și în comunitate și dezvoltarea abilităților de viață pentru membrii familiilor beneficiare, cât și pentru voluntarii Centrului, prin oferirea de sprijin necesar și activități specifice.

Mihăilă Ioana,

coordonator/asistent social Centrul de Resurse pentru Familii