Pelerinajul bolnavilor la Cacica, 12 mai 2018 cu tema ”Mater Ecclesiae: „Iată fiul tău… Iat-o pe mama ta!”.

15 Mai 2018

Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, în colaborare cu Programul „Servicii de Îngrijire la Domiciliu" al Centrului Diecezan Caritas Iaşi, Sanctuarul Cacica şi parohiile Diecezei de Iaşi au organizat sambătă, 12 mai 2018, Pelerinajul anual al Bolnavilor la Sanctuarul Marian de la Cacica. Am celebrat a XXVI Zi a Bolnavului la nivel International, iar în Dieceza de Iași acest pelerinaj este organizat pentru a XI-a dată.

Mesajul papei Francisc la Ziua mondială a bolnavului 2018 a fost pe tema ”Mater Ecclesiae: „Iată fiul tău… Iat-o pe mama ta!”. Și din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el” (In 19, 26-27). În introducerea scrisorii Papa spunea următoarele cuvinte:  ”Dragi frați și surori, Slujirea Bisericii acordată bolnavilor și a celor care se îngrijesc de ei trebuie să continue cu o vigoare mereu reînnoită, credincioși fiind mandatului primit de la Domnul (cf. Lc 9, 2-6; Mt 10, 1-8; Mc 6, 7-13) și urmând exemplul foarte grăitor al Întemeietorului și Învățătorului ei. În acest an, tema Zilei bolnavului ne este dată de cuvintele pe care Isus, înălțat pe cruce, le adresează mamei sale, Maria, și lui Ioan: ”«Iată fiul tău… Iat-o pe mama ta!» Și din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el” (In 19, 26-27).”

În dieceza noastră pregătirile pentru pelerinaj au început pe data de 4 mai când, în toate bisericile diecezei, a fost recitată zilnic Novena de rugăciune către Sfânta Fecioară Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor. Această rugăciune a fost propusă începând cu anul 2017 ca pregătire pentru pelerinaj.

La Cacica au fost alături de noi Episcopul Petru Gherghel, pr. Iosif Păuleț decan de Bucovina, pr. Eugen Robu responsabil al Oficiului pentru Pastorație Sanitară, pr. Anton Mărăndescu paroh de Cacica, preoți și credincioși din toată dieceza, persoane consacrate, personal socio-medical și numeroși voluntari.

Ziua a început cu ritualul de primire a pelerinilor și celebrarea penitențială. Părintele Anton Mărăndescu a urat bun venit tuturor pelerinilor și a anunțat programul zilei. După recitarea rozariului a urmat Sfânta Liturghie care a fost prezidată de Episcopul Petru Gherghel, acesta ținând și cuvântul de învățătură.

În centrul zilei au fost persoanele suferinde. Am pus la picioarele Mariei bucuriile, suferințele și încercările noastre. Pe tot parcursul celebrărilor ne-am rugat pentru cei care suferă să fie întăriți și să ducă până la sfârșitul vieții misiunea pe care au primit-o de la Dumnezeu cu seninătate.

La predică Episcopul Petru Gherghel a subliniat importanța pe care o au persoanele bolnave în cadrul bisericii. Suferința pentru creștini nu este un blestem sau o pedeapsă. Suferința este un semn că suntem aproape de Isus, un prinos de preamărire iar prin jertfele si suferințele noastre să devenim un dar. Preasfințitul ne-a adus aminte de Sfânta Tereza de Calcutta care spunea că „...suferința nu este o pedeapsă, este un dar...” și „...ce ar fi lumea fără persoane suferinde... ”. Tot Sfanta Tereza de Calcutta spunea:   „Eu le spun întotdeauna celor aflați în suferință că suferința este sărutul lui Iisus, un semn că ei sunt aproape de El pe cruce, atât de aproape încât Iisus îi poate săruta.”

Programul pelerinajului la Cacica a continuat cu adoraţia euharistică şi binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament.  Ne-am rugat pentru personalul și voluntarii care activează în structurile sanitare și socio-caritative, ca Dumnezeu să umple inimile lor cu iubire, pentru ca să crească din ce în ce mai mult în dăruirea de sine, privindu-l mereu pe aproapele cu milostivire și iubire, mai ales pe cel care suferă. Deasemenea pentru cei bolnavi, pentru ca zilnic să reînnoiască încrederea şi speranţa lor în Dumnezeu, care le stă alături și să trăiască fiecare moment al vieții ca pe o ocazie de a te întâlni şi de a recunoaşte prezența Lui în gesturile de bunătate pe care le primesc de la cei din jur.

Mulțumim tuturor colaboratorilor și voluntarilor care s-au implicat pentru organizarea acestui pelerinaj. De asemenea dorim să mulțumim preoților, persoanelor consacrate și personalului socio-medical care au însoțit bolnavii la Cacica. Dumnezeu să le răsplătească efortul și să-i întărească în misiunea lor!

Antonina Dogariu

Citit 1096 ori