Recital de muzică medievală pentru Lăută și voce (muzica trubadurilor din anii 1400)

27 Iulie 2018

Joi, 26 iulie 2018, a avut loc, în capela Centrului Diecezan Caritas Iași, un concert de muzică medievală susținut de Constantin Lazăr - lăută și Dragoş-Mihai Cohal - voce.

Cei doi cântă în această formulă din anul 2016, interpretând repertorii specifice perioadei medievale și renascentiste. Programul acestui recital a fost ales pentru Festivalul Medieval din Sighișoara, ediția XXVI, unde cei doi au fost invitați să susțină un moment muzical, în data de 28 iulie 2018.

Din program au făcut parte următoarele piese:

01.          Guillaume Dufay - Dona gentile (solo lăută)
02.          Guillaume Dufay - Adieu ces bon vins
03.          Walter Frye/Gilles Binchois - Tout a par moy
04.          Guillaume Dufay - Mon chier amy
05.          Gilles Binchois - Jamais cant (solo l
ăută)
06.          Johannes Ockeghem - Quant de vous seul je pers la veue
07.          Jacobus Vide - Puisque je n’ay plus de maystresse
08.          Guillaume Dufay – Ne je ne dors (solo l
ăută)
09.          Guillaume Dufay - Je veuil chanter de cuer joyeux
10.          Anonyme, (manuscrit d’Oxford, c.a. 1420) - Quant la doulce jouvencelle

Despre interpreți:

Constantin Lazăr s-a născut în 27 iunie 1968, la Iaşi. A urmat cursurile Academiei de Arte „George Enescu” – Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, specialitatea chitară clasică în perioada 1992 – 1997. Actualmente este profesor de chitară şi muzică de cameră la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” – Iaşi.

A început studiul lăutei în 2006, an în care şi-a achiziţionat primul instrument – o lăută renascentistă cu opt coruri, copie după un model original Vendelio Venere 1592 (Bologna), realizată de lutierul Gyorgy Lorinczi - Târgu Mureş.

Constantin Lazăr a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate cu programe ce includ lucrări din creaţia unor compozitori – majoritatea lăutişti - ce au activat de-a lungul întregului secol XVI.  A participat la cursurile master susţinute la Bucureşti de cunoscutul lautist şi profesor Hopkinson Smith, de la Conservatorul de Muzică Veche „Schola Cantorum” din Basel, în toamna anului 2009 şi în primăvara lui 2012.  A participat, de asemenea, la cursul master tinut de cunoscutul lautist american Paul O’Dette la Bratislava în cadrul Festivalului de chitară clasică „J. K. Mertz” – iunie 2014.

Dragoş-Mihai Cohal, nascut la 11 martie 1981, Tecuci. A urmat studiile liceale si universitare în Iași.

Este doctor în muzică, tenor, orchestrator și dirijor cu dublă specializare - dirijat cor și dirijat orchestră.
 A fost Cadru didactic la Facultatea de Arte, Universitatea Ovidius din Constanţa și Colegiul Naţional de Artă “O. Băncilă” Iaşi.
  Președinte fondator al Asociației culturale Armonis (din 2012) şi al Ansamblului vocal - instrumental Armonia Lucis cu care susține concerte de muzică vocală românească orchestrată în genul muzical de film.
 A urmat diverse specializări ca și cântăreț și dirijor în Italia (Milano-2010) și România (Iași - 2013, Brașov - 2017/2018)
  Colaborări în România (în calitate de cântăreț, dirijor sau compozitor): Ateneul Tătăraşi din Iaşi, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Opera Națională Română din Iași, Filarmonica Brașov, Filarmonica Moldova Iași, Filarmonica Botoșani, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Filarmonica de Stat „G. Enescu” București, Ateneul Român.
  Colaborări în Italia, Spania și Franța: Filarmonica „Giuseppe Verdi” din Milano, Teatrul Scala din Milano, Teatrul de operă din Como-Italia, Ansamblul Florete Flores (dirijor Mirko Luppi), Ars Cantica Choir and Consort (dirijor Marco Berrini).

Le mulțumim celor doi interpreți pentru momentele deosebite oferite și îi așteptăm cu drag ori de câte ori doresc să ne încânte cu talentul lor.

Citit 434 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2018 14:41

« Decembrie 2018 »