Săptămâna cu zâmbete

22 August 2018

Anul acesta Centrul de Resurse pentru Familii, program al Domeniului Copii, Tineri, Familii din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, s-a înscris în cadrul Swimathon Iași, strângând alături de ambasadori, susținători și de echipa de înotători fonduri pentru demararea activității propuse. Intitulat sugestiv „Săptămâna cu zâmbete”, proiectul a avut ca scop sprijinirea a 40 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, din familii defavorizate din mediul rural prin realizarea unor activități, jocuri, ateliere educative și recreative totodată care să aducă zâmbetul pe buzele copiilor, pe o perioadă de o săptămână în luna august.

În parteneriat cu Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Dancu, „Săptămâna cu zâmbete” s-a aflat la a doua ediție, desfășurând pe parcursul a cinci zile, în intervalul 13-17 august 2018, o serie de jocuri și ateliere tematice, intervenția nostră fiind necesară în vederea oferirii unei alternative benefice pentru dezvoltarea copiilor, pentru ca cei mici să conștientizeze propriile valori în raport cu societatea în care trăiesc.

Dacă la început timiditatea și-a spus cuvântul, copiii privindu-ne atenți și curioși, ulterior jocurile de cunoaștere ne-au apropiat din ce în ce mai mult pe baza pasiunilor noastre, a activităților realizate în timpul liber, dar și pe baza unui plan de reguli și activități propuse și stabilite alături de cei mici. Am venit în întâmpinarea copiilor nu doar cu jocuri creative ci și cu ateliere tematice care să ajute la dezvoltarea imaginației, a spiritului de echipă și cunoașterea de sine.

Astfel, programul din cele cinci zile de activitate a început zilnic cu partea de sport pentru a ne înviora dis de dimineață, dar și pentru a promova mișcarea și stilul de viață sănătos. Mai apoi jocurile pe echipe au dat culoare terenului de sport, copii participând cu energie și entuziasm: au avut sarcini colorate și cu zâmbete de dus la bun sfârșit, venindu-le în ajutor baloanele cu apă, boabele de mazăre, boabele de orez unde diverse ghicitori aveau de găsit, ștafete cu trasee dificile, culorile acrilice, totul pentru a trezi interesul micuților de a se implica și a petrece această săptămână.

După masa de prânz, asigurată în cadrul proiectului, ateliere tematice au fost cele care au pus stăpânire pe energia noastră: am avut ateliere de pictură și creație, unde au fost organizați pe echipe și pe baza unei mascote, copiii au fost puși în situația de a crea propria poveste. Astfel, cei mici s-au transformat în adevărați coregrafi, dând viață unor personaje precum prinți, prințese, broscoi și alte vietăți. De asemenea, am încercat să ne transformăm în adevărați căutători de comori, solicitând astfel atenția, inteligența, spiritul de observație, dorința de a explora și nu în ultimul rând dorința de a concura. Astfel, am rezolvat împreună un traseu cu sarcini clare, precum găsirea unui nume și a unui cântecel care să reprezinte echipa, îmbrățișarea voluntarilor, găsirea a diferite obiecte din natură ( iarbă, frunze, flori) cu ajutorul cărora am construit o căsuță solidă pentru furnici etc.

Am încercat să ne punem și în situația de a salva pe cineva, participând la cursul de prim ajutor „Și tu poți salva!” oferit de către voluntarii Caritas. Astfel, am cuprins teme precum trusa de prim-ajutor, am învățat cum să oferim măsuri de reanimare (manevra Heimlich, masaj cardiac), cum să punem un pansament etc. De asemenea, am participat la cursul de pregătire și intervenție în cazul dezastrelor naturale, unde am reușit să învățăm ce să facem în cazul cutremurelor, inundațiilor, incendiilor, alunecărilor de teren, caniculei și furtunilor de zăpadă.

Iar pentru că, de regulă, ultimele zile petrecute împreună necesită activități speciale, aceastea au adus jocuri, mici petreceri, surprize dulci și colorate alături de trupa de „Teatru Prietenia”, care ne-au pus pe chip zâmbete, muzică, baloane, personaje din desene animate, precum Minnie Mouse, Donald și o frumoasă piesă de teatru „Punguța cu doi bani”.

Copiii au avut parte de o experiență nouă, unde au reușit să dezvolte abilități de comunicare, lucru în echipă, iar pe de altă parte oferirea unei alternative de petrecere a timpului liber și cunoaștere reciprocă. În aceste zile ne-am bucurat și noi sufletele privind entuziasmul și energia celor mici și nu în ultimul rând curiozitatea de a vedea ce alte jocuri și activități noi le propunem.

Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să dăm viață acestui proiect: celor care ne-au susținut pe tot parcursul Swimathon, voluntarilor, cadrelor didactice, prietenilor noștri de la Teatrul Prietenia.

Ciocan Claudia- voluntar Centrul de Resurse pentru Familii

Citit 501 ori Ultima modificare Miercuri, 22 August 2018 11:03