”PĂMÂNT CURAT, OM SALVAT”

06 Noiembrie 2018

TINERII FRANCEZI NE AJUTĂ SĂ LĂSĂM O AMPRENTĂ ÎN SOCIETATE

Centrul Diecezan Caritas Iași a urmărit întotdeauna obiectivul de a promova angajamentul social, formarea conștiinței și a responsabilității civice, implicarea cetățenilor în viața comunităților, pentru a crește nivelul de trai și pentru a apăra demnitatea umană. Acesta a fost spiritul care a determinat echipa Centrului de Resurse pentru Copii și Tineret ”Don Bosco” din cadrul Centrului Diecezan Caritas să creeze un parteneriat cu asociația franceză ”Akwaba Les Enfants” cu scopul de a propune împreună un proiect care să fie ceva mai mult decât un oarecare schimb cultural, ci să reușească să lase o amprentă semnificativă pentru  comunitatea din Buruienesti, unde din 2008 Caritas este foarte activ prin proiectele sale sociale. Cu aceste premise și cu această ambiție, în perioada 19-31 octombrie un grup de 13 elevi de liceu din orașul Lyon, însoțiți de trei profesori, după o perioadă de pregătire care a durat doi ani, au aterizat plini de speranță și entuziasm în România pentru a lansa proiectul "Pământ curat, om salvat".

Alegerea de a pune în agendă temele ecologiei și a respectului față de mediu a fost una obligatorie, ținând cont de nevoile teritoriului și de necesitatea de a sensibiliza populația în acest domeniu. Din acest motiv, echipa Don Bosco a lucrat în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul C. D. Caritas Iași, care printre sarcinile sale derulează acțiuni de prevenție și educație în acest domeniu. Prin urmare, proiectul a urmărit trei direcții: acțiuni pe teren, activități de informare și inițiative educaționale.

Prin colaborarea cu Primăria Doljesti și Școala Gimnazială Gh. Pătrascu au fost organizate, în fiecare zi, campanii de curățare a străzilor și locurilor sensibile din Buruienesti, dar și a gropilor de gunoi neoficiale pe lângă râul Siret, care amenință sănătatea populației, siguranța, precum și demnitatea cetățenilor. Angajamentul constant al elevilor, al beneficiarilor de ajutor social și al familiilor copiilor, care au lucrat alături de voluntarii francezi și de echipa Caritas, a vrut să fie un exemplu dar și să tragă un semnal de alarmă pentru populație, indicând calea de urmat pentru îmbunătățirea vieții tuturor.

Pe lângă platformele de colectare a deșeurilor, au fost instalate panouri informative pentru a ajuta populația să efectueze operațiunea de selectare a deșeurilor în mod corect și responsabil; același material a fost distribuit populației din poartă în poartă cu ajutorul autorităților locale.

Dar entuziasmul tinerilor francezi nu s-a oprit aici. În fiecare zi, după programul dedicat salubrizării, odată lăsate mănușile și sacii de gunoi, au devenit frați și surori mai mari pentru cei 25 de beneficiari ai Centrului Don Bosco, într-un festival al veseliei și al dragostei care cu siguranță o să rămână de neuitat! Chiar dacă, la început, bariera limbii părea greu de depășit,  în scurt timp s-a creat între ei o comuniune profundă, care a avut ca rezultat nu numai o prietenie destinată să fie veșnică, dar și organizarea concretă a unui spectacol pe tema respectării mediului și gestionării responsabile a deșeurilor. Actorii noștri au știut, cu un limbaj simplu și distractiv, să transmită un mesaj fundamental pentru publicul lor: numai prin respectarea planetei, începând cu locul unde trăim zi de zi, omenirea va avea un viitor! Și asta nu depinde decât de gesturi și alegeri  simple ale fiecăruia dintre noi!

Dacă ne amintim și faptul că anul școlar la ”Don Bosco” Buruienești a început sub sloganul "Don Bosco: o amprentă pe viață!", putem spune cu certitudine că Centrul Diecezan Caritas Iași a reușit, prin acest proiect, să lase o amprentă semnificativă pentru comunitatea din Buruienești, dar, totodată, cei 15 prieteni ai asociației ”Akwaba Les Enfants” au lăsat o amprentă de neșters pe inimile și viețile micuților de care s-au îngrijit cu dragostea fraternă, cu o iubire care nu cunoaște granițe și care vorbește o limbă universală! Deși aceste zile împreună sunt deja trecute în arhiva amintirilor, la ”Don Bosco” încă se respiră un aer de magie și peste tot răsună cuvinte dintr-o limbă necunoscută până ieri, dar care astăzi știe să vorbească inimilor noastre!

Marzia Tiberti

Coordonator Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri ”Don Bosco” Buruienești