Grup de suport - cunoașterea și autocunoașterea

07 Noiembrie 2018

Centrul de Resurse pentru Familii, program integrat în cadrul Domeniului Copii, Tineri, Familii al Centrului Diecezan Caritas Iași a organizat în data de 2.11.2018 un grup de suport cu beneficiarii adulți, alegând o temă de cunoaștere și autocunoaștere.

Am considerat importantă realizarea unei întâlniri pe această temă, datorită faptului că o bună autocunoaștere va duce la construirea imaginii de sine, adică la modul în care fiecare dintre noi se percepe pe sine însuși. Cei care au o imagine de sine pozitivă au mai multă încredere în ei, sunt optimiști și duc la bun sfârșit sarcinile sau activitățile pe care le încep. Pe de altă parte, cei cu o imagine de sine negativă nu au încredere în propriile forțe, se tem de eșec și au rezultare slabe.

Gradul de autocunoaștere și imaginea de sine se pot observa ușor în comportamentul nostru, în felul în care facem față situațiilor noi, chiar și în modul în care reacționăm și interacționăm cu cei din jur. Toți avem o identitate pe care putem să o descoperim mai devreme sau mai târziu. Putem să ne definim prin familie, prin grupul de prieteni sau prin grupul profesional.

Participantele grupului de suport au fost încurajate să se prezinte, să împărtășească din experiențele personale, să își exprime valorile cele mai de preț dobândite pe parcursul vieții, să se autoevalueze pentru a încuraja gândirea pozitivă.

Beneficiarele au fost de asemenea stimulate pe tot parcursul întrevederii să își exprime opiniile, reușiind să completeze „steaua respectului de sine”, unde au fost menționate lucrurile pozitive, realizările în momentul de față, motivele pentru care consideră că sunt plăcute de cei din jur, ce și-ar dori să schimbe, reușind astfel să contureze obiectivele de viitor și modul de gândire.

Fie că vorbim despre fericire, extaz, liniște sufletească, furie, dezamăgire sau certuri contradictorii, toate stările de mai sus ne completează pe noi ca oameni, aducând un aport la modalitatea în care conturăm ideile proprii în raport cu mediul ce ne înconjoară.

Am încercat să dăm împreună un sens fericirii și încrederii, nelăsând imaginea negativă să pună amprenta pe noi. Împreună am ajuns la concluzia că, de prea multe ori ne lăsăm pradă grijilor, problemelor și de prea puține ori reușim să ne bucurăm de timpul prezent, de faptul că existăm, că avem o familie, prieteni.

„Să apreciem că suntem aici, să schimbăm gândirea noastă, să le zâmbim oamenilor și atunci și ei se vor comporta la fel cu noi” ne îndeamnă la finalul întâlnirii, una din doamnele beneficiare ale centrului, persoană cu nenumărate experiențe de viață.

Claudia Ciocan – voluntar Centrul de Resurse pentru Familii

Citit 96 ori