„Investind în servicii sociale, investim în oameni”

21 Mai 2019

Ca urmare a interesului continuu asupra eficientizării furnizării de servicii sociale, în perioada 16-17 mai 2019, trei reprezentanți ai Centrului Diecezan Caritas Iasi au fost prezenți la București, la conferința internațională „Investind în servicii sociale, investim în oameni”. Această întâlnire a adus la aceeași masă de discuții specialiști din mediul public și privat, din mai multe țări din Europa, discuțiile fiind moderate de reprezentanți ai Asociației Europene a Furnizorilor de Servicii Sociale destinate persoanelor cu Dizabilități (EASPD).

Cele 4 organizații partenere (EASPD, Dizabnet, FDSC și FONSS) au abordat subiecte de maxim interes legate de contractarea de servicii, bugetul personal, contractele rezervate, mecanisme de finanțare pe care Comisia Europeană le propune și le susține în vederea alinierii tuturor țărilor membre la aceleași standarde de calitate cu privire la furnizarea de servicii sociale.

Cei 250 de invitați au fost informați despre modelele eficiente de finanțare a serviciilor sociale din mai multe țări europene. În cele 2 zile ne-am simțit parte a unui mecanism, simțindu-ne datori față de beneficiari și de profesia noastră să facem lucrurile să funcționeze mai bine, să se miște în direcția cea mai bună, să ne aducem aportul asupra unor schimbări necesare.

Expertiza pe care organizația noastră o are în cei aproape 30 de ani de activitate, ne situează în  rândul organizațiilor care pot produce schimbarea, pot aduce lumina reflectoarelor asupra nevoilor reale ale oamenilor pe care îi sprijinim. Putem și suntem datori moral și profesional să ne aducem aportul asupra redării demnității umane a celor care se află în situații de vulnerabilitate.

Conferința „Investind în servicii sociale, investim în oameni” ne-a oferit posibilitatea să învățăm de la cei care au modele de bună practică în țările lor, de la cei care au avut curajul să schimbe ceva și s-au luptat cu legislația și cu mentalitatea. Pe lângă aceste modele de bună practică am avut ocazia să ascultăm punctele de vedere ale unor reprezentanți ai Comisiei Europene, și poate acum mai mult ca oricând să înțelegem de ce este atât de importantă părerea noastră, de ce este atât de important să ne implicăm, de ce este atât de importantă colaborarea, de ce este atât de important să facem auzită vocea beneficiarilor noștri.

Din exemplele țărilor care au început reforma în domeniul social am înțeles că orice serviciu de calitate înseamnă costuri pe măsură, am înțeles că demnitatea beneficiarilor noștri este importantă și că un servciu eficient este acela care oferă omului posibilitatea de a alege și de a controla ce se întâmpla cu și în viața lui.

Și noi, Centrul Diecezan Caritas Iași, suntem o parte din Europa, o parte din factorii de decizie, o parte din cei care luptă, o parte din cei care schimbă. Europa are nevoie de oameni curajoși și asta devenim noi pe zi ce trece! Mai presus de profesioniști suntem cetățeni europeni care cred în implicarea în comunitate.

„Investind în servicii sociale, investim în oameni”, în ei, în noi, în relația dintre ei și noi.

Sandu Mihaela, coordonator local program DARE

Citit 113 ori