Traian - Zile de reculegere pentru personalul socio-medical

25 Iunie 2019

 

„Adevărata milostenie este o persoană mută cu mâini pricepute.” (V. Ghica

 

În perioada 21-23 iunie 2019 la Centrul Gaudium et Spes din Traian, au avut loc zile de reculegere pentru personalul socio-medical, care lucrează în structurile caritative și în cele spitalicești. Relatorul acestor zile a fost pr. Marius Taloș SJ. Alături de ceilalți participanți au fost prezenți pr. Egidiu Condac, director general CD Caritas Iași și pr. Eugen Robu responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară. Zilele de reculegere au cuprins considerații, meditații personale, sfântul Rozariu, sfânta Liturghie și adorația euharistică. Tema acestor zile a fost Mâinile care dau viață credinței sau glasul mâinilor.

 Pr. Marius ne-a propus spre meditare cele „trei trupuri ale lui Isus”: trupul lui Isus cel istoric, trupul euharistic și trupul mistic–Biserica, adică noi. În prima considerație părintele ne-a propus să aprofundăm semnificația celor patru gesturi din liturgia euharistică care sunt egale cu liturgia aproapelui, și anume: primul gest euharistic - a lua”, care ar însemna, a accepta ca Dumnezeu să fie Dumnezeu în viața mea, a-l accepta pe aproapele, așa cum îl acceptă Dumnezeu și să mă accept pe mine, așa cum mă acceptă Dumnezeu. Al doilea gest Euharistic - „a binecuvânta”, care vine de la cuvântul Conventus- a face o înțelegere, un legământ. A mulțumi și a binecuvânta înainte de transformare. Iar această binecuvântare poate fi ca o cruce, dar și crucea poate fi ca o binecuvântare. Al treilea gest Euharisticb - „a frânge”, trebuie să învățăm să trecem de la „tabla împărțirii” la „tabla înmulțirii”, adică să ajungem la rodul frângerii care este pacea. Și cel de-al patrulea gest euharistic - „a da”. Părintele ne-a îndemnat să ne examinăm atunci când dăm, care este intenția, nu oricine dăruiește și iubește, însă oricine iubește dăruiește. Și ce putem să dăruim? Desigur, nimeni nu e atât de sărac încât să nu poată dărui ceva, pr. Marius ne-a amintit de cinci modele de daruri: bunuri materiale, complimente, rugăciune, ajutor în nevoie, și mai ales timp.

 În cea de a doua considerație, pr. Marius ne-a propus cum să facem trecerea de la tensiunea dintre mesajul crucii și lumea violențelor de tot felul: „cum să rămâi fidel nevoii de dreptate și poruncii iubirii de dușman.  Și răspunsul a fost prin voința de a-l îmbrățișa, iar aceasta comportă patru gesturi: deschiderea brațelor, așteptarea ca celălalt să facă la fel, închiderea brațelor și redeschiderea brațelor. Toate aceste gesturi au și ele la rândul lor o inițiativă din partea fiecăruia dintre noi, căreia îi corespunde și o expunere a vulnerabilității față de celălalt. Limitele îmbrățișării exprimă limitele noastre, când iubim sau suntem iubiți; în același timp semnifică propria noastră condiție umană. În schimb, Crucea deschide brațele lui Dumnezeu către mine pentru totdeauna; la fel față de toate persoanele și întreaga creație pe care vrea să o îmbrățișeze cu mâinile mele, prin mijlocirea mea.

 În ultima considerație cea a liturgiei aproapelui, am fost provocați cu două imagini și următoarea frază: cine este aproapele meu? Imaginile reprezentau Bunul Samaritean și Drumul ucenicilor spre Emaus. Seara, ca o încununare am putut viziona filmul Marie Heurts.

 Înainte de încheiere fiecare a putut împărtăși bogăția primită la Traian, mulțumindu-i Domnului pentru aceste zile, pr. Marius Taloș SJ și gazdelor. Domnul să-i răsplătească cu harurile necesare și să ne binecuvânteze pe fiecare dintre noi pentru a aduce roade în toate câte am semănat în aceste zile.     

  

 

Echipa Centrului de Îngrijire la Domiciliu Faraoani

 

Citit 1233 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2019 12:35

Calendar

« Ianuarie 2021 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31