Săptămâna cu zâmbete

02 Septembrie 2019

Anul acesta Centrul de Resurse pentru Familii, program al Domeniului Copii, Tineri, Familii din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, s-a înscris pentru a IV-a oară consecutiv în cadrul Swimathon Iași, strângând alături de ambasadori, susținători și de echipa de înotători fonduri pentru demararea proiectului, „Săptămâna cu zâmbete”. Astfel, Centrul de Resurse pentru Familii și-a propus ca în acest an să sprijine 40 de copii din familii defavorizate din mediul rural prin realizarea unor activități educative și recreative totodată, pe o perioadă de o săptămână, în vacanța de vară.

În parteneriat cu Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Dancu, Săptămâna cu zâmbete s-a aflat la a treia ediție, desfășurând pe parcursul a cinci zile, în intervalul 26-30 august 2019, o serie de jocuri și ateliere tematice pentru dezvoltarea copiilor.

Pentru copiii cu potențial din mediul rural, educația înseamnă în adevăratul sens al cuvântului șansa la un viitor. Provenind din familii ce au nevoie de cât mai mult sprijin din partea comunității, am considerat necesară intervenția noastră și realizarea unui astfel de proiect în vederea oferirii unei alternative benefice pentru dezvoltarea copiilor pe perioada unei săptămâni din vacanța de vară, timp în care am derulat activități diverse, am luat  masa de prânz împreună, am socializat pentru ca atât cei mici cât și familiile acestora să conștientizeze importanța exemplelor pozitive, a activităților educative, dar mai ales a propriilor valori în raport cu societatea în care trăiesc. Am venit așadar în sprijinul copiilor și a familiilor acestora lansând oportunitatea de a învăța, de a asimila cunostințe și de a se exterioriza prin jocuri ori activități educative sub supravegherea echipei implicate. Programul nostru i-a  reunit  pe copii în contexte atractive și adaptate intereselor lor, unde vocea le-a fost auzită și prin intermediul căruia se vor deschide uși spre un viitor de succes.

Pentru copil, jocul este distracţie, este învăţătură, este muncă, mijloc prin care se educă, mijloc eficient de cunoaştere a lumii înconjurătoare şi de educare a limbajului.Pe lângă jocuri și distracție, copii au participat la un Atelier de Creație. Astfel, au fost împărțiți pe echipe și au primit o mascotă. Cei mici s-au transformat in adevarati regizori, dând viata unor personaje precum regine, prinți și prințese, pui și alte vietăți.De asemenea, unul din voluntari i-a învățat pe copii cum să acorde primul ajutor în situații de urgență. Acesta a cuprins împreună cu copii trusa de prim ajutor, cum să oferim măsuri de reanimare, cum să punem un pansament etc.

Jocurile de relaxare au avut ca scop destinderea participanților, iar pe de altă parte conștientizarea cu privire la puterea muncii în echipă. Astfel, cei mici în urma unui joculet au ajuns la concluzia „Niciunul Dintre Noi Nu Poate Face Singur Câte Putem Face Toți Împreună”Este incredibil cum cinci zile alături de oameni care trăiesc aceleași valori ca și tine te poate umple cu energie și entuziasm pentru acțiune. Lucrul în echipă presupune cooperare, negociere, ascultare activă și înțelegerea nevoilor celorlalți componenți ai echipei, având un scop comun: reușita! Intr-o echipa nici unul din membri nu este mai important decât altul, fiecare aducându-și aportul, în funcție de abilitățile lui speciale, la atingerea rezultatului dorit

Aceste cinci zile i-a ajutat pe cei mici să se cunoască mai bine. Au fost activități amuzante, care au solicitat atenția, imaginația, spontaneitatea și dorința de a participa. Jocul, acea activitate distractiva cu care se indeletnicesc copiii încă de la vârsta de bebeluș și până în copilăria târzie, este mai mult decăt o sursă de recreație și relaxare. Cu multiple beneficii în plan psihic, social, fizic și emoțional, jocul s-a dovedit a fi, in timp, nu doar un instrument eficient în educația copilului, ci și un stimulent pentru creșterea și dezvoltarea lui, încă din primele zile de viață.

Copiii au avut parte de o experiență nouă, unde au reușit să dezvolte abilități de comunicare, lucru în echipă, iar pe de altă parte oferirea unei alternative de petrecere a timpului liber și cunoaștere reciprocă. În aceste zile ne-am bucurat și noi sufletele privind entuziasmul și energia celor mici și nu în ultimul rând curiozitatea de a vedea ce alte jocuri și activități să le propunem.

Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să dăm culoare acestui proiect, celor care ne-au susținut pe tot parcursul Swimathon, cadrelor didactice și nu în ultimul rând voluntarilor fără de care zâmbetele nu ar fi apărut pe chipul celor mici.

Claudia Ciocan – Coordonator/Asistent Social – Program Centrul de Resurse pentru Familii

Citit 143 ori Ultima modificare Luni, 02 Septembrie 2019 18:56

« Septembrie 2019 »