Cele 5 limbaje ale iubirii!

02 Martie 2020

Vineri, 29 februarie 2020, începând cu ora 15:00, Centrul de Resurse pentru Familii, program al Domeniului Copii, Tineri, Familii din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași a organizat un antrenant grup de suport cu beneficiarii adulți, alegând o temă de discuție aparent accesibilă, „Cele 5 limbaje ale iubirii”, însă care a adus cu sine lacrimi, trăiri puternice, stări și sentimente diferite.

Luna februarie este considerată luna iubirii. Chiar dacă Sfântul Valentin este o sărbătoare pe care nu o aprobă toată lumea, este o ocazie să arătăm celor mai apropiați cât îi iubim. Și pentru beneficiarii noștri, s-a dovedit a fi baza unei ample dezbateri despre sentimente, gânduri și emoții. Gary Chapman și Ross Campbell sunt doi psihologi care au descris cinci limbaje ale iubirii. De asemenea, ei vorbesc despre metafora iubirii văzută ca un „rezervor”. Acest lucru înseamnă să vizualizezi ca pe un recipient care dacă este plin înseamnă că există iubire reciprocă, iar aceștia din urmă sunt echilibrați, fericiți și dezvoltă o reziliență pentru a trece peste problemele din cadrul întregii vieți. Dacă recipientul nu este plin, atunci vor apărea problemele de furie, imaturitate,  nesiguranță și lipsa de echilibru. Cei doi psihologi susțin că „e greșit să spui că există prea multă iubire. Iubirea necondiționată este cel mai puternic mesaj pe care îl putem transmite”.

Iubirea este un concept utilizat în legătură cu aproape orice: iubirea de sine, iubirea față de partener, iubirea față de copil, iubirea față de țară, iubirea față de natură, iubirea față de aproape, iubirea față de animale etc. Dar, deși utilizăm același cuvânt, diferențele sunt mai mult decât evidente, de exemplu între iubirea față de aproape și iubirea față de propriul copil. Aici, diferența este dată, pe de o parte, de intensitatea cu care este resimțită emoția și, pe de altă parte, de comportamentele externe prin care se manifestă.

Timp de două ore, am reușit împreună să aducem zâmbete, să comunicăm, să uităm pentru câteva clipe de probleme și să simțim căldura iubirii. Te iubesc pentru că.. este un joc excelent, prin care beneficiarii s-au gândit la o persoană dragă, copil, soț, frate, mamă, tată și au descoperit că printre lucrurile simple se află motive întemeiate de iubire. Prin acest joc, am realizat cât de importanți suntem pentru cei din jurul nostru, cât de mult suntem alături de persoanele dragi, chiar dacă nu ne dăm seama, cum îi ajutăm să treacă peste momentele grele și cum ne încărcăm de energie de la ei.

Te iubesc pentru că...te joci cu mine de-a „păpușile” a fost momentul cel mai emoționant în care ne-am adus aminte de copilărie dar și de faptul că nu toți au avut posibilitatea de a se bucura de acest moment când erau mici. Una din doamne, a fost foarte încântată când a auzit cuvântul păpuși, susținând că ea nu a avut bucuria de a avea aceste jucării când era mică, motiv pentru care ne-am gândit să-i oferim un bebeluș de jucărie. Reacția doamnei a fost precum a unui copil inocent care și-a primit jucăria preferată, iar emoțiile s-au văzut și pe chipurile celor prezenți în sală.

Un mesaj perfect transmis, un gând sincer, o bucurie, cele mai frumoase și intense emoții sunt dovezi incontestabile că iubirea este prezentă. Cadoul perfect există, iar dacă îl oferim sub forma unui moment încărcat de emoție, cel care-l va primi va purta cu drag amintirea toată viața!

De asemenea, pe lângă tema noastră, am făcut și o evaluare împreună cu beneficiarii pentru anul 2019 în ceea ce privește grupurile de suport și colaborarea cu asistentul social dar și despre dorințe de teme care vor fi discutate la grupurile de suport în noul an.

La finalul întâlnirii, beneficiarii au avut parte de un târg de bunuri cu îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării etc. Mulțumim celor care au contribuit și donat materiale ajutând la îmbunătățirea nivelului de trai al beneficiarilor Centrului de resurse pentru Familii.

Pe această cale, dorim să mulțumim și voluntarilor Centrului nostru ce au participat la activitate, atrași atât de tema adusă în discuție, cât de emoțiile trăite.

Coordonator/Asistent Social-Program Centrul de Resurse pentru Familii-Claudia Ciocan

Citit 841 ori Ultima modificare Luni, 02 Martie 2020 15:28

« Iulie 2020 »