Caritas Münster de 20 de ani alături de Caritas Iași!

29 Mai 2020

Anul 2020 este unul deosebit pentru Asociația Centrul Diecezan Caritas; este un an al aniversărilor. Cu bucurie și recunoștință, părintele Egidiu Condac ne poveștește depre frumoasa colaborare și despre persoanele care au fost aproape de Caritas Iași în acești ani.

Parcă ieri a fost acel moment în care, în calitate de tânăr director al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, am călcat pragul casei fraților noștri mai mari din Caritas Münster, Germania. Abia îmi începusem mandatul și am dorit să creăm un parteneriat cu o asociație cu experiență, de la care să putem învăța și care să ne ajute să ne dezvoltăm, conștient fiind că, din experiența celor mai mari putem culege nu doar metode și idei de acțiune dar mai ales curaj, încredere și dăruire pentru a sluji pe cei vulnerabili din societate. Astfel, l-am cunoscut pe directorul de la acea vreme, pe părintele Dieter Geerlings, astăzi episcop auxiliar de Münster, care m-a primit cu multă deschidere. De atunci s-a creat o relație strânsă între cele două asociații. Au urmat vizite  de o parte și de alta, schimburi de experiență, dialoguri constructive și planuri comune de acțiune. O cooperare strânsă s-a realizat prin oportunitatea care ne-a fost oferită în cadrul unui proiect cu fonduri europene, care ne-a deschis noi perspective de lucru împreună pentru intervenții caritative. În cadrul acelui proiect am putut beneficia pe de o parte de prezența unor specialiști de la Münster care ne-au prezentat tehnici inovative de îngrijire la domiciliu, prin cursuri de formare organizate la Iași, iar pe de altă parte, de o vizită de lucru și de învățare a unei echipe din Caritas Iași, care a fost pentru câteva zile oaspete la sediul Caritas Münster.

Parteneriatul s-a extins apoi prin bunăvoința reprezentanților din Caritas Münster, respectiv dr. Klaus Winterkamp, astăzi vicar general al diecezei de Münster și mai apoi a pr. Josef Leenders, ambii vizitându-ne personal la Iași, împreună cu alți membri din Caritas Münster. Dar cel care a ținut constant legătura cu noi a fost directorul Josef Kessmann, care ne-a ajutat în toți acești ani cu expertiza sa pentru a crea o nouă structură și conceperea unei noi strategii cât mai adaptate la situația și timpurile actuale. Împreună cu alți colegi de ai săi, directorul Kessmann ne-a încurajat în munca noastră, s-a interesat îndeaproape de ceea ce este necesar pentru o bună dezvoltare a serviciilor sociale pe care le desfășurăm. A mediat obținerea unor mijloace medicale și de îngrijire, achiziționarea unor autoturisme pentru serviciile noastre și finanțări de la Dieceza de Münster, pentru susținerea și profesionalizarea structurii de conducere și coordonare a Asociației Centrului Diecezan Caritas Iași.

Acum, la împlinirea celor 20 de ani de colaborare îmi exprim din nou recunoștința pentru tot ceea ce a reprezentat și reprezintă Caritas Münster pentru Caritas Iași.

În același timp, am ferma convingere că vom reuși și pe viitor să menținem vie această colaborare și că vom putea crea noi punți prin care schimburile de bune practici și de expertiză să devină o frumoasă și benefică tradiție, din care să profităm ambele părți, pentru a ne îndeplini misiunea evanghelică față de cei vulnerabili din societate, pătrunși de tot mai multă caritate, însoțită de profesionalism, punându-ne mereu toate aceste calități și competențe dobândite, în slujba aproapelui care are nevoie de mâna întinsă a noastră.

Pr. Egidiu Condac
Vicar General