Atelier cu membrii pentru formalizarea Federației SenioriNet

09 Februarie 2022

 

 

 În perioada 3-4 februarie 2022 la Predeal a avut loc atalierul de lucru cu membrii pentru formalizarea Federației SenioriNet, unde a participat ca reprezentant al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași pr. Iosif Iacob – directorul general.

 Evenimentul a început cu câteva exerciții menite să reconecteze participanții, punând în lumină motivele individuale ale participării la eveniment și interesul nostru comun: o viață demnă pentru vârstnici și servicii de calitate.

 Lucrările au continuat cu discuțiile pe draftul de statut al viitoarei Federații SenioriNET:

·         tipuri de membri, drepturi, obligații și oportunități la care ONG-urile membre SenioriNET au acces; 

·         condiții de etică;

·         criterii de aderare de inclus în manualul de proceduri. 

Au fost identificate o serie de dificultăți cu care ne confruntăm la nivel de ONG-uri furnizoare de servicii pentru vârstnici: lipsa de dialog instituțional, subfinanțarea cronică, presiunea pe furnizori. În acest context, membrii văd Federația ca pe un instrument care să ajute la întărirea capacității lor. 

S-a discutat, totodată, despre potențiale parteneriate strategice și alte tipuri de membri care se pot afilia, cuantumul cotizațiilor, patrimoniul în caz de dizolvare/lichidare. Domeniile prioritare pentru perioada 2022 – 2026 vizează: consolidare și schimb de experiență, cercetare și fundamentare de politici și standarde, promovare și conșteintizare, advocacy. 

O serie de nominalizări au fost făcute pentru alcătuirea echipei Consiliului Director al viitoarei Federații. Acestea urmează să fie supuse consultării cu toti membrii SenioriNET. 

Atelierul s-a finalizat cu următoarele concluzii: 

·         Este important ca membrii cu experiență și know-how să se implice în diverse comisii consultative legate de situația serviciilor pentru vârstnici.

·         Vârstnicul este în prezent una dintre cele mai vulnerabile categorii din România, poziție recunoscută de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

·         SenioriNET poate reprezenta acea entitate pe care Ministerul o contactează pentru diverse studii și cercetări, care face politică publică pentru vârstnici, care reprezintă această categorie socială cu foarte mari nevoi.

·         Ne dorim ca Federația SenioriNET să fie relevantă, să poată coaliza și capacita organizațiile mici, să mobilizeze resurse. 

·         Consiliul Director va urmări crearea unei coeziuni între membri, dialogul fiind unul deschis, iar “lupta” una de idei. 

·         Prioritatea imediată este redactarea Statutului Federației, al cărui prim draft va fi trimis spre consultarea tuturor membrilor SenioriNET. 

·         Este necesar să existe o autoritate națională pentru persoana vârstnică, astfel încât dialogul să nu mai fie unul dispersat.

 

Dorim mult succes tuturor membrilor în consolidarea acestei strategii ce are ca principal obiectiv o viață demnă pentru vârstnici și servicii de calitate. 

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă. 

 

 

 

Citit 219 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Februarie 2022 14:28
« Februarie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28