Descoperind frumuseţile naturii

29 Iunie 2010

Zilele petrecute la Timişul de Sus au fost foarte frumoase. Pentru patru zile am fugit de Iaşi ca să ne recreem şi să respirăm un aer curat. Când am plecat din Iaşi era o căldură sufocantă, dar când am coborât din maşină în Timişul de Sus am început să tremurăm de frig; era foarte mare diferenţa de temperatură. A doua zi ne-am trezit de dimineaţă, pregătite mai mult sau mai puţin de o drumeţie pe munte. După micul dejun am plecat spre Poiana „Trei Brazi” şi „Cheile Râşnoavei”. Am început dimineaţa cu paşi mărunţi pe munte; am obosit repede nefiind obişnuite cu muntele dar nu ne-am lăsat învinse. Marcelina şi Ana, cele mai mici dintre noi, erau cercetaşii grupului, mergeau puţin înainte şi se uitau după semnele specifice traseului nostru; au fost pline de viaţă în această drumeţie.

Ne-am oprit în Poiana „Trei Brazi” să ne mai odihnim şi să privim minunata privelişte. La această oprire sora Petra a scos din ruxacul ei ,,magic” câteva ciocolate pe care le-am împărţit între noi pentru a ne da energie să mergem mai departe. După ce ne-am odihnit am pornit spre „Cheile Râşnoavei”. Am mers cam vreo cinci minute şi deodată au venit în fugă spre noi mai mulţi câini care păzeau o turmă de oi! Ne-am panicat puţin, dar a venit ciobanul şi a alungat câinii; slavă Domnului nu am păţit nimic! Pentru a ajunge la „Cheile Râşnoavei” am mers încă vreo trei ore de la Poiana „Trei Brazi”. La un moment dat drumul turistic s-a terminat şi a trebuit să mergem pe drumul forestier, care nu era aşa de bun din cauza defrişărilor fără control din zonă. Era mult noroi în unele locuri, dar am reuşit să mergem mai departe pentru că noi suntem descurcăreţe în orice moment. Pe traseu am cântat, am făcut multe fotografii, şi am mai povestit câte ceva. Ajunse la „Cheile Râşnoavei” am rămas uimite de peisajele din zonă! Erau stânci ce se înălţau maiestuos sub ochii noştri într-un spectacol magnific al naturii! Acolo ne-am oprit pentru a lua prânzul. După ce am mâncat şi ne-am mai odihnit am mers mai departe tot prin chei ajungând într-o zonă unde se practica alpinism pentru amatori. Acolo mai era un grup de copii; am privit câţiva alpinişti care escaladau muntele şi apoi am pornit spre casă pe un alt traseu turistic prin Poiana Secuiului. Pe traseu Marcelina, Alina, Andreea, Claudia şi eu am strâns multe flori pe care le-am făcut bucheţele şi le-am pus în cameră. Marcelina a făcut un buchet pe care i l-a dat unei surori de la mănăstirea Timişul de sus, unde am fost găzduite. La ora 17 am ajuns acasă de pe munte, iar la 17:30 am avut Sf. Liturghie la care am participat toate şi am cântat cu multă bucurie lăudându-l pe Dumnezeu pentru măreţia Creaţiei sale. După Liturghie, am ajutat-o pe sora Petrina şi pe domnul Andrei la pregătit grătarul pentru cina din grădina mănăstirii. A fost o zi lungă şi deosebit de frumoasă! Era pentru prima dată când avusesem ocazia să cunoaştem muntele mai îndeaproape, să simţim aerul proaspăt cum ne pătrunde în tot corpul în timp ce urcam sau coboram pe poteci mai luminoase sau mai umbroase.

A treia zi ne-am trezit cu puţină febră musculară, dar cu o mare dorinţă de a vedea noi locuri. După micul dejun am participat la Sf. Liturghie. În această zi am plecat spre Cascada Tamina, pe un traseu mai scurt decât în ziua precedentă, deoarece fiind Duminică am pornit la drum mai târziu. Pe traseu am obosit rapid, dar nu ne-am lăsat învinse pentru că doream să vedem cascada. Ajunse la cascadă am luat prânzul la marginea râului ce o forma, şi nu am putut rezista tentaţiei de a ne băga puţin picioarele în apa limpede a râului pentru a ne răcori. Apa era foarte rece când băgai un picior în apă îţi venea să ţipi; unele dintre noi am rezistat să stăm şi să mergem puţin prin apă. După ce ne-am recăpătat forţele am vrut să coborâm cascada; această coborâre era destul de dificillă pentru că scările erau ude. Eu una am simţit frica, dar noroc că era sora Petra în faţa mea şi m-a ajutat mult. Unele au reuşit să coboare atrase de spectacolul ce-l forma cascada dar eu, Alina, Mădă şi Miki nu am reuşit pentru că ni s-a făcut frică iar sora Petra s-a întors cu noi sus. Miki a reuşit într-un final să coboare după ce s-a mai liniştit, şi a fost foarte fericită şi încântată de această experienţă unică. Apoi am urcat pe o stâncă deasupra cascadei, de unde se vedea o privelişte uimitoare! Puteam admira de acolo Predealul, Masivul Postăvarul, iar mai depare Muntele Caraiman. Am făcut câteva fotografii iar apoi am coborât de pe acea stâncă şi am mai stat puţin la soare. Am plecat de acolo pe la ora trei; acum traseul până acasă era mult mai uşor pentru că nu aveam decât să coborâm. Ajunse acasă ne-am odihnit puţin şi apoi am ieşit să pregătim cina. În acea seară sora Petra şi domnul Andrei au avut grijă să pregătească un delicios grătar.

A patra zi ne-am trezit de dimineaţă pentru a ne pregăti să venim acasă, am luat micul dejun şi apoi am încărcat bagajele în maşină. Dar înainte de a pleca am salutat surorile de la Timiş şi le-am mulţumit că ne-au găzduit cu multă ospitalitate. Prima oprire la întoarcere a fost la Poiana Braşov. Acolo am făcut o scurtă drumeţie pe munte şi am mâncat o îngheţată. Următoatrea oprire a fost la Biserica Neagră şi la Piaţa Sfatului din Braşov. Am intrat în Biserica Neagră, iar un ghid ne-a povestit câte ceva despre biserică şi despre istoricul ei. În Piaţa Sfatului am făcut câteva fotografii, am vizitat o Biserică ortodoxă şi am mâncat îngheţată. Pe drumul spre casă am mai facut câteva opriri: într-o poieniţă pentru a lua prânzul, la Luizi-Călugara, la Oneşti, şi la Barticeşti unde părintele Mihai Budău ne-a prezentat Centrul Medical şi ne-a oferit o delicioasă îngheţată. Era o adevărată sărbătoare: trei îngheţate în aceeaşi zi! Seara pe la 22:30 am ajuns acasă, am descărcat bagajele şi ne-am dus la culcare frânte de oboseală dar cu multe imagini minunate adunate în suflet!

Aceste patru zile au fost frumoase şi distractive pentru fiecare dintre noi. Dacă ar trebui să descriu într-un cuvânt excursia aceasta aş spune: ,,SUPER”.

 

În special aş dori să mulţumesc în numele fetelor de la Centrul de Plasament „Sf. Iosif”, sorei Petra care a organizat această minunată excursie!

  

Ilieş Raluca Georgiana, beneficiară a Centrului de Plasament „Sf. Iosif”

Citit 2656 ori Ultima modificare Luni, 15 Septembrie 2014 22:07
Mai multe din această categorie:

Calendar

« Aprilie 2021 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30