Când oamenii fac o faptă bună se simt şi ei bine. Este în firea lucrurilor. Organizaţia noastră Caritas este implicată în proiecte care pun în evidenţă suferinţa umană sub multiple aspecte. Dacă această suferinţă poate să aibă un aspect spectaculos, cu siguranţă este legat de calamităţi naturale. Inundaţiile şi alunecările de teren, incendiile nimicitoare, sau seismele sunt subiecte favorite pentru mediile de informare.

Programul de intervenții în situații de urgență și calamități naturale face parte din rețeaua națională Emergency din cadrul Confederației Caritas România. Programul  a luat ființă în anul 2001. De atunci, echipa de intervenție este alaturi de persoanele afectate de calamități naturale atunci cand acestea se produc, în oricare din cele opt județe din zona Moldova: Iași, Suceava, Botoșani, Vaslui, Bacău, Neamț, Vrancea și Galați.

Centrul Diecezan Caritas Iași este alături de oamenii afectați de calamitărți naturale, încă din primele ore, de la producerea acestora, prin suport psiho-social și donații de bunuri necesare în aceste situații, și rămâne alături de aceste persoane greu încercate chiar și atunci când tot ceea ce era spectaculos se transformă în tăcere și tristețe. Echipele de intervenție ale Caritas rămân alături de oamenii în suferință și îi ajută să depășească situația de criză și să revină la viața tihnită pe care o aveau înainte de calamitate, atât prin ajutor pentru reparația sau reconstrucția caselor sau donații de bunuri pe termen lung cat și prin prezența echipelor în localitățile afectate arătând oamenilor că nu sunt abandonați și nu trec singuri prin aceaste încercări.

De la infiintare (2001) pana in prezent, echipa de interventie a Centrului Diecezan Caritas Iasi a fost alaturi de persoanele afectate de inundații din toată regiunea Moldova prin:

- donatii de pachete de urgență (alimente, produse de igienă personală, produse pentru curățenia casei) - 25.000 pachete în 34 de localități.

- donații de lemne de foc (1800 metri cubi)- 618 familii în 10 localități

- donatii de sobe - 965 de familii in 13 localități

- reparatii de case (materiale de constructii si asistenta tehnica) - 400 de case in 10 localități

- construcții de case - 40 case in 2 localități

- implementarea de programe agricole (donații de semințe, unelte agricole, fertilizator și animale) - 1520 familii in 9 localități.

Contact: Mihaela Condac - coordonator program

Tel: 0729-550056

Documente utile pentru prevenirea și intervenția în caz de dezastre

Aici poți descărca o serie de documente folosite de Caritas în programele de prevenție și de intervenție în caz de dezastre.