Joi, 30 iunie 2022, a avut loc deschiderea Centrului de servicii sociale pentru refugiații din Ucraina

30 Iunie 2022

 

 

 Joi, 30 iunie 2022, Asociatia Centrul Diecezan Caritas Iasi a deschis Centrul de servicii sociale pentru refugiații din Ucraina cu sediul în Iași, str. Traian, nr. 8. Deschiderea a fost oficiată de Preasfințitul Iosif Păuleț, Episcop de Iași.

 Scopul Centrului este acela de a furniza servicii sociale persoanele refugiate din Ucraina care locuiesc în Iași sau sunt în tranzit:

- servicii primare (ajutor alimentar, tichete sociale, materiale de igienă și produse pentru copii); 

- servicii de consiliere (consiliere juridică, consiliere psihologică, informare, consiliere socială)

- programe educaționale și de socializare (cursuri de limba română și engleză, activități educaționale pentru copii, activități de socializare).

Centrul oferă acces la informații de actualitate privind situația refugiaților în România, sprijin și consiliere pentru obținerea de documente și însoțire spre instituțiile abilitate să gestioneze aceste situații. De asemenea, oferă servicii educaționale și psihologice adresate atât adulților cât și copiilor de diferite vârste, mediere și orientare socio-profesională pentru cei care doresc să obțină un loc de muncă.

Întreaga activitate destinată refugiaților se desfășoară în cadrul Programului de Intervenții în Situații de Urgență și Calamități Naturale, ce face parte de programul național cu același nume implementat de Confederația Caritas România.

Până în prezent, Caritas Iași a venit în sprijinul a 1000 de refugiați din Ucraina prin centrele de primire temporare sau de permanență din Siret, Traian, Iași.

Adresăm un gând aparte de mulțumire și prețuire Episcopiei Romano-Catolice de Iași pentru implicarea deosebită oferită în această perioadă și implicit pentru punerea la dispoziție a spațiului unde ne vom desfășura activitatea din cadrul Centrului.

 

Mulțumim Preasfințitului Iosif Păuleț pentru cuvintele de suflet adresate tuturor celor prezenți în cadrul ceremoniei de sfințire. 

Dumnezeu ne-a încredințat această slujire și ne va ajuta să o putem îndeplini, să fim continuare sălașuri de credință, iubire, respect și ajutorare pentru frații noștri din Ucraina aflați în nevoi.

Le mulțumim tuturor pentru sprijinul oferit: Confederația Caritas România, Catholic Relief Service (CRS) din SUA, Caritas Germania, Caritas Elveția, Caritas Austria, Caritas Italia și Dieceza de Roma, congregațiile, instituțiile, autoritățile, comunitățile parohiale din țară și din străinătate, colaboratorii de la UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați în România) și mulți oameni de bine, fără de care activitatea noastră umanitară nu s-ar putea îndeplini.

  

 

 

 

Citit 462 ori Ultima modificare Joi, 30 Iunie 2022 18:18