In memoriam

26 Septembrie 2022

   „Noi credem că Isus a murit și a înviat, la fel, prin Isus, Dumnezeu îi va aduce pe cei adormiți împreună cu el” (1Tes 4,14).

   „Caritasul este un semn venit de la Dumnezeu” sunt cuvintele pe care Monseniorul Vladimir Petercă a dorit să le folosească ca titlu pentru intervenția și mărturia oferită cu prilejul aniversării celor 30 de ani de misiune Caritas în Dieceza de Iași, în anul 2020. Dorim să amintim acest lucru cu prilejul trecerii în rândul celor vii a părintelui Vladimir.

   Din cei 78 de ani de viață și 54 de ani de slujire preoțească, cel puțin un număr de 9 ani au fost dedicați și activităților caritative în cadrul Centrului Diecezan Caritas, căruia i-a dat naștere în anul 1990 și l-a și administrat timp de 9 ani, având funcția de director. În această perioadă, după cum el însuși mărturisea în urmă cu câțiva ani, întreaga echipă implicată în punerea bazelor organizației a făcut experiența unui mare entuziasm, dar și a sacrificiilor specifice perioadei de început: „a trebuit să dăm atenție cu totul deosebită bucuriilor, dar și necazurilor de tot felul, adică să fim de toate pentru toți”.

  La începuturi s-a simțit nevoia unei implicări în social, în mod special, pentru a asigura un viitor unor copii care se aflau în situații dificile, deschizând Centrul de Plasament Sfântul Iosif, centru prin care au trecut în decursul timpului multe generații de copii, care s-au putut bucura de un pătuț cald, o masă caldă, educație și căldura unor suflete care s-au dedicat lor. Monseniorul Petercă a fost unul dintre cei care și-au dedicat viața, uneori fiind în mijlocul lor, alteori bătând drumurile Europei pentru a identifica resurse materiale…și cu siguranță, deși departe, și atunci inima era tot acasă unde îl chema grija.

   În aceeași perioadă, s-a simțit nevoia unei atenții și față de familiile și persoanele adulte aflate în situație de vulnerabilitate. De aceea a înființat Biroul de Asistență Socială. Aici multe persoane, familii, tineri, vârstnici în dificultate au putut găsi sprijin și susținere în a identifica soluții pentru probleme și nevoi. În același timp, mulți tineri s-au putut bucura de sprijin în definitivarea studiilor și în a face performanță în viață.

   Nu putem să nu amintim implicarea părintelui în soluționarea multor probleme care țineau de obiectivele Bisericii locale din anii ´90, de a avea în fiecare comunitate cu prezență catolică un lăcaș de cult și alte construcții anexe, pentru o bună desfășurare a activității pastorale în comunități. Mulți creștini astăzi se bucură de spații dedicate rugăciunii și întâlnirii cu Domnul, precum și de locuri unde se desfășoară activități pastorale și prin grija și implicarea părintelui Vladimir. Și aceasta este o altă formă de trăire și manifestare a carității creștine.

   Nu în ultimul rând, putem aminti colaborarea cu membrii echipei și cu binefăcătorii, împreună cu care au asumat misiunea la începuturi, în cei nouă ani de activitate în cadrul Centrului Diecezan Caritas, de a fi inițiatori și deschizători de drumuri pentru programele sociale în Dieceza de Iași. Unii dintre ei au trecut deja la cele veșnice, alții continuă să fie implicați în programele sociale care între timp au căpătat noi caracteristici, răspunzând nevoilor actuale. Și, de ce să nu amintim cum încheia mesajul ocazionat de aceeași aniversare a celor 30 de ani de activitate Caritas în Dieceza de Iași, în 2020, ocazie în care părintele spunea: „prin ceea ce s-a săvârșit în această perioadă de activități în domeniul social, s-a simțit degetul Bisericii care observă nevoile și necesitățile omului și întinde o mână salvatoare la timpul potrivit”. Pentru toate acestea și în mod special pentru misiunea desfășurată de părintele Petercă Vladimir, înălțăm către Domnul Oștirilor Cerești rugăciunea noastră de mulțumire, de laudă și de preamărire pentru lucrarea pe care Dumnezeu o realizează în și prin aleșii săi.

Dumnezeu să îl odihnească și să îl fericească în pace!

Citit 330 ori Ultima modificare Luni, 26 Septembrie 2022 20:05