SPES MUNDI - Speranța lumii Concert caritabil dedicat beneficiarilor Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu - 8 noiembrie 2022

17 Octombrie 2022

   Aflat la a doua ediție, Proiectul Spes Mundi – Speranța Lumii, se conturează în tușe din ce în ce mai vizibile.
Pornit din dorința de a readuce în prim plan esența feminină și rolul primordial al acesteia, are ca figură centrală chipul, trăirile și exemplul Mamei Maria. Candoarea, bunătatea, forța interioară, puterea de sacrificiu, înțelegerea, acceptarea și mai ales iubirea necondiționată, sunt doar câteva din multele învățăminte de care ne amintește exemplul Ei.

   O altă latură pe care vrem să o evidențiem este legată de caritate, de grija pentru cei aflați în durere și neputință, pentru că cea mai frumoasă expresie a iubirii este grija pentru celălalt.

   Umbrela creată de un act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact, iar noi am demarat, începând cu prima ediție, o serie de concerte caritabile de responsabilizare socială ce au drept scop strângerea de fonduri pentru vârstnicii aflați în nevoie. Ne îndreptam  astfel atenția și iubirea către beneficiarii Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu, din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași: persoane încercate de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare.

   De atât de multe ori bunicii sunt uitați, pierzând astfel din bogăția de a ne păstra vii rădăcinile. Bătrânețea este un dar pe care bunicii îl împart cu tinerii cărora le transmit experiența de viață, întelepciune, credință și iubire neconditionată, cultivând astfel legăturile dintre generații.

   Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu este constituit dintr-o rețea formată din mai multe centre regionale ce deservesc în jur de 30 de comunități din județele: Iași, Neamț, Vaslui, Bacău și Suceava. Anual sunt asistați peste 1200 de beneficiari de către aproximativ 60 de angajați și numeroși voluntari.

   Prezentă în Dieceza de Iași încă din 1990, Asociația Centrul Diecezan Caritas implementează în prezent programe complexe dedicate celor aflați în nevoi, în cadrul celor două mari domenii de activitate: Domeniul pentru Vârstnici și Persoane cu Dizabilități și Domeniul Copii,Tineri ,Familii. În cadrul asociației s-a reactivat Programul Intervenții în situații de Urgență și Calamități Naturale ce presupune sprijinirea persoanelor refugiate din Ucraina.

   Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași răspunde profesionist de 32 de ani, prin implicare și devotament nevoilor societății, oferind servicii sociale, socio-medicale, educaționale, consiliere psihologică, orientare profesională și mediere, asistență spirituală, beneficiarilor din cadrul programelor pe care le deservește: două centre de zi pentru copii defavorizați, un centru de plasament pentru tinere adolescente, un program dedicat familiilor în dificultate, un program dedicat vârstnicilor aflați în suferință, precum si un centru de servicii sociale pentru persoane refugiate.

   În acest an continuăm să fim mesageri ai faptelor bune alăturându-ne  proiectului  – Vârstnici. Voluntariat. Îmbătrânire activă. Schimburi intergeneraționale. V.V.I.S – al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, prin finanțare din Fondul pentru Vârstnici și susținut de Fundația Regală Margareta a României.   

   Singurătatea și gradul crescut de izolare socială au fost identificate ca principale probleme sociale în rândul vârstnicilor. Bătrânețea reprezintă cea mai vulnerabilă categorie de vârstă față de presiunile și constrângerile sociale și economice. La aceastea contribuie și caracteristicile biologice și psihologice specifice vârstei a treia, printre care fragilitatea, involuția și potențialul scăzut de activitate, cât și starea de dependență a unei mari părți dintre membrii acestui grup de vârstă, determinată de boală sau invaliditate, de imposibilitatea obiectivă de a-și asuma, în continuare, un rol activ.

   De asemenea, vârsta a treia se caracterizează printr-o restrângere drastică a rolurilor sociale și profesionale, ca și printr-o prezență masivă a bolilor degenerescente, care reduc mobilitatea individului și măresc riscul dependenței sale de familie și de societate.

   Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași, prin acest proiect, dorește să vină în ajutorul persoanelor vârstnice, prin contactul intergenerațional, oferind servicii de acompaniere și socializare și servicii de îngrijire la domiciliu. Activitățile și serviciile dezvoltate vor răspunde nevoilor persoanelor vârstnice, respectiv: izolare și marginalizare, stare de sănătate precară, lipsa resurselor materiale necesare asigurării unui trai decent.

   Beneficiari direcți ai acestui program sunt persoane vârstnice, dar și copiii și tinerii din două centre: Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri Don Bosco Iași  și Casa de tip familial Sf. Iosif Iași.   

   Se spune că arta este de natură divină, însă dintre toate arta cu materialul cel mai imaterial  după cum o numea Platon, Muzica, are un efect vindecător asupra tuturor. Indiferent de vârsta, naționalitate, religie sau statut social, ea pătrunde până dincolo de material pentru a vindeca sufletele.

   Anul acesta ni se alătură  Orchestra de cameră "Collegium" a Colegiului Național De Arte "Octav Băncilă" ce adună laolaltă mult talent și dăruire, tinerețe și frumusețe.

   Concertul intitulat "Salve Regina" ce va avea loc pe 8 Noiembrie la Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină", ora 19.19 are un program ce împletește armonios meditația, rugăciunea și visarea într-o manieră descriptivă și ușor de înțeles:

Elegie - și - Serenada pentru orchestra de coarde - Edward Elgar

Salve Regina - Franz Schubert - Solistă Soprana Adriana Ioana Iacob

Vistes al mar - Eduard Toldra    

   La pupitru va fi profesorul și mentorul lor, Dirijorul Cosmin Petru Morariu.

   Născut in anul 1976 la Reșița într-o familie de muzicieni, Cosmin Morariu studiază pianul la Liceul de Muzică din Reșița, Timișoara și apoi Colegiul National de Artă Octav Băncilă din Iași. Absolvent al Academiei de Muzică G. Dima din Cluj în 1999, secția dirijat orchestra la clasa, prof. Petru Sbarcea, este preocupat de perfecționarea dirijorală încă din anii facultății, participând activ la cursurile Academiei Bach, cu Harmuth Rilling, Participă la masterclassuri ținute de maeștrii Victor Dumanescu, Gheorghe Costin, Alexandru Lascae şi  Berry Webb.

   Întâlnirea cu maestrul Enrique Garcia Asensio şi masterclassurile ce au urmat cu acesta din urmă, dar şi studiul intens cu tatăl său, dirijorul Doru Petru Morariu au dus la definirea sa ca dirijor şi muzician complex.

   Maestrul Cosmin Morariu colaborează atât cu filarmonici din țară cât și cu teatrele de operă, abordând un repertoriu vast, de la creația corală, genul simfonic, vocal-simfonic, operă, până la muzică contemporană

   Soprana Adriana Ioana Iacob, nascuta in 2001 la Iasi, este în prezent studentă în cadrul Universității Naționale de Arte “George Enescu” din Iași, la clasa de canto a lect. univ. dr. Lacramioara-Maria Hrubaru Roată.

   Încă de la începutul drumului său în studiul artei lirice vocale, s-a remarcat prin perseverență, dedicare, seriozitate și o mare sensibilitate ce au putut fi observate de-a lungul timpului prin participarea atât la recitaluri și concerte cu orchestra simfonică, cât și prin premiile obținute la concursurile nationale și internaționale de canto.

   Arta înseamnă a dărui, iar artiștii care ne vor dărui regalul din aceasta seară au înțeles deplin această parte din rolul și rostul lor.

   Celebrată pe 13 noiembrie, Ziua mondială a săracilor, este o prețioasă ocazie de har pentru a face un examen de conștiință personal și comunitar, într-un timp marcat de furtuna pandemiei și de noua nenorocire a războiului din Ucraina. Ziua mondială a săracilor revine și anul acesta ca un prilej să ne ajute să reflectăm asupra stilului nostru de viață și a numeroaselor forme de sărăcie a timpului de față, după cum spunea Papa Francisc în mesajul său .

   Vă invităm să vă alăturați scopului nostru, să simțiți bucuria de a fi alături de cei bătrâni, singuri, în suferință și uitați; oameni simpli și buni, care așteaptă cu siguranță un zâmbet, o mângâiere, un braț pe care să se sprijine.

    

   Donații se pot face, pentru cei care doresc să sprijine activitatea de Îngriijire la domiciliu a Asociației Caritas Iași, în conturile de mai jos, cu specificația: Concert caritabil CID.

BRD – LEI :
Denumire: Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași
Iasi, str, Sărărie 134
Cod fiscal: 4488681
Cont în Lei: RO36 BRDE 240S V081 1911 2400, deschis la BRD GSG Sucursala Iași,
Adresa bancii: Iasi, str. Anastasie Panu 1B-2A, jud. Iași
COD SWIFT: BRDEROBU

 

BRD – EUR:
Denumire: Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași
Iasi, str. Sărărie 134
Cod fiscal: 4488681
Cont în Eur: RO94 BRDE 240S V068 8896 2400, deschis la BRD GSG Sucursala Iași
Adresa bancii: Iași, str. Anastasie Panu 1B-2A, jud. Iași
COD SWIFT: BRDEROBU

 

BCR – LEI:
Denumire: Asociatia Centrul Diecezan Caritas Iași
Iași, str, Sărărie 134
Cod fiscal: 4488681
Cont în Lei: RO09 RNCB 0175 0336 1918 0001, deschis la BCR Sucursala Iași
Adresa băncii: Iasi, Str. Palat nr. 11, jud. Iași
COD SWIFT: RNCBROBU

 

BCR – EUR:
Denumire: Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași
Iasi, str, Sărărie 134
Cod fiscal: 4488681
Cont în Eur: RO52 RNCB 0175 0336 1918 0003, deschis la BCR Sucursala Iași
Adresa băncii: Iasi, Str. Palat nr. 11, jud. Iași
COD SWIFT: RNCBROBU

 

Din arhiva Spes Mundi:

Citit 352 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2022 13:43
« Ianuarie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31