Un milion de stele 2022

07 Noiembrie 2022

Duminică, 13 noiembrie 2022, începând cu ora 19:00, după Sfânta Liturghie de la ora 18:00, va avea loc acțiunea „Un milion de stele” organizată de Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași.

Un milion de stele este o inițiativă Caritas ce se desfășoară în mai multe țări europene în fiecare an înainte de Crăciun. În timpul evenimentului, se aprind candele în spații publice, piațete, fiecare lumânare reprezentând un simbol de solidaritate pentru o persoană aflată în nevoie.

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași desfășoară această acțiune din anul 2007. De-a lungul timpului, a avut loc în mai multe locații: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Ansamblul Urbanistic Palas (în zona patinoarului), de câțiva ani organizându-se la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.

Și anul acesta, ziua pe care am ales-o pentru organizarea evenimentului coincide cu Ziua Mondială a Săracilor. Această decizie nu a fost întâmplătoare, fiind  două evenimente cu impact deosebit asupra comunității: sensibilizare și ajutorarea celor care trăiesc în sărăcie, a celor marginalizați social, singuri sau bolnavi, mai ales în contextul tragicului război, care lasă un profund sentiment de durere, suferință și neputinţă.

Ziua Mondială a Săracilor a fost stabilită de Papa Francisc în a 33-a Duminică de peste an, prin Scrisoarea Apostolică Misericordia et Misera (2016), fiind sărbătorită prima dată în 2017. Este o acțiune care ne îndeamnă să ne deschidem inimile spre cei aflați în nevoie, mesajul de anul acesta din partea Sfântului Părinte fiind: Într-un timp marcat de furtuna pandemiei și de noua nenorocire a războiului din Ucraina, în care o superputere urmărește să-și impună voința împotriva principiului de autodeterminare a popoarelor, Ziua mondială a săracilor revine și anul acesta ca o sănătoasă provocare ca să ne ajute să reflectăm asupra stilului nostru de viață și a numeroaselor forme de sărăcie a timpului de față. Drama războiului provoacă milioane și milioane de săraci, care se adaugă la numărul foarte mare al celor nevoiași, astfel că e necesar a se întreba cum se poate răspunde de o manieră adecvată în fața acestor oameni.

Simbolul lumânărilor pe care le vom aprinde duminică în forma siglei Caritas, ca semn al credinței și al speranței ce ne unesc în misiunea pe care o avem, devin darul cel mai frumos și profund pe care îl putem face în aceste timpuri de grea încercare. Lumina candelelor este asociată cu iubirea față de aproape și totodată cu aprinderea unei speranţe pentru o viaţă mai bună.

În cadrul acestui eveniment de suflet, va fi organizat un stand cu obiecte specifice Crăciunului, realizate manual de voluntarii și personalul Caritas. Toate fondurile strânse vor fi direcționate spre

 

beneficiarii principalelor domenii de activitate ale Asociației Centrului Diecezan Caritas Iaşi: Domeniul Copii, Tineri, Familii și Domeniul pentru Vârstnici și Persoane cu Dizabilități​ și către beneficiarii Centrului de servicii sociale pentru refugiații din Ucraina.

Campania Un milion de stele se desfășoară în această perioadă și în alte localități din regiunea Moldovei ca semn de solidaritate pentru vârstnicii din cadrul Centrelor de Îngrijire la Domiciliu Caritas:

 

Iași

- Iugani: Biserica „Sfânta Fecioară Maria, Regină”

- Hălăucești: Biserica „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”
- Oțeleni: Biserica „Sfânta Ioachim
și Ana”

 

Bacău

 - Faraoani: Parohia „Sfântul Anton de Padova”

 - Valea Mare: Parohia „Sfântul Mihail”

 - Pârgărești: Parohia Satu Nou „Sfânta Fecioară Maria, Regină”

 

Neamț

- Roman: Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”

- Tămășeni: Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina”

- Săbăoani: Biserica „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului”

- Sagna: Parohia „Înălțarea Domnului”

- Buhonca: Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci”

- Buruienești: Parohia „Sfântul Ioan Muncitorul”

- Rotunda: Parohia „Sfânul Francisc din Assisi”


Suceava

 -  Parohia „Sfântul Ioan Nepomuk”


Vaslui

-  Huși: Parohia Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova” și  Parohia Romano-Catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”

Cu prilejul acestui eveniment, suntem chemaţi cu toţii să devenim rază de speranță pentru beneficiarii noștri: copii și bătrâni abandonați sau uitați, familii în situații dificile, persoane descurajate, bolnave sau singure, persoane refugiate care fug din calea războiului.

Dorim să mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a însoțit și ne-a ajutat pentru a putea oferi mângâiere celor sărmani în cei 32 de ani de activitate a Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. Recunoștința noastră se îndreaptă și către dumneavoastră, dragi membri ai comunității, pentru slujirea adusă celor aflați în suferință.

 

Ne putem exprima solidaritatea față de oamenii aflați în dificultate nu numai simbolic, ci și prin fapte, donații la eveniment sau donații în contul asociației: RO40 RNCB 0175 0336 1918 0025, cu specificarea Un milion de stele.

Vă așteptăm să aprindem Un milion de stele" pentru cei nevoiași.

Citit 279 ori Ultima modificare Luni, 07 Noiembrie 2022 11:06