UN MILION DE STELE 2022

16 Noiembrie 2022

 

Duminică, 13 noiembrie 2022, începând cu ora 19:00, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași a avut loc acțiunea de solidaritate „Un milion de stele” organizată de Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași.

Un milion de stele este o inițiativă Caritas ce se desfășoară în mai multe țări europene în fiecare an înainte de Crăciun. În timpul evenimentului, se aprind candele în spații publice, piațete, fiecare lumânare reprezentând un simbol de solidaritate pentru o persoană aflată în nevoie.

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași desfășoară această acțiune din anul 2007. De-a lungul timpului, a avut loc în mai multe locații: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Ansamblul Urbanistic Palas (în zona patinoarului), de câțiva ani organizându-se la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.

Și anul acesta, ziua pe care am ales-o pentru organizarea evenimentului coincide cu Ziua Mondială a Săracilor. Această decizie nu a fost întâmplătoare, fiind  două evenimente cu impact deosebit asupra comunității: sensibilizare și ajutorarea celor care trăiesc în sărăcie, a celor marginalizați social, singuri sau bolnavi, mai ales în contextul tragicului război, care lasă un profund sentiment de durere, suferință și neputinţă.

Ziua Mondială a Săracilor a fost stabilită de Papa Francisc în a 33-a Duminică de peste an, prin Scrisoarea Apostolică Misericordia et Misera (2016), fiind sărbătorită prima dată în 2017. Este o acțiune care ne îndeamnă să ne deschidem inimile spre cei aflați în nevoie, mesajul de anul acesta din partea Sfântului Părinte fiind: Isus Cristos s-a făcut sărac pentru voi (cf. 2Cor 8,9). Cu aceste cuvinte Apostolul Paul se adresează primilor creştini din Corint, pentru a da fundament angajării lor de solidaritate cu fraţii nevoiaşi. 

Într-un timp marcat de furtuna pandemiei și de noua nenorocire a războiului din Ucraina, în care o superputere urmărește să-și impună voința împotriva principiului de autodeterminare a popoarelor, Ziua mondială a săracilor revine și anul acesta ca o sănătoasă provocare ca să ne ajute să reflectăm asupra stilului nostru de viață și a numeroaselor forme de sărăcie a timpului de față. Drama războiului provoacă milioane și

 

milioane de săraci, care se adaugă la numărul foarte mare al celor nevoiași, astfel că e necesar a se întreba cum se poate răspunde de o manieră adecvată în fața acestor oameni.

Simbolul lumânărilor pe care le-am aprins în forma siglei Caritas, ca semn al credinței și al speranței ce ne unesc în misiunea pe care o avem, au devenit darul cel mai frumos și profund pe care l-am putut face în aceste timpuri de grea încercare. Lumina candelelor este asociată cu iubirea față de aproape și totodată cu aprinderea unei speranţe pentru o viaţă mai bună.

În cadrul acțiunii, ne-am simțit binecuvântați la auzul cuvintelor rostite de Excelența sa Iosif Păuleț, Episcop de Iași: Este necesar să respectăm porunca lui Isus care spune să vă iubiți unul pe altul. Felicitări Asociației Caritas pentru implicarea în toate actele caritative. Toți creștinii trebuie să se implice în ceea ce este esențial evangheliei – caritatea. Îmi doresc să fiți cu inima sensibilă mereu și vă îndemn din suflet să trăiți caritatea. Cuvintele lui ne-au îndemnat să fim mai uniți în comunitatea din care facem parte și să arătăm mai mult interes și implicare față de nevoile celor din jur, să prețuim viața, să avem speranță și credință, mai ales în contextul tragicului război.

Ce poate fi mai frumos şi aducător de fericire decât a mulţumi Domnului pentru toți cei care au ales să se dedice aproapelui, pentru bucuria mărturiei de credinţă oferită şi primită în vieţile noastre.

Mulțumim tuturor purtătorilor de lumină, voluntarilor și întregii echipe Caritas, colegei noastre Ernestine Tiba care a moderat evenimentul, tuturor colaboratorilor și partenerilor media: Ercis Fm, Ercis Media, Radio Iași, Angelus TV România, Stay Happening, Huși orașul dintre vii, Ziarul Romanul Financiar, Intermedia TV.

Aducem mulțumiri deosebite Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Institutului Teologic Romano-Catolic Sfântul IosifIași, parohiilor romano-catolice din dieceză, părinților parohi și vicari, precum și comunităților implicate, pentru atenția sporită acordată acțiunilor noastre și pentru susținerea permenentă a cauzelor nobile.

La expoziția de obiecte realizate manual de voluntarii și personalul de la Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco” din Iași și Centrul de Resurse pentru Familii, cu ajutorul donațiilor oamenilor de bine, am reușit să colectăm suma de 12.339 lei. Fiecare donație va aduce zâmbete beneficiarilor Asociației Caritas: copii și bătrâni abandonați sau uitați, familii în situații dificile, persoane descurajate, bolnave sau singure, persoane refugiate care fug din calea războiului.

 

Mulțumim de asemenea artiștilor noștri și copiilor beneficiari ai Centrului „Don Bosco din Iași ce au susținut un recital de muzică cu adevărat emoționant. Talentul și dăruirea lor ne-au încălzit sufletele, iar micuții ne-au demonstrat că prin educație, iubire și susținere continuă se dezvoltă încrederea și se clădesc caractere frumoase.

Campania Un milion de stele se desfășoară în această perioadă, până la sfârșitul lunii noiembrie și în alte localități din regiunea Moldovei ca semn de solidaritate pentru vârstnicii din cadrul Centrelor de Îngrijire la Domiciliu Caritas:

Iași

- Iugani: Biserica „Sfânta Fecioară Maria, Regină”

- Hălăucești: Biserica „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”
- Oțeleni: Biserica „Ioachim
și Ana”

Bacău

 - Faraoani: Parohia „Sfântul Anton de Padova”

 - Valea Mare: Parohia „Sfântul Mihail”

 - Pârgărești: Parohia Satu Nou „Sfânta Fecioară Maria, Regină”

Neamț

- Roman: Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” și Parohia „ Inima Neprihănită a Mariei”

- Tămășeni: Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina”

- Săbăoani: Biserica „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului”

- Sagna: Parohia „Înălțarea Domnului”

- Adjudeni: Parohia „ Coborârea Sfântului Duh”

- Buhonca: Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci”

- Buruienești: Parohia „Sfântul Ioan Muncitorul”

- Rotunda: Parohia „Sfânul Francisc din Assisi”
Suceava

 -  Parohia „Sfântul Ioan Nepomuk”
Vaslui

-  Huși: Parohia Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova” și  Parohia Romano-Catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”

Vom reveni la sfârșitul lunii noiembrie cu un articol de prezentare a impactului Un milion de stele în toate comunitățile mai sus menționare.

Reușita activităților asociației noastre depinde în mare măsură și de lucrarea pe care pastorii comunităților o fac și de asumarea misiunii caritative pentru sprijinirea fraților noștri în nevoi. Le mulțumim lor pentru sufletul și interesul cu care au venit în sprijinul evenimentelor organizate de colegii din echipele de îngrijire la domiciliu, care au marea responsabilitate de a-i sluji pe vârstnicii în nevoi, de a promova crezul și convingerile lor pentru fapte și acțiuni în spiritul carității.

Vă puteți exprima în continuare solidaritatea față de oamenii aflați în dificultate prin donații în contul asociației: RO40 RNCB 0175 0336 1918 0025, cu specificarea Un milion de stele.

 

Am reușit să aprindem Un milion de stele pentru cei nevoiași.

Mulțumim tuturor!

 

Citit 162 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2022 08:20