Nu le poți schimba trecutul, dar le poți da o șansă la viitor -AMBASADOR CASA DE TIP FAMILIAL „SF. IOSIF”-

22 Septembrie 2020

Implicarea în viața comunității este o atitudine pe care o putem exprima. Pentru a forma o atitudine de solidaritate, este nevoie de spațiu pentru practicare. După cum spune un proverb francez: „Bătând fierul, devii fierar”. Oricine dorește să se implice în viața comunității trebuie să se antreneze regulat. Cu acest principiu au plecat în călătoria lor, plină de nou, AMBASADORII CASEI DE TIP FAMILIAL „SF. IOSIF”, copiii și tinerii care fac parte din grupul țintă al programului.

„Călătoria” a fost organizată din timp, astfel încât fiecare copil/ tânăr, a avut timp să-și pregătească bagajul interior și exterior pentru a promova cu mândrie locul din care provine și pentru a prelua cu mare interes bunele practici din schimbul de experiență efectuat.

Scopul acestui proiect: AMBASADOR CASA DE TIP FAMILIAL „SF. IOSIF”, a avut în vedere aprofundarea spiritului de solidaritate, filantropie și caritate a beneficiarelor care fac parte din cadrul Casei „Sf. Iosif”, prin implicare în activități de voluntariat în cadrul programului de Îngrijire la Domiciliu. În vederea atingerii scopului propus, activitatea schimbului de experiență a avut în vedere și promovarea serviciilor oferite de Casa de Tip Familial „Sf. Iosif”, prin realizarea unor prezentări scurte în interacțiunile beneficiarilor cu persoanele vârstnice.

Ideea acestui proiect aparține părintelui director Iosif Iacob, care promovează faptele bune și le consideră drept jertfă pe care doar Dumnezeu le poate răsplăti pe deplin. Părintele crede în schimbare, care poate începe de la o singură persoană, care poate acționa, făcând o schimbare sau ajutând pe cineva. O singură persoană o poate inspira pe alta să acționeze pozitiv în mod intenționat, iar apoi să transmită mai departe binele gustat. Toți cei implicați pot lucra apoi împreună. Se pot transforma într-un izvor de bine. Pot avea un impact. O viață trăită în pasivitate nu are nicio semnificație, iar acest lucru l-au înțeles ambasadorii noștri. Și-au dat seama că „a fi” înseamnă să nu te gândești doar la tine, ci să ieși din comoditate și să acorzi din ceea ce ai și celorlalți.

Proiectul AMBASADOR CASA DE TIP FAMILIAL „SF. IOSIF”, s-a desfășurat în perioada 10.08.2020- 22.08.2020, în cadrul următoarelor centre: Centrul de Îngrijire la Domiciliu Iugani- Nisiporești, Centrul de Îngrijire la Domiciliu- Huși, Centrul de Îngrijire la Domiciliu Faraoani- Valea Mare, Centrul de Îngrijire la Domiciliu Hălăucești, Centrul de Îngrijire la Domiciliu Iași. În cadrul acestor centre copii/tinerii au avut parte de experiențe precum: sprijin pentru realizarea activităților de bază zilnice ale persoanele vârstnice (hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare, comunicare, asistare la schimbarea bandajelor, îngrijirea rănilor ușoare, masaj, igienizarea spațiului de locuit); sprijin pentru realizarea activităților instrumentale ale vieții zilnice (efectuarea de cumpărături, facilitarea deplasării în exterior și însoțire, activități de administrare și gestionare a bunurilor, acompaniere și socializare, povestirea experiențelor de viață). Pe lângă activitățile directe cu persoanele vârstnice, au fost și activități de birou, unde fetele au învățat câte ceva din practicarea meseriei de asistent social, asistent medical, infirmieră.

„După muncă și răsplată”, cum spune un proverb românesc, fetele au avut parte în comunitățile care le-au oferit găzduire, de serate de muzică la chitară, foc de tabără, educație religioasă, vizite la diverse obiective turistice din zonă, mese festive, deserturi preferate, accesarea trambulinei. Așa s-a încheia călătoria parcursă de fetele care fac parte din cadrul Casei de Tip Familial „Sf. Iosif”.

Mulțumim în mod deosebit Părintelui Director Iosif Iacob și doamnei Director Domeniu Mariana Ursan, care au prilejuit această activitate. Profesionalismul de care aţi dat dovadă şi dăruirea pentru realizarea unui proiect atât de inovativ, sunt dovada cea mai evidentă a unei munci asidue. Mulțumim celor trei surori din cadrul Congregației Jesu: Sr. Regina, Sr. Sabina și Sr. Mariana, pentru tot sprijinul pe care ni-l oferă în implicarea zilnică!

Întocmit de asistent social:
Loredana Florentina Bozariu

GÂNDURI ALE SCHIMBULUI DE EXPERIENȚĂ - AMBASADOR CASA DE TIP FAMILIAL „SF. IOSIF”:

Elena Teslariu

Câteodată ai nevoie

Doar de-o ceașcă de cafea…

Să-ți pui ordine în gânduri

Să te așezi pe o canapea.

Știu că pare greu, dar viața

E un dar de nedescris,

Dacă i-ai citit prefața,

S-ar putea să fii surprins!

Liniștește-te o clipă,

Nu te resemna, te rog,

Dacă n-ai curaj invită-ți,

Inima la dialog.

Fă orice îți stă-n putință,

Cere astăzi ajutor,

Orice-ai fi, repetă astfel:

„Nu ceda așa ușor…!”

Magdalena Bălteanu

…în acest timp minunat, am fost la diferiți vârstnici, pe care i-am ajutat la diferite activități gospodărești. Această experiență AMBASADOR CASA DE TIP FAMILIAL „SF. IOSIF” a fost deosebită, am învățat că în viață o vorbă bună și un zâmbet, contează mai mult decât un cadou. Am învățat că trebuie să fim pozitivi, chiar și în cele mai dificile încercări ale vieții. Dacă ar fi să mai repet această experiență, aș repeta-o cu mare drag.

Veronica Crăciun

Ce am învățat odată cu acest schimb de experiență…să fiu răbdătoare, să comunic mai mult, să ajut cu toată inima. Am învățat că viața nu este doar despre tine, este vorba și despre ceilalți, iar dacă vrei o schimbare în lume, „fii tu schimbarea pe care o vrei”!

Paula Înecatu

În perioada 16.08.2020- 22.08.2020 am participat la proiectul AMBASADOR CASA DE TIP FAMILIAL „SF. IOSIF”, ca voluntar la Centrul de Îngrijire la Domiciliu din Nisiporești- Mircești. Acolo a fost o experiență plăcută, am învățat din tainele meseriei de asistent medical, am interacționat cu vârstnicii, am ascultat povești și am vorbit despre Casa „Sf. Iosif”. Această experiență m-a făcut să apreciez mai mult ceea ce am și faptul că nu sunt singură. Abia aștept să mai repet această experiență!

Citit 109 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Septembrie 2020 09:39

« Ianuarie 2021 »