Caritas, 30 de ani de caritate, 30 de ani în slujba aproapelui!

20 Octombrie 2020

 

 Aniversarea a 30 de ani de la înființarea Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași a fost planificată pe 4 aprilie 2020 la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași și ulterior pe 10 octombrie la Sanctuarul Marian Cacica - Basilica Minor din Suceava. Lucrătorii Caritas, voluntarii, beneficiarii și colaboratorii organizației ar fi trebuit să participe la Sfânta Liturghie solemnă, moment de mulțumire lui Dumnezeu pentru ceea ce a realizat în 30 de ani de activitate în favoarea celor nevoiași, sub privirea și ocrotirea preasfintei Fecioare Maria, Regina Sfântului Rozariu.

 Din nefericire, situația dificilă cauzată de pandemia care a copleșit întreaga lume, nu ne-a permis o întrunire cu toți cei care au făcut posibilă realizarea misiunii Caritas, însă a adus o chemare mai puternică adresată conștiinței noastre credincioase. Vom fi în permanență alături de cei nevoiași, singuri sau bolnavi.

Pentru siguranța tuturor participanților și nu în ultimul rând, pentru siguranța beneficiarilor noștri și a aparținătorilor, aceste întâlniri au fost anulate. Să sperăm că în timp situația se va schimba și va putea avea loc o sărbătoare a carității.

 Am avut ocazia să ne exprimăm recunoștința pentru cei 30 de ani în slujba aproapelui prin vizite la persoanele care în tot acest timp au făcut posibilă misiunea caritativă a asociației prin nenumărate acțiuni de binefacere.

 Pe traseul nostru ne-am propus să ne oprim la cei care au reușit să transmită societății care este misiunea noastră de creştini - foști directori și susținători din partea Episcopiei Romano-Catolice: PS Petru Gherghel - episcopul emerit al Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț - episcopul Diecezei de Iași, pr. Egidiu Condac - vicar general al Diecezei de Iași,  pr. Mihai Budău, Mons. Vladimir Petercă,  Mons. Grigore Duma și urmează să îi vizităm pe IPS Aurel Percă, arhiepiscopul mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București și pe pr. Marius Adam.

 Putem privi acest ceas aniversar ca un popas ce ne oferă răgazul să reflectăm, să ne oprim puțin din acțiunile noastre și să privim asupra a ceea ce s-a realizat. Vom constata un număr impresionant de persoane: copii și bătrâni abandonați sau uitați, familii în situații dificile, persoane descurajate, bolnave sau singure, persoane cu dizabilități, migranți, persoane lovite de catastrofe naturale și alte categorii vulnerabile care au găsit o rază de speranță și o mână întinsă la momentul potrivit. Cum ar putea o astfel de poveste, care concentrează 30 de ani de caritate, să rămână nespusă?

 Nu au fost puține activitățile desfășurate, de la sortarea hainelor și distribuirea de pachete cu alimente, pana la construcţii de case pentru cei nevoiasi, biserici sau clădiri pentru educaţie catehetică, recreere şi petrecerea timpului liber, reparaţii capitale la biserici, şcoli şi spitale, furnizare de  medicamente și  aparatură medicală pentru dispensare și spitale. Ulterior s-a simţit nevoia să se promoveze o mentalitate caritativă în rândul tuturor membrilor comunităților din Dieceza de Iaşi. Pornind de la acest principiu călăuzitor, asociația noastră a promovat solidaritatea şi educarea societății faţă de cei aflați în suferință prin înființarea unor programe sociale și furnizarea servicii sociale adresate beneficiarilor.

 Mulțumim bunului Dumnezeu pentru existența voastră: angajați și voluntari, reprezentanți ai episcopiei și parohiilor, donatori locali și externi, reprezentanți ai autorităților publice locale.

 Vouă vă adresăm o mulțumire specială că slujiți în această misiune caritativă, că vă îngrijiți de cei aflați în suferință, trăind mesajul lui Cristos din evanghelia după Sf. Matei 10, 40-42: „Cine vă primește pe voi pe mine mă primește, iar cine mă primește pe mine, îl primește pe acela care m-a trimis. Cine primește un profet pentru că este un profet va primi răsplata profetului, iar cine primește un drept pentru că este un drept va primi răsplata celui drept. Cine va da de băut și numai un pahar cu apă rece unuia dintre aceștia mici pentru că este discipol, adevăr vă spun, nu-și va pierde răsplata”.

  Mulțumim tuturor!

 

 

Citit 1317 ori Ultima modificare Marți, 20 Octombrie 2020 11:01
« Februarie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28