2020-2021 din perspectiva beneficiarilor CRF

26 Ianuarie 2021

>

Începutul anului a adus cu sine o nouă activitate împreună cu beneficiarii Centrului de Resurse pentru Familii, program al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. Astfel, vineri, 8 ianurie 2021, beneficiarii au fost provocați să realizeze o introspectivă proprie pentru anul ce tocmai a trecut, bifând astfel reușite și nereușite și trasând totodată obiective clare și realizabile pe viitor.

Trăim vremuri de grea încercare. Pandemia din ultimele luni și-a pus amprenta asupra vieților noastre, cu atât mai mult efectele acesteia le resimt familiile Centrului de Resurse pentru Familii. Am considerat importantă realizarea unei întâlniri la început de an, datorită faptului că, antrenați în rutina zilnică, uităm că e bine să ne mai oprim din fugă și să conștientizăm că tocmai a trecut un an calendaristic în care am avut alături familia și oamenii dragi, un an în care s-au realizat planuri demne de luat în considerare și totodată au existat și perioade de cădere psihică, uneori simțind că oricâte încercări am face tot nu reușim să ne ducem sarcinile la bun sfârșit.

 Am dorit să împărtășim emoții, trăiri, dar mai ales experiențe de viață ori situații în care, puși în fața faptului împlinit, nu am avut tăria de a acționa conform așteptărilor proprii ori conform cerințelor celorlalți. Am invitat la discuții o parte din beneficiarii ce s-au implicat activ în acest proces, însă ne-am dorit trasarea de noi direcții împreună cu aceștia, astfel încât să putem observa dorința lor de îmbunătățire a calității vieții, arealul lor de interes în ceea ce privește activitățile viitoare din cadrul Centrului, dar mai ales motivația lor de a fi activi de-a lungul intervenției noastre și nu numai.

Din dorința de a-i responsabiliza pe beneficiari, s-a inițiat un dialog cu privire la modalitatea de acțiune și cooperare, modalitate prin care să reușim să implicăm cât mai activ familiile în propriul proces de dezvoltare personală, profesională și socială, în vederea obținerii autonomiei și independenței față de serviciile sociale oferite. Totodată, am dorit ca prin acest dialog să putem observa dorința de schimbare în bine, dar și deschiderea față de eventuala participare a beneficiarilor la activitățile pe care le vom iniția în viitor, considerând că îmbunătățirea calității vieții pornește în primul rând din interiorul fiecărei persoane, din modalitatea în care aceasta privește lucrurile dar și din maniera de acționare și cooperare la nivel de familie și societate. Suntem de părere că schimbările pe termen lung vor apărea lucrând ca un întreg, împărtășind idei, sentimente, trăiri și fiind deschiși la noi oportunități, cu riscul de a reuși sau de a stagna.  

În fond, experiențele trăite anterior și cele ce vor veni ne șlefuiesc pe noi, ca și oameni.

Claudia Ciocan – Asistent Social/Coordonator Centrul de Resurse pentru Familii

 

 

 

 

Citit 390 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2021 12:31
« Februarie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28