SPES MUNDI – SPERANȚA LUMII

23 August 2021

Duminică, 22 august, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioara Maria, Regină” din Iași, începând cu ora 19:30, a avut loc concertul caritabil

 SPES MUNDI – SPERANȚA LUMII

 Concertul caritabil Spes Mundi - Speranța lumiiși-a propus să aducă în prim plan esența feminină și rolul primordial al acesteia, privită prin prisma trăirilor și exemplului Sfintei Fecioare. Candoarea, bunătatea, forța interioară, puterea de sacrificiu, înțelegerea, acceptarea și mai ales, iubirea necondiționată, sunt doar câteva din multele învățăminte de care ne amintește exemplul Mamei Maria. Fecioara Maria, Maica lui Isus și a noastră este întotdeauna alături de noi, cu blândețea ei de mamă și întotdeauna prezentă la căpătâiul tuturor celor aflați în durere și neputință.

O altă latură pe care ne-am dorit să o evidențiem, este legată de caritate și de grija pentru cei aflați în suferință, pentru că cea mai frumoasă expresie a iubirii este grija pentru celălalt.

 Iată deci, cum umbrela creată de un act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact, rezultând acest concert caritabil și de responsabilizare socială ce a avut drept scop strângerea de fonduri pentru vârstnicii aflați în nevoie. Ne-am îndreptat astfel atenția și iubirea către beneficiarii Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu, din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași: persoane încercate de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare.

 Cu fondurile strânse (3500 de lei), vom veni în sprijinul vârstnicilor din cadrul programului, ce beneficiază de servicii sociale și socio-medicale: asistență socială, îngrijire medicală specializată la domiciliu, sprijin în efectuarea activităților de zi cu zi.

 Adunați în jurul acestei idei nucleu, am avut parte de o echipă de artiști profesioniști ce au creat din lucrarea Stabat Mater a compozitorului Giovanni Battista Pergolesi, un concert cvasi sincretic ce a reușit să sensibilizeze prin cânt, cuvânt, gest, emoție: Soprana Luiza Torboli, Mezzosoprana Mihaela Blându, Pianista Edit Arva, Actrița Vasilica Bălăiță, Light Designerul Adrian Buliga.

 Părintele Iosif Iacob, directorul general al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași ne-a adresat un cuvânt de suflet și mulțumire: am fost martori la un dar care ne-a ajutat să intrăm în misterul crucii, prin ochii și prin trăirile Sfintei Fecioare. Am fost, de asemenea, invitați să fim ancorați în realitățile pe care le trăim în aceste timpuri de grea încercare. Iată cum arta și munca reușesc să scoată la iveală valoarea omului, indiferent de condiția socială în care acesta se regăsește. Vă mulțumesc pentru acest dar!

  Ne-am simțit extrem de onorați la auzul cuvintelor rostite de Preasfințitul Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei de Iași: am participat cu bucurie și multă trăire interioară la acest concert caritativ dedicat celor neajutorați și bolnavi. Imnul Stabat Mater arată cum Fecioara Maria a fost alături de Isus pe tot parcursul vieții sale pământești, și mai ales, în timpul suferințelor sale, urmându-l pe drumul crucii. Mulțumesc pentru acest moment deosebit și emoționant și felicit pe toți cei implicați și dedicați acestei misiuni nobile.

 Felicitări tuturor organizatorilor pentru toate eforturile și pentru această minunată inițiativă. Trăim vremuri de grea încercare; omul trebuie să fie respectat în identitatea lui de bărbat sau femeie. Împreună trebuie să luptăm și să învingem nedreptățile dintre popoare și națiuni, fără să existe diferențe culturale și sociale, pentru a susține dezvoltarea tuturor, egalitatea șanselor, demnitatea și unicitatea persoanei, în spiritul fraternității și solidarității.

 Aducem mulțumiri deosebite artiștilor noștri care ne-au dăruit acest concert impresionant și care au înțeles că arta oferă fără limită posibilitatea de a ajuta și că a dărui face parte din rolul și rostul lor, Episcopiei Romano Catolice Iași pentru găzduire și susținerea permanentă a cauzelor nobile, echipei Caritas Iași care zi de zi aduce speranțe și alinare persoanelor în nevoie, sponsorului evenimentului: Leonidas - Ciocolată belgiană, partenerilor media: Ercis Media, Ercis FM, Iași Tv Life, Radio Iași, Ziarul de Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, și nu în ultimul rând, tuturor participanților.

 Ne bucurăm că v-ați alăturat scopului nostru, că ați simțiț bucuria de a fi alături de cei bătrâni, singuri, în suferinţă şi uitaţi; oameni simpli şi buni, care aşteaptă cu siguranţă un zâmbet, o mângâiere, un braţ pe care să se sprijine.

 În zi de sărbătoare, Sărbătoarea Încoronării Fecioarei Maria, am avut parte de o acțiune nobilă care a adunat oamenii, comunitatea, în jurul ideii de caritate, dăruire, bunătate, susținere.Mulțumim tuturor!

 Acest act artistic va fi prezent și în alte 4 comunități din dieceză: Onești, Suceava, Roman, Bacău. În aceste 4 comunități, concertele vor avea loc pe 12, 19, 26 septembrie și 3 octombrie.

 

 

 

 

 

Citit 270 ori Ultima modificare Luni, 23 August 2021 16:02

Calendar

« Septembrie 2021 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30