Vizita reprezentanților Caritas Italia și a Mons. Benoni Ambăruș, episcop auxiliar de Roma

20 Martie 2022

 

Pentru că drama poporului ucrainean topește granițele, am avut bucuria de a-i avea alături pe reprezentanții Caritas Italia: Laura Stopponi - Responsabil pentru zona Europa în cadrul Caritas Italia,  Ettore Fusaro - Membrul departamentului pentru Europa în cadrul Caritas Italia , Părintele Marco Pagniello - director Caritas Italia, Elisa Batazzi - Dicasterul pentru dezvoltarea umană integrală, Giuseppe Paruzzo - Director Caritas Cantanissetta și pe Mons. Benoni Ambăruș - episcop auxiliar de Roma.

Vizita a avut loc în perioada 11-13 martie și a însumat câteva opriri deosebit de importante: la Centrul european de educație Fideș și Centrul Moldexpo - centre de primire refugiați din Republica Moldova, Vama Siret, Centrul de primire Caritas din Siret, Vama Sculeni, congregațiile cu care colaborează asociația noastră în vederea ajutorării refugiaților din Iași: Congregația Notre Dame de Sion, Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe, Asociația Congregația Slujitorii Carității - Opera Don Guanella și Centrul de tranzit refugiați E-gros din Iași.

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat cu reprezentanții Caritas Italia și cu Mons. Benoni Ambăruș - episcop auxiliar de Roma.

1. Cu ce gând ati venit în Republica Moldova și la noi în țară?

Reprezentanți Caritas Italia:

Am venit pentru a manifesta solidaritate bisericilor care s-au activat pentru a ajuta, dar și pentru a înțelege cum putem noi să susținem Caritasul din Moldova, România și Polonia.

De asemenea, a vedea și a fi lângă un loc unde a început războiul, ajută să intrăm în context și să înțelegem mai bine cum să acționăm și să schimbăm percepția gândului că nu totul se rezolvă cu arme.

Mons. Benoni Ambăruș: S-a născut într-un fel din dorința de a sluji mai bine în dieceza de Roma, în sensul că, sigur că aceste persoane care sosesc aici vor ajunge foarte multe în Italia și, ocupându-mă și acolo de pastorala emigranților și a carității, clar că sunt în prima linie pentru organizarea găzduirii acestor persoane. Și vorbind cu cardinalul a ieșit ideea de a veni, de a pune mâna în rană cum s-ar spune și, în felul acesta, să înțeleg cum să organizăm bine primirea acolo a persoanelor. Al doilea motiv este a crea o legătură de cunoștință și colaborare cu biserica italiană și cu biserica din Republica Moldova și cu biserica din România, în special cea de aici de la Iași. Faptul că am rămas în dieceza din Iași e un motiv de timp, ideea inițială era să ajungem în Sighetul Marmației și Baia Mare, Satl Mare, dar nu am avut suficient timp. Deci, al doilea motiv e pentru legătura de colaborare și nu în ultimul rând, pentru a fi o prezență concretă de mulțumire și solidaritate și din partea Papei pentru bisericile care sunt implicate în prima linie în vederea primirii refugiaților.

2. Ce știați despre activitatea de ajutorare a refugiaților înainte sa veniți la noi?

Reprezentanți Caritas Italia:

Știam că, Asociațiile Caritas din Romania, din Republica Moldova și din Polonia sunt foarte implicate și că în ultima perioadă se vede o creștere din punct de vedere al sufletului, al empatizării.

Un element important este acela de a transmite celorlalți din biserica noastră că forța rețelei Caritas nu necesită să fim în același loc, deoarece împărtășim aceleași valori și gânduri fără a fi necesar să fim neapărat în același loc.

M-a impresionat foarte mult grija, am vazut la centrul din Siret, foarte multă grijă, iar în aceste momente este foarte importantă.

Grija cred că este importantă și va trebui să conducă acțiunile noastre, cred că grija este semnul iubirii lui Dumnezeu pentru multe persoane.

Mons. Benoni Ambăruș: România nefiind obișnuită cu astfel de exoduri masive, reacția și organizarea este extrem de bună. La granița cu Siretul și la granița cu Republica Moldova, rețeaua de asociații este prezentă, dar și statul față de ce am văzut în lume, este destul de bine organizat într-o perioada de timp relativ scurtă.

3. Cat de puternic este impactul emoțional în vamă văzând îndeaproape toate persoanele care pășesc la noi în țară, mame cu copii, însoțiți de bătrâni, care e posibil sa nu aibă o destinație unde sa ajungă?

Reprezentanți Caritas Italia:

Am văzut persoane care mergeau spre viață, dar cu mare durere și tristețe în ochi deoarece ajung cu cateva lucruri fără a ști unde merg sau ce vor face.

Am simtit o profundă furie, deoarece cred că războiul este o nebunie și o nedreptate.

Cand am plecat, a fost un moment de liniște în mașină, am avut nevoie de un moment în care să realizez totul.

Daca noi în Italia suntem obișnuiți să primim refugiați din Africa și din Orientul Mijlociu, aici e vorba de altă situație, unde am simtit anumite emoții. Încurajăm oamenii să ajute pe cei care vor sta aproape de aceste persoane.

Mons. Benoni Ambăruș: Mă impresionează foarte mult faptul că aceste persoane fug de acasă, cele mai multe inițial cu iluzia că vor putea reintra în cateva zile în casa lor și poate, după aceea, află că de fapt casa lor nu mai există. Îmi povestea responsabilul de la Siret de la Centrul Caritas, Radu, că aveau o doctoriță de neuro-chirurgie care a sosit la centru acolo și după vreo doua ore, i s-a spus că de fapt casa ei a fost bombardată. Omul pleacă pentru câteva ore, câteva zile și află de fapt că nu se va mai intoarce. Ieri am văzut și un băiat, o fi având 15-16 ani, am făcut și niște fotograrii, l-am vazut un un fel de rucsac de școală, dar avea chitara acustică și boxa. Deci a plecat de acasă și a luat un mic rucsac, chitara și boxa, viața, pasiunea vieții și mă uitam la acest băiat și mă întrebam peste câți ani se va întoarce el acasă? pentru că pare o fugă în care, inițial, podul este, iar după ce ai trecut podul, existențial vorbind, sare în aer și acest lucru înseamna că dacă rămân numai de partea aceasta, aici sau în toata Europa, noi nu putem să ne sustragem acestei drame a persoanelor cu toate greutățile pe care le are. Drama lor nu ne poate lăsa indiferenți și, din păcate, cred eu că persoanele cele mai sărace încă trebuie să sosească și vor trebui, cu siguranță, ajutate pentru mult timp și în mod organizat.

4. Ce mesaj transmiteți echipei Caritas și voluntarilor care se dedică zilnic și pun suflet pentru ajutorarea acestor oameni aflați în suferință, dar și comunităților din dieceza de Iași pentru perioada următoare?

Reprezentanți Caritas Italia: Sfantul Părinte Papa Francisc este preocupat cu acțunile pentru pace și negocierile pentru pace cu orice mijloc de comunicare pe care îl are; reamintește de suferințele provocate, de sângele care este vărsat prin victime inocente, printre care și copii; face orice ca pacea să poată ajunge la inima celor care pot lua decizii. Eu sunt aici cu admiraţie pentru Caritas, ca martor că Papa Francisc este cu voi.

Mons. Benoni Ambăruș: Nu vă pierdeți curajul, nici cu firea, facem ce putem zi de zi. Ceea ce am spus și la Roma operatorilor și voluntarilor este: de data aceasta nu se mai poate, nu ne mai putem face iluzii că rezolvăm noi problema. Nu este vorba de fonduri, nu este vorba de a găsi spații noi, este vorba de a pune în mișcare toate comunitățile creștine. Deci aici este vorba de a primi și a găzdui în stil de familie persoanele, pentru a se integra și a-și duce viața mai departe.

Mulțumim pentru bunăvoința dumneavoastră! Dumnezeu să vă binecuvânteze.

 

 

 

 

 

                                                                                             

Citit 375 ori Ultima modificare Luni, 21 Martie 2022 10:44