Primăvara: speranță, încredere, responsabilitate

Vineri, 14 martie 2014, Centrul de Resurse pentru Familii, program al Centrului Diecezan Caritas Iași, a serbat începutul primăverii printr-o activitate cu totul și cu totul diferită, activitate în cadrul căreia doamnele, beneficiare ale Centrului, au avut ocazia de a comunica, de a veni cu idei inovatoare care să ajute la îmbunătățirea serviciilor noastre, dar și de a ieși din rutina zilnică care, de cele mai multe ori, poate fura energia chiar și celei mai optimiste persoane.

Am intitulat această activitate sugestiv: Primăvara: speranță, încredere, responsabilitate, tocmai din dorința de a-i provoca pe beneficiari să lase grijile la ușă, să gândească pozitiv, să găsească, împreună cu specialiștii, soluții pentru a ieși din situații nu tocmai fericite, dar și să accentueze punctele forte ale personalității fiecăruia. Astfel, ideile noastre s-au concretizat în dezbateri pe teme diferite care să întărească ideea conform căreia oricând, putem depăși obstacole dacă vrem cu adevărat acest lucru, oricând putem găsi motivația de a merge înainte, chiar dacă de multe ori sentimentul de inutilitate devine copleșitor.

Nu am ales întâmplător anotimpul primăverii pentru a realiza această întâlnire. În cadrul discuțiilor noastre, accentul a căzut atât pe legătura dintre om și natură, pe modul în care natura ne poate modela gândirea și viziunea asupra viitorului, dar și pe modul în care noi, ca oameni, putem renaște, putem deveni mai puternici, mai încrezători, putem emana bunătate, influențați fiind de soarele care smulge zâmbete și căldură sufletească și de florile care revin la viață.

Din dorința de a-i responsabiliza pe beneficiari, am inițiat și un dialog cu privire la modalitatea de acțiune și cooperare, modalitate prin care să reușim să implicăm cât mai activ familiile în propriul proces de dezvoltare personală, profesională și socială, în vederea obținerii autonomiei și independenței față de serviciile sociale oferite. Totodată, am dorit ca prin acest dialog să putem observa dorința de schimbare în bine, dar și deschiderea față de eventuala participare a beneficiarilor la activitățile pe care le vom iniția în viitor, considerând că îmbunătățirea calității vieții pornește în primul rând din interiorul fiecărei persoane, din modalitatea în care aceasta privește lucrurile dar și din maniera de acționare și cooperare la nivel de familie și societate. Suntem de părere că schimbările pe termen lung vor apărea lucrând ca un întreg, împărtășind idei, sentimente, trăiri și fiind deschiși la noi și noi oportunități, cu riscul de a reuși sau de a stagna, fiecare experiență fiind un model de „așa da” sau „așa nu” din care să învățăm pe viitor.

 

Mihăilă Ioana, voluntară la Centrul de Resurse pentru Familii

 

 

Citit 1803 ori Ultima modificare Joi, 18 Septembrie 2014 12:31
« Martie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31