Ce rol au emoțiile?

Vineri, 25 iunie, începând cu ora 14:00, Centrul de Resurse pentru Familii, program al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat un antrenant grup de suport cu beneficiarii adulți, pe tema „Ce rol au emoțiile?”

Într-o societate ghidată de o gândire rațională, emoțiile au devenit o extensie deranjantă a personalității, un obstacol în calea atingerii obiectivelor sau, mai rău, un sabotor al comportamentului. Uităm că emoțiile vin cu un mesaj important despre interiorul nostru și sunt ca o busolă atunci când vorbim despre luarea unor decizii sau schimbări în viața noastră.

Deepak Chopra spunea că „emoțiile sunt concepute pentru a ne asigura că ne acordăm atenție, astfel încât să putem răspunde la ceea ce se întâmplă în jurul nostru”. Toate emoțiile pot fi reduse la două sentimente primare - cele de confort și cele de disconfort. Indiferent dacă suntem sau nu conștienți de aceasta, fiecare alegere pe care o facem se bazează pe așteptarea că alegerea va duce la un confort mai mare. Sentimentul anticipator este de obicei cel care conduce toate alegerile noastre, deoarece toate emoțiile derivă din nevoi, iar atunci când simțim că nevoile noastre sunt satisfăcute, ne simțim confortabili. Cu cât suntem mai eficienți în ceea ce privește satisfacerea nevoilor noastre, cu atât mai liniștită și mai confortabilă va fi viața noastră.

Timp de două ore, am reușit împreună să aducem zâmbete, să comunicăm, să uităm pentru câteva clipe de probleme și să simțim căldura emoțiilor. Cu ajutorul emoțiilor, noi comunicăm, suntem veseli, triști, mul­țu­miți sau supărați, toate aceste stări se citesc pe fața noastră prin expresii însoțite de comportamente și atitudini. Emoțiile sunt ochelarii care măresc, micșorează, distorsionează, colorează lumea, evenimentele și, mai ales, oamenii. Din moment ce fiecare persoană este unică, iar poveștile de viață și experimentarea anumitor sentimente ce ne conduc către diverse comportamente specifice, cunoașterea emoțiilor este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, pentru a ne înțelege și pentru a trăi o viață cât mai satisfăcătoare, învățând astfel să ne recunoaștem și să ne comunicăm nevoile.

Claudia Ciocan – Asistent Social/Coordonator Centrul de Resurse pentru Familii

Acest grup de suport a fost organizat prin Proiectul Integrare activă prin educație și implicare socială!, finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile, în conformitate cu prevederile Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Citit 422 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iunie 2021 11:23

« Octombrie 2021 »