Gândim pozitiv sau negativ?

11 Octombrie 2021

„Cea mai mare descoperire a tuturor timpurilor este aceea că o persoană își poate schimba viitorul printr-o schimbare de atitudine.” Oprah Winfrey

Vineri, 24 septembrie, începând cu ora 14:00, Centrul de Resurse pentru Familii, program al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat un antrenant grup de suport cu beneficiarii adulți, pe tema Gândim pozitiv sau negativ?

Ziua gândirii pozitive se marchează anual pe 13 septembrie, pentru a-i determina pe oameni să se concentreze asupra lucrurilor frumoase din viața lor. Un antreprenor american a lansat ideea aniversării acestei zile în 2003, pentru a sublinia beneficiile gândirii pozitive, în toate aspectele vieții noastre.

Auzim peste tot că e important să zâmbim, să fim veseli şi optimişti pentru a trăi mult şi bine. Dacă gândim pozitiv, lucruri bune ni se vor întâmpla în viaţă, iar dacă suntem negativişti, atragem asupra noastră nenorociri. E drept că în viaţă există multe situaţii asupra cărora nu avem niciun control, dar la fel de adevărat este şi că unele lucruri ni le facem cu mâna noastră. Acţiunile noastre sunt rezultatul a ceea ce gândim, iar dacă gândim negativ, vom întreprinde acţiuni care vor duce la situaţii negative.
            Beneficiarii au participat la un joculeț: Elimină gândurile negative. Intrebarea a fost: cum putem face asta, dacă suntem o persoană pesimistă? Ei bine, am învățat să ne analizăm foarte atent gândurile, în orice moment. Când simţim că un gând negativ îşi face loc în mintea noastră, să îl înlocuim cu unul pozitiv. Când ne spunem: „nu pot”, „nu vreau”, „nu ştiu”, în mintea noastră se creează automat un blocaj care ne împiedică să acţionăm. E important să înlocuim negaţiile cu afirmaţii: „pot”, „vreau”, „ştiu”, şi să ne întreabăm: „de ce nu pot?”, ca să reuşim să depăşim blocajul. Dacă gândurile negative reapar, le înlocuim din nou cu unele pozitive. Cu răbdare și perseverență, în timp, vom schimba modul de gândire.
           Felul în care gândim ne afectează stilul de viață, în general, iar marea artă este să găsim forța necesară pentru ca atunci când ne este e cel mai rău, să putem macar privi cu seninătate la ceea ce ni se întâmplă. În general, suntem instinctivi în reacții și doar mai apoi, când lucrurile se mai liniștesc, analizăm și ne schimbăm eventual atitudinea. Și totuși e important să nu renunțăm și să încercăm să ne schimbăm gândirea.

Claudia Ciocan – Asistent Social/Coordonator Centrul de Resurse pentru Familii

Acest grup de suport a fost organizat prin Proiectul Integrare activă prin educație și implicare socială!, finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile, în conformitate cu prevederile Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general

Citit 50 ori Ultima modificare Luni, 11 Octombrie 2021 10:09

« Octombrie 2021 »