Borcanele financiare

07 Decembrie 2021

Vineri, 26 octombrie, începând cu ora 14:00, Centrul de Resurse pentru Familii, program al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat un antrenant grup de suport cu beneficiarii adulți, pe tema „Borcanele financiare”.

De cele mai multe ori, ne gândim la bani atunci când avem o problemă, când încercăm să planificăm bugetul pentru o nouă achiziție. Fiecare dintre noi are amintiri mai mult sau mai puțin plăcute legate de bani. Cu toții ne-am dorit ceva foarte mult și nu am primit pentru că „nu sunt bani”. Și așa am învățat că nu putem avea tot ceea ce ne dorim, iar pe de altă parte am învățat să ne bucurăm de orice atenție primită.

Dacă facem o analiză a mesajelor pe care le trimitem în jurul nostru, a afirmațiilor pe care le spunem copiilor, partenerilor noștri de viață sau prietenilor, vom găsi la rădăcina acestor afirmații niște gânduri pe care le avem în capul „nostru” de foarte multă vreme.

1.       Nu voi avea niciodată suficienți bani

2.       Nu ne putem permite

3.       Eu nu pot să fac așa ușor bani cum fac alții

4.       Banii nu aduc fericirea

5.       Nu o să-mi ajungă banii până la finalul lunii

6.       Banul la ban trage

7.       De ce să mai țin socoteală lor dacă oricum nu îmi ajung

De ce avem nevoie de educația financiară? Cu siguranță că răspunsul la această întrebare este că educația financiară este foarte importantă deoarece ne oferă cunoștințele și abilitățile de care avem nevoie pentru a gestiona banii în mod eficient. Fără aceasta, deciziile noastre financiare și lucrurile pe care le facem - sau nu le facem - nu au o bază solidă pentru succes. Și acest lucru poate avea consecințe nefericite. Educația financiară reprezintă cumulul de informații pe care le deținem pentru a ne crea un nivel de trai optim, pentru a realiza toate dorințele și a acoperi nevoile noastre și ale familiei noastre.

Nu veniturile noastre ne fac mai educați financiar sau mai puțin educați, ci modul în care alegem să cheltuim ceea ce producem. Relația pe care noi o avem cu banii și modul în care îi gestionăm sunt lucruri foarte personale, prin urmare e nevoie de multă disciplină și determinare pentru a ne gestiona corespunzător banii.

Timp de 2 ore am ajuns la concluzia, dacă ne creștem veniturile, nu înseamnă neapărat că viața noastră se va îmbunătăți, ci o gestionare deficitară a banilor ne va face să cheltuim tot atât cât câștigăm sau chiar mai mult, prin urmare este esențial să învățăm să cheltuim mai puțin decât câștigăm, să ne planificăm bugetul lunar, să fim flexibili și să ajustăm pentru a economisi.

Putem spune că, educația financiară ne ajută, printre altele, să fim fericiți!

Claudia Ciocan – Asistent Social/Coordonator Centrul de Resurse pentru Familii

Citit 361 ori Ultima modificare Marți, 07 Decembrie 2021 14:35