Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri ,,Don Bosco” Iași -Copiii, micii eroi din perioada pandemiei-

08 Mai 2020

Caritatea înseamnă dăruire, a iubi aproapele, a-i sprijini pe cei în nevoie. Misiunea noastră este aceea de a o promova, de a fi alături de oameni, dar mai ales de cei care fac parte din viața noastră și aceștia sunt copiii din Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri ,,Don Bosco” Iași, alături de familiile lor.

Această perioadă de criză, cauzată de pandemie, a afectat întreaga lume, aducând cu sine și o schimbare radicală în viața copiilor noștri. Cei mici nu au mai putut participa fizic la activitățile Centrului, deoarece au fost suspendate. Cu toate acestea, noi nu ne-am oprit aici, ci am continuat într-un context diferit, activitățile fiind realizate în mediul online.

Copiii au reușit să se adapteze repede situației și tehnologiei învățând să utilizeze platformele online. Mediul virtual ne-a ajutat să păstrăm legătura cu beneficiarii pentru a le oferi sprijinul de care au nevoie și a-i ajuta să înfrunte mai ușor timpul actual. Așadar, s-a creat o echipă de intervenție cu privire la implementarea măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii virusului COVID-19, cu scopul protejării beneficiarilor și angajaților prin informarea, cunoașterea, respectarea normelor sanitaro-igienice personale.

Beneficiarii Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri ,,Don Bosco” susținuți de angajații, voluntarii și practicienii Centrului s-au alăturat diferitelor inițiative. Prima dintre acestea a fost  campania ,,Totul va fi bine”, o acțiune socială cu scopul de a sprijini comunitatea în care trăiesc, fiind solidari cu cei din linia întâi, cu toți locuitorii orașului într-un mod care îi definește cel mai bine, prin culoare și zâmbet.

A doua activitate a constat în lansarea unui mesaj social pe pagina oficială a Centrului, compus din secvențe video în care copiii cu mâinile sub formă de acoperiș îi îndeamnă pe cei din jur să fie responsabili prin mesajul „Stați acasă!”. Scopul activității a fost acela de a promova un comportament social corect și de a sensibiliza comunitatea cu privire la modul de abordare pozitivă a situației actuale.

Această perioadă de izolare a avut un impact și asupra situațiilor economice ale familiilor din care provin copiii Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri ,,Don Bosco” Iași. Astfel, evaluând nevoile acestora, prin sprijinul partenerilor, s-a acordat ajutor beneficiarilor prin oferirea de produse alimentare neperisabile la domiciliu, rechizite (carioci, creioane, acuarele, album de desen, carte de colorat, bandă adezivă, foi colorate), jocuri (puzzle-uri), îmbrăcăminte, produse igienice. Pachetele au fost repartizate familiilor în funcție de nevoile lor și numărul de copii din cadrul familiilor.

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, beneficiarii au fost contactați prin intermediul rețelelor de socializare pentru a le adresa un cuvânt de încurajare și tradiționalele urări de Paște. Anul acesta Paștele a fost diferit, însă ne-am adaptat contextului actual și am experimentat pentru prima dată ciocnitul virtual al ouălor roșii. Această inițiativă i-a încântat pe beneficiari și le-a oferit ocazia de a petrece un timp frumos împreună.

Printre activitățile desfășurate în preajma sărbătorilor se regăsește și, „Crenguța solidarității”, o activitate lansată de partenerii Centrului din Franța „Le Semil”, în Duminica Floriilor, invitând toți partenerii internaționali să se alăture unei campanii de solidaritate, printre care și copiii din Centrul nostru. Astfel, aceștia și-au manifestat solidaritatea față de persoanele care nu pot merge la biserică în timpul acestor sărbători.

Activitatea „Iepurașul recunoștinței” a constat în realizarea unei felicitări cu tematică pascală cu scopul de a-i încuraja pe copii să fie recunoscători față de binefăcători. Aceste felicitări au fost expediate partenerilor locali, dar și din străinătate.

„Vânătoarea de ouă” este o activitate tradițională care a fost adaptată mediului online, având drept scop sporirea creativității, gândirii critice, responsabilizării și competitivității constructive. Copiii au realizat un traseu în trei etape, iar în mod imaginar au avut misiunea de a sparge trei ,,ouă” pentru a ajunge la comoară. Prima etapă a constat în realizarea unui mesaj video pascal, în cea de-a doua etapă copiii au completat un rebus, iar în ultima etapă cei mici au participat, alături de părinți, la vopsirea ouălor de Paște. Toți cei care au parcurs acești pași, au fost premiați cu un iepuraș și ouă de ciocolată, fiind, astfel, recompensați pentru activitatea desfășurată.

Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri ,,Don Bosco” Iași realizează activități în mediul online care se axează pe sprijinirea continuă a beneficiarilor. Pe plan educațional, activitatea principală desfășurată constă în oferirea de meditații școlare pentru a-i ajuta pe copii să-și efectueze temele și sarcinile primite din partea învățătorilor lor.

Pe plan formativ, se realizează activități din cadrul programului DARE pe cele trei componente SOLE, Parenting și Parlamentul Copiilor. În cadrul sesiunilor SOLE, copiii sunt provocați să răspundă ,,Marilor întrebări”; în ceea ce privește componenta Parenting au loc întâlniri online cu părinții, în care se abordează diferite tematici în vederea optimizării abilităților parentale, iar pe componenta Parlamentul Copiilor se desfășoară sesiuni online cu copiii din diferite școli partenere pentru a implementa proiecte în folosul comunității.

Pe plan recreativ, copiii sunt încurajați să participe la diverse activități distractive constând în jocuri dinamice, dansuri, provocări, realizare de desene, obiecte handmade și mesaje video etc.

Pe plan psihologic, se oferă suport și consiliere individuală copiilor și părinților acestora.

În această perioadă dificilă plină de provocări și schimbări radicale în viețile tuturor, copiii s-au dovedit a fi cu adevărat micii noștri eroi. Deși, stau în case de două luni, cei mici continuă să rămână optimiști, să se joace și să zâmbească. Cu toate acestea, visul lor cel mai mare este acela de a se reîntoarce cât mai curând la viața plină de bucurie trăită în Centrul ,,Don Bosco”, de a ne putea reîntâlni și îmbrățișa din nou.

Ne alăturăm lor și credem în visele copiilor!

Citit 604 ori

« Septembrie 2020 »