PROIECTUL DARE

10 August 2020

 

 

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași prin programul Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco", implementează de pe 1 iunie 2017 Proiectul DARE (Dream-Achieve-Realize-Expres), finanțat de Caritas Austria. Este un proiect pilot adresat copiilor, de educare și inovație socială

 DARE înseamnă:

 SOLE - crearea unui mediu prin care copiii să învețe în mod autonom, cu ajutorul tehnologiei.

 

Modelul de învățare SOLE vine în întâmpinarea micilor exploratori și le oferă o lanternă care le luminează calea pe tărâmul cunoașterii. Copiii sunt curioși să afle răspunsuri la foarte multe tipuri de întrebări. Pe de o parte, ei își adresează întrebări  mari” care fac referire la aspecte abstracte ale vieții, pentru care nu există un răspuns exact, iar pe de altă parte, micuții cercetași își doresc să deslușească  tainele din manualele școlare”.

 Pentru ca o sesiune SOLE să stârnească interesul și curiozitatea micilor exploratori, avem nevoie mereu de ingrediente surpriză, cum ar fi o tehnică artistică specială sau o modalitate inedită de prezentare finală. Dintre întrebările din cadrul sesiunilor SOLE, putem aminti:  Cum a apărut radioul?” în transmisiune directă din studioul Don Bosco FM, ,,De ce Mărțișorul are firul alb cu roșu?”, ,,De ce oamenilor li se face pielea de găină?”, ,,Cum a apărut ciocolata?”
,,Dacă ai putea, pe ce planetă ai zbura?”. Astfel, sesiunile SOLE sunt transformate în adevărate expediții pe tărâmul cunoașterii.

 

PARLAMENTUL COPIILOR - încurajează copiii să dezvolte proiecte sociale în comunitate;

 

Parlamentul Copiilor reprezintă o componentă esențială a acestui proiect în care lucrul cu elevii este important pentru elaborarea și implementarea de mici proiecte în comunitate. Metoda oferă copiilor și tinerilor cadrul potrivit, în care vocea lor să își pună amprenta asupra comunității identificând soluții la problemele existente și rezolvându-le prin implementarea de proiecte cu ajutorul unor mini-granturi.

 Parcul prieteniei" este unul din proiectele implementate în comunitate. A constat în reamenjarea parcului din comuna Miroslava, jud. Iași și a prins contur datorită copiilor din cadrul Liceului Tehnologic Agricol M. Kogalniceanu".

Tot în cadrul Parlamentului Copiilor, elevii au avut parte de o tabără de o săptămână la Durău, alături de alți elevi ce au implementat proiecte în cadrul acestui pilon, pe tema: Politica de Protectie a Copilului pe înțelesul adolescentilor.

 

 PARENTING - presupune dezvoltarea abilităților parentale prin construirea unei relații solide și pozitive părinte-copil.

 În cadrul unei sesiuni de parenting, organizată cu prilejul zilei de 1 martie, părinții îmbrăcați în straie tradiționale au pășit în Atelierul Don Bosco aducând o fărâmă de tradiție și totodată bucuria primăverii. Au cusut mărțișoare, au depănat propriile povești și au conștientizat cât este de important să petreacă timp special alături de copiii lor.

 În cadrul acestui pilon, am desfășurat și  diverse activități de dezvoltare personală cu grupul de copii. Putem aminti una dintre aceste activități care s-a intitulat Tu ai umplut găletușa azi? Scopul acestei activități a fost de a încuraja comportamentul pozitiv al copiilor pe baza conceptului galetușei invizibile, menite să le arate celor mici cât de plăcute și de pline de satisfacții sunt bunătatea, aprecierea și dragostea arătate celorlalți. În fiecare zi noi umplem sau golim găletușa celorlalți și pe a noastră prin ceea facem sau spunem. O persoană poate fi o picătură de fericire” dacă spune sau face lucruri frumoase pentru ceilalți din jurul său. Fiind o picătură de fericire” poți umple astfel găletușa celui de lângă tine, dar ca printr-o magie o umpli și pe a ta, în același timp. Copiii au confecționat propriile găletușe și au scris mesaje frumoase pentru colegii din centru.

 O altă componentă a proiectului DARE presupune dezvoltare organizatională prin cursuri și formări destinate specialiștilor. Câteva exemple ar fi:

 Vocea copiilor contează, workshop Parlamentul Copiilor - 2 zile de training ce au fost destinate cadrelor didactice din școlile și liceele din Iași, scopul fiind de a face cunoscută Metodologia Parlamentul Copiilor și în același timp de a atrage noi parteneri care să implementeze proiecte în comunitate.

 Seminarul de Comunicare Non-Verbală - a reușit să dezvolte în rândul angajaților abilități de comunicare verbală și în scris extrem de necesare pentru mediul de lucru.

 SOLE - a fost un alt training la care specialiștii au deprins noi cunoștințe despre cum să creeze un mediu de învățare autonom pentru copii.

 Seminarul de Managementul Stresului - a avut ca scop dezvoltarea tehnicilor de a face față stresului profesional și situațiilor de burn-out.

 Semnarea Politicii de Protectie a Copilului - acest document vine în intampinarea misiunii asociației noastre de a apăra interesul superior al copilului prin luarea tuturor măsurilor necesare în sensul diminuării riscului de abuz de orice tip asupra copiilor. Semnarea acestui document aliniază Caritas Iași în rândul organizațiilor care lucrează la cele mai inalte standarde de calitate cu privire la Protecția Copilului.

 Proiectul promovează încrederea în faptul că toți copiii cresc și ating rezultate mai bune într-un mediu stimulativ care corespunde necesităților și potențialului lor individual.

 Copiii au nevoie de un mediu de susținere, în care părinții și personalul implicat în educarea și ocrotirea lor, au abilități și priceperi de a le oferi dragoste și suport, interacționând și încurajând copiii într-un mod pozitiv.

 Proiectul DARE este implementat în mai multe locații din: România (Caritas Alba Iulia în comuna Ojdula, județul Covasna, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași în municipiul Iași), Moldova (Florești, Edineț, Bălți) și Ucraina (regiunea Harkov, regiunea Lvov, regiunea Kiev).

 

 

 

Citit 2592 ori Ultima modificare Luni, 10 August 2020 10:50
« Iunie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30