Proiectul Parlamentului Copiilor- ,,START SĂNĂTATE”

24 Noiembrie 2020

Proiectul „Parlamentul Copiilor”, inițiat în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Alecu Russo” din Iași, în cadrul programului DARE (Dream-Achieve-Realize-Express) și finanțat de Organizația Caritas Austria, este dedicat în exclusivitate copiilor.

Parlamentul Copiilor creează contexte de interacțiune între elevi și cadre didactice, favorizând diminuarea barierelor care domină uneori acest dialog intergenerațional, motivează implicarea deopotrivă a elevilor și cadrelor didactice prin faptul că soluțiile identificate pentru optimizarea activităților în comunitate sunt viabile și aplicabile, generează noi resurse, ori de câte ori suntem puși în situația de a îmbunătăți ceva în mediul nostru de lucru.

Având în vedere modelul unui parlament existent într-o țară democrată și în urma unor propuneri de candidatură și a unor alegeri, s-au identificat persoanele care ocupă funcțiile de preșsedinte, vicepreședinte și secretar, s-au stabilit elevii responsabili cu promovarea proiectului în afara școlii și gestionarea rețelelor virtuale de comunicare.

Identificarea proiectului câștigător din primele trei proiecte care întâlnesc cele mai multe voturi reprezintă un alt demers pe care elevii îl coordonează înainte de a elabora toate etapele necesare implementării acestuia. Așadar, Parlamentul Copiilor oferă fiecărui elev posibilitatea de a-și pune în valoare aptitudinile, de a lucra în echipă, de a identifica diverse probleme și de a găsi împreună soluțiile potrivite.

Proiectul câștigător în cadrul Școlii Gimnaziale „Alecu Russo” Iași a fost „Start sănătate!”, elevii manifestându-și dorința de a îmbunătăți calitatea actului educațional legat de activitatea motrică și dezvoltarea lor armonioasă, deoarece în perioada rece a anului, activitatea fizică atât de necesară pentru sănătate nu se putea desfășura în condiții proprii. Nevoia identificată în cadrul școlii noastre a fost așadar legată de lipsa unei săli de sport amenajată conform standardelor minimale de calitate, astfel încât se justifică numărul mare de voturi alocate acestui proiect. Vechea sală de sport, prăfuită de vremuri și prin care au trecut atâtea generații de copii, a primit o nouă înfățișare, prin parchetul montat de cea mai bună calitate, recondiționarea materialelor sportive existente, văruirea pereților, pictarea acestora cu imagini adecvate astfel încît să  facă sala mai atrăgătoare pentru copii. Prin implicarea directă a elevilor în realizarea activităților, elevii au conștientizat cât de mult le-a crescut stima de sine, cât de mult și-au dezvoltat creativitatea, puterea de muncă, fiind mîndri că au putut schimba ceva în bine și pentru generațiile următoare.

Proiectul Parlamentul Copiilor contribuie așadar din plin la implicarea elevilor în activități extrașcolare cu impact asupra comunității locale, oferindu-le o altă alternativă de valorificare a timpului liber, la dezvoltarea aptitudinilor de gestionare și gestionare a unui proiect cu finanțare proprie sau externă, oferind totodată copiilor posibilitatea de a-și exprima opiniile, de a-și valorifica potențialul creativ, de a participa la activități de voluntariat care să le stimuleze stima de sine și emoțiile pozitive.

Mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect!

Citit 515 ori Ultima modificare Marți, 24 Noiembrie 2020 11:40

« Aprilie 2021 »