SOLE - AVENTURĂ ÎN LUMEA MARILOR ÎNTREBĂRI

05 Martie 2021

SOLE (Self Organized Learning Environment = Mediu de învățare auto-organizat) este un instrument fascinant pentru organizarea procesului de învățare cu un nivel ridicat de implicare și asumare din partea copiilor, cu ajutorul tehnologiei moderne. Inițiatorul acestei metode de învățare, Sugata Mitra a denumit-o Educația Minim Invazivă (MIE), unii o recunosc și sub denumirea de ,,hall in the wall” (gaura din perete). Sugata Mitra mai spunea un lucru foarte interesant ,,dacă copiii sunt curioși și își mențin interesul, atunci se produce educația”.

Educația reprezintă un sistem auto-organizat în care învățarea este un fenomen emergent. Sistemele auto-organizate tot timpul prezintă emergență, ceea ce înseamnă că acest mediu de învățare auto-organizat începe să producă lucruri care nu erau proiectate inițial, de aceea pare imposibilă, dar este reală și noi ne-am convins de acest lucru.

În acest format, copiii dezvoltă competențe și abilități cognitive, interpersonale și sociale precum: reziliența, creativitatea, gândirea critică, colaborarea și comunicare, autoeficacitatea, învățarea continuă, inteligența emoțională, încrederea în sine.

Oricine poate organiza o sesiune SOLE - stârnind curiozitatea copiilor, provocându-i să exploreze o MARE ÎNTREBARE, folosind internetul și capacitatea acestora de a lucra în echipă.

Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco” din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași este un program social care promovează drepturile copiilor, educația non-formală și diminuarea riscului de abandon școlar.

Centrul „Don Bosco din Iași implementează din 2017 Programul DARE (Dream Achieve Realize Expres), susținut de Caritas Austria, alături de alți parteneri din România, Moldova și Ucraina. Viziunea noastră este de a sprijini copiii să crească și să devină adulți fericiți și responsabili, capabili să-și realizeze la maxim potențialul lor în viață, prin următoarele metode inovative: Parlamentul Copiilor, SOLE, Parenting, Mindfulness.

Din 2019, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a decis să disemineze metodologia SOLE ca o metodă de bună practică în lucrul cu copiii în școli, licee, universități, alte asociații, centre sociale. După webinarul de diseminare ,,SOLE -Aventură în lumea marilor întrebări”, avem alături de noi Asociația Ideagora din Brașov reprezentată de Harvat Sarah, Școala Gimnazială ,,Nicolae Iorga” Iași, reprezentată de Morărașu Mariana, Colegiul Național Iași reprezentat de Chiharoi Camelia Elena, Școala Gimnazială ,,Ion Neculce” Iași, reprezentată de Luca Raisa și Centrul Educațional Kolping din Oituz, reprezentat de Corneliu Bulai. Toate aceste instituții au răspuns pozitiv inițiativei noastre fiind suporterii ideilor creative

și inovative în educație prin implementarea metodei SOLE. Profesorii, educatorii, asistenții sociali din instituțiile partenere menționate mai sus, au acceptat rolul de facilitatori SOLE devenind astfel printre primii care implementeză această metodă inovativă de învățare în România.

Educația din România necesită o reformă. Prin implementarea metodei, toate aceste instituții de învățământ și sociale au pășit spre un proces de învățare durabil centrat pe elevi, invocând o nouă formă de „afabetizare” a copiilor, prin crearea mediilor de învățare autorganizate - SOLE.

Mulțumim partenerilor că au acceptat provocarea noastră și că fac parte din aventura SOLE. Le dorim o călătorie frumoasă în continuare în lumea marilor întrebări!

Itcor Olga, Asistent social, Facilitator SOLE

Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri ,,Don Bosco” Iași