ABC-dar financiar

30 Iunie 2021

Într-o lume în care responsabilitatea financiară individuală creşte şi fiecare este răspunzător pentru propria stabilitate financiară şi pieţele financiare ne oferă produse financiare inovatoare şi din ce în ce mai complexe, educaţia financiară este esenţială. Aşa cum este imposibil să ai succes în viaţa modernă fără să ştii să scrii şi să citeşti, tot aşa este imposibil să ai succes în sistemul financiar complex de astăzi, fără să ai noţiunile financiare de bază bine însuşite.

Educația reprezintă una dintre cele mai importante investițiii pe care un părinte o poate face pentru copilul său. Este foarte important ca în calitate de părinte să se ia cele mai bune decizii pentru a-l ajuta pe copil să pornească în viață cu un bagaj de cunoștințe în diverse domenii, cum ar fi și domeniul financiar. Cu siguranță că discuția despre bani și explicarea conceptelor financiare la vârste fragede nu sunt deloc lucruri ușoare, însă sunt necesare dacă adulții își doresc ca copii să fie educați din punct de vedere financiar și să poată face alegeri  financiare inteligente.

Educaţia şi planificarea financiară  te învaţă cum funcţionează banii, de unde provin, cum să îi administrezi eficient şi cum să îi înmulţeşti investindu-i dar și te ajută să răspunzi la întrebări precum: cât cheltuieşti şi pe ce, cât trebuie să economiseşti, când, cât şi dacă ar trebui să te îndatorezi şi unde ar trebui să îţi investeşti economiile?

Cu toții cunoaștem că prima carte a unui copil în lumea cunoștințelor este Abecedarul, fiecare domeniu ar trebui să aibă un abecedar chiar și cel financiar. 

Astfel, pornind de la această idee copiii din Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco” Iași au avut posibiliatatea să facă cunoștință cu un abecedar financiar  participând la o activitate interactivă intitulată ,,ABC-dar financiar” care a avut ca scop înțelegerea valorii și necesității banilor în viața lor. Educația financiară are un rol considerabil în viața copiilor deoarece îi  ajută pe aceștia să înțeleagă importanța căștigării și cheltuirii corecte a banilor. De asemenea, prin educația financiară, copiii dobândesc abilități și cunoștințe prin  intermediul cărora învață sa-și gestioneze corect bugetul personal, iar pe viitor bugetul familial.

Pentru a înțelege cât mai bine rolul educației financiare, copiii au facut primii pași în lumea financiară  acceptând jocul „ Primii pași financiari” dezvoltat de către Think Forward Initiative în colaborare cu  ING și care a stat la fundamentele activității tematice.

Prima activitate a avut la bază  participarea la un joc, iar principalul  instrument de joacă folosit a fost o sticla. Acest joc a avut drept scop ajutorarea copiilor în a-și da seama că pot câștiga mai mult, cu cât se descurcă mai bine și astfel, prin câștigarea banilor, își pot permite să-și procure tot ceea ce au nevoie atât pentru ei cât și pentru cei dragi lor.

Al doilea pas pe care  copiii l-au făcut, au fost prin acceptarea provocării de  a-și ,,prepara” o înghețată, iar pentru confecționarea ei, au primit o sumă limitată de monede pentru a-și procura ingredientele necesare. După care au fost rugați să-și reducă numărul de ingredinte înjumătățit pentru a percepe care este  diferența dintre a avea nevoie cu adevărat de ceva și a-ți dori acel ceva.

Una din dilemele existențiale se conturează în alegerea corectă a investiției financiare între o nevoie și  o dorință iar prin identificare obiectelor din sala de activitate care prezintă nevoi sau dorință, copiii au realizat una dintre cele mai importante lecții din ABC-darul financiar.

Al treilea pas care face parte din această serie de provocări este un joc ce are ca element un dulce foarte mult iubit de copii (ciocolata). Astfel că, la începutul jocului, copiilor li s-a oferit câte o ciocolată, iar după un anumit timp, dacă ei rezistau fără să-l mănânce, mai primeau una. Această activitate a avut ca scop introducerea în noțiunea de economisire dar și cunoașterea beneficiilor de care au parte persoanele care sunt rabdătoare și nu se grăbesc să cheltuiască banii pe care îi au.

Jocul realizat spre sfârșit de traseu, denumit „Cutia cu cereale”, a pus în evidență abilitățile creative pe care copiii le au, ei trebuind să deseneze un ambalaj pentru o cutie de cereale care să fie cât mai atractivă pentru un eventual cumpărător cunoscând însă aspectul că acest produs nu este comestibil. Din această activitate, copiii au învățat că aspectul produselor contează foarte mult, deoarece pot atrage persoane care sa-l cumpere, chiar daca calitatea produsului nu este una bună, fiind și ei conștienți că de multe ori aleg un produs după ambalaj și mai puțin după gust.

Realizând acest joc prin pași mici dar siguri s-a ajuns la concluzia că educația financiară de la o vârstă fragedă este importantă în dezvoltarea armonioasă a copilului ca viitor adult responsabil, iar micii financiari de la Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri ,,Don Bosco” au învățat să își construiască un buget prin metoda celor trei pușculite (cheltuieli curente, economii, donații) , să cunoască cum funcționeză lumea banilor, să facă diferență între nevoi și dorințe, să-și controleze comportamentul financiar, au purtat discuții dar au și găsit răspunsuri la întrebările care îi frământau despre bani.

Această activitate a fost organizată prin Proiectul Integrare activă prin educație și implicare socială! finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile, în conformitate cu prevederile Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Itcor Olga, Asistent social, Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri, Don Bosco” Iași

 

 

Citit 493 ori
« Noiembrie 2022 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30