Siguranța copiilor în mediul online

30 Iunie 2021

În perioada actuală s-a resimțit cu preponderență avansarea  nivelui de digitalizarea a vieții umane care pe lângă avantaje a adus cu sine accentuarea pericolelor deja existe în mediul online. Copiii devin inevitabil vulnerabili în fața acestor pericole  fie din lipsă de cunoștințe, experiență fie datorită gradului sporit de naivitate cu care abordează lucrurile ce-i înconjoară. Siguranța copiilor în mediul online reprezintă una din tematicile importante care sunt abordate  cu prioritate în cadrul activităților realizate   în Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri ,,Don Bosco” având drept premiză un risc sporit la care sunt supuși copiii în perioada actuală.

Mediul online a devenit în prezent cea mai frecventată sursa de informare, iar pentru unii copii, acest mediu este unul dintre cele mai importante elemente din viața lor. Cu toate acestea, impactul său pe termen scurt și lung asupra bunăstării copiilor și a drepturilor acestora este incert. Închiderile fizice la nivel național ale școlilor, combinate cu soluțiile de învățare la distanță în perioadele pandemice, precum și interdicțiile și măsurile de distanțare socială (COVID-19) au subliniat importanța tehnologiilor digitale.

În acest sens, mediul digital aduce cu sine atât avantaje cât și dezavantaje acestea putând să le faciliteze sau să le îngreuneze copiilor prezența în ,,lumea digitală”. Astfel că, pentru copii, avantajul mediului digital ar fi oferirea unor oportunități semnificative pentru ca vocile lor să fie auzite. Utilizarea tehnologiilor digitale poate spori dreptul copiilor de a fi ascultați în chestiuni care îi afectează și poate contribui la realizarea participării acestora la nivel local, național și internațional. Totuși, mediul online aduce cu sine și dezavantaje, unul dintre acestea fiind ,,cyberbullying-ul” care înseamnă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Acesta poate avea loc pe rețelele de socializare, pe platformele cu jocuri dar și pe telefoanele mobile. Unul din scopurile acestui comportament fiind umilirea sau chiar înfurierea persoanelor vizate.

Acest subiect de actualitate  a trezit interesul copiilor din  Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri ,,Don Bosco” care au resimțit riscurile lumii virtuale pe propria lor piele mai ales în perioada învățământului online și liberului acces la internet.  În cadrul activității ,,Siguranța în mediul online” copiii au identificat atât riscurile ce pot apărea în lumea virtuală, dar și mijloacele de prevenire și combatere a situațiilor cu care se pot confrunta. Astfel, au cunoscut că în mediul online persoanele pot avea orice fel de identitate, iar prin intermediul acestor explicații, au înțeles că informațiile personale nu pot fi oferite oricărei persoane care pretinde că este prietenul nostru, pentru ca în mediul online nu oricine ne este prieten cu adevărat și că măștile virtuale crează identități false.

În acest fel, copii au perceput diverse situații în care internetul poate fi o adevărată capcană, iar pentru a înțelege cât mai bine aspectele discutate, au găsit câte un remediu pentru fiecare factor de risc care sunt: cyberbullying, securitatea informațiilor private, conținutul neadecvat, distribuirea informațiilor, deosebirea informațiilor reale de cele false, riscurile comerciale, adică riscul de a pierde bani (reali) pe internet sau riscul de a fi victima unei fraude online; riscurile tehnice, de tipul virușilor; și riscurile legate de folosirea de către alții, cu rea intenție, a datelor personale.

Un alt pas important pe care l-au parcurs copiii a fost realizarea unui mic joc de rol în care fiecare copil a purtat o mască în fața calculatorului pentru a capta cât mai multe informații de la un copil prin intermediul unei rețele de socializare. Scopul acestui joc de rol a fost de a-i face pe micuți să-și dea seama că în mediul online, multe persoane nu sunt ceea ce par a fi și că chiar poate deja au fost abordați  și ei de asemenea persoane cu ,,măști”.

Un lucru foarte important desprins din activitate a fost și conștientizarea existenței acelei persoane de încredere căreia ai putea să-i comunici anumite aspecte din lumea virtuală care nu îți oferă un sentiment de siguranță, cum ar fi părinții, profesorii, adulții în care ai încredere.

Activitatea respectivă a oferit posibilitate copiilor să-și contruiască mai întâi de toate acel scut informațional de protecție care în orice clipă poate să-l apere de eventualele pericole în mediul online,  ei și-au dat seama că internetul poate fi un loc minunat în care pot învăța, se pot juca, pot socializa, însă ei au înțeles că, pe lângă toate acestea, există și anumite pericole de care este bine să știe cum să se protejeze. Pe de altă parte, au învățat care sunt datele lor personale ce nu trebuiesc împărtășite, dar și cum pot folosi cu respect si bun simț rețelele de socializare.

Această activitate a fost organizată prin Proiectul Integrare activă prin educație și implicare socială! finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile, în conformitate cu prevederile Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Itcor Olga, Asistent social, Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri, Don Bosco” Iași

Citit 981 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iunie 2021 11:44

« Octombrie 2021 »