Copiii în căutarea fericirii

30 Iunie 2021

,,Prima fericire a unui copil este să știe că este iubit.” Don Bosco

 În data de 8 iunie 2021,  în cadrul  Centrului de Resurse pentru copii ,,Don Bosco ” Iași  s-a desfășurat  o activitate care a avut ca scop descoperirea frumuseții  în lucrurile mici ce ne înconjoară și căutarea esenței fericirii în viața de zi cu zi.   

Copiii Centrului  ,, Don Bosco ” au  plecat  într-o călătorie în căutarea fericirii. Sarcina lor a fost să găsească răspunsul la întrebarea ,, Cum semănăm în oameni fericirea? ”

Pentru a reuși să se ajungă la adevărul pur, inocent și pentru a materializa fericirea copii s-au deghizat în personaje diverse cu ajutorul păpușelor marionete de mână.

Activitatea s-a desfășurat prin prezentarea a patru piese de tearu care au oferit un răspuns prin ochii copiilor la întrebarea cu care au pornit în călătorie. Imaginația copiilor nu a avut margini și fiecare dintre ei a avut ocazia să își exprime opinia în legătură cu acest subiect, trecând în revistă propriile experiențe de viață, adică  ce poate aduce fericire unui om.  

Sala în care copii își desfășoară activitatea a fost transformată într-o adevărată sală de spectacole, iar pe scenă au prins viață personaje diferite și entuziasmate să arate cum înțeleg și văd fericirea în lucrurile mici prin ochii copiilor. 

Prima piesă de teatru a scos în evidență calitățile personajelor atât pozitive cât și negative, accentuând faptul că  fiecare om e deosebit în felul său și că fericirea se ascunde în calitățile pe care le avem și de care trebuie să fim mândri.

Un alt  grup a reprezentat   povestea unui cuplu de bunici ce nu mai aveau  pe nimeni și inima le era plină de singurătate și tristețe. Însă imaginația copiilor a făcut ca în calea lor să apară diverse personaje care simțeau nevoia de a fi iubite și aprecite, iar ca soluției ei le-au adoptat. În acest caz fericirea izvorăște din ajutorul și sprijinul membrilor  unei  familii, din ideea de apartenență la un grup,  de legăturile ce există între persoane.

Fericirea vine din lucrurile mici care ne fac să apreciem cu adevărat tot ceea ce ne înconjoară și ceea ce este cu adevărat important. Deseori ne pierdem în detalii și uităm că fericirea necesită simplitate, cum ar fi o jucărie ce ne-a făcut copilăria mai frumoasă sau  cățelul din curte ce ne sare mereu în brațe când ne vede și este pregătit să ne umple inima de bucurie și iubire. Acesta a fost mesajul exprimat de o altă secvență teatrală în  cadrul activității.

După vizionarea pieselor cu păpuși care au prins viață în fața spectatorilor ( angajați , voluntari și copii ) fiecare copil în parte a fost întrebat ,,De ce este fericit astăzi?”.  Răspunsurile lor au reflectat adevăratele esențe ale fericirii cu toate că încă unii sunt în căutarea ei. Cei mici văd fericirea ca o clipă, un sentiment, un moment, o emoție  ce își lasă o amprenta asupra vieții lor.

Această activitate teatrală  îi transpune pe copii mai adânc în lumea sentimentelor şi a trăirilor din povestea pe care o construiesc. Copiii iau atitudine, gândesc, simt şi acţionează la fel ca personajele, trăind sentimente de compasiune faţă de eroii oameni sau animale. Prin aceste piese de teatru  devin mai comunicativi, mai sociabili, timiditatea dispare şi devin mai încrezători în puterile lor. Teatrul contribuie, de asemenea, la dezvoltarea intelectuală a copiilor, la formarea în ansamblu a personalităţii şi la dezvoltarea morală a acestora. Copiii se identifică cu personajele, îşi trăiesc sincer rolul, simţind puternic ceea ce întruchipează. Poveştile, prin conţinutul lor, trezesc în sufletele micilor actori admiraţia faţă de tot ce este nobil şi măreţ, educându-le în acest fel modestia şi optimismul.

Astfel,  prin această experiență copiii au reușit să  găsească mai multe răspunsuri legate de fericire și nu întâmplător pentru că povestea lor de viață este diferită, fiecare o simte și o trăiește diferit, important fiind ca mai întâi un copil să se simtă iubit pentru a putea fi fericit ulterior.

 

Această activitate a fost organizată prin Proiectul Integrare activă prin educație și implicare socială! finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile, în conformitate cu prevederile Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general

Itcor Olga, Asistent social, Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri, Don Bosco” Iași

 

 

 

Citit 501 ori
« Noiembrie 2022 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30