Meloritm-izvor de zâmbete!

06 Iulie 2021

Muzica poate face o diferență, poate schimba o stare, poate crea un zâmbet, te poate transpune într-o altă lume. De la dezvoltarea intelectului, la insuflarea perseverenței și răbdării, muzica poate face minuni în viața copilului. Ea e omniprezentă în viața unui om-de la cea mai fragedă vârstă, când adoarme însoțit de note muzicale dulci și gingașe, până la o vârstă înaintată, odată trecut prin o complexitate de stiluri, ritmuri, contexte și experiențe muzicale. De asemenea, muzica ajută la îmbunătățirea abilităților sociale, aceasta având un impact major asupra dezvoltării copiilor.

În data de 14 iunie 2021, în cadrul Centrului de Resurse pentru copii ,,Don Bosco ” Iași s-a desfășurat o nouă activitate  cu denumirea de ,,Meloritm” care a avut drept scop lucrul asupra principalelor vulnerabilități ale beneficiarilor, comunicarea și interacțiunea eficientă, cunoașterea și gestionarea propriilor emoții, valorizarea propriei persoane și stimularea ascultării, atenției și armonizării cu ceilalți prin utilizarea meloterapiei  ca tehnică în cadrul unei activități socio -reacreative.

Meloterapia este o metodă creativă și non-verbală în care este utilizată mișcarea, sunetul și muzica cu scopul de a deschide noi căi de comunicare cu ceilalți. Meloterapia a adus rezultate benefice în cazul copiilor care au dificulătăți de învățare, dizabilități fizice și probleme emoționale sau comportamentale, întrucât încurajează exprimarea non-verbală și contactul direct, față-în-față. De asemenea, meloterapia ajută la diminuarea anxietății, ameliorarea stării de spirit și a calității vieții, dezvoltă creativitatea și realizează o mai bună stare de relaxare.

Copiii din cadrul Centrului de Resurse pentru copii ,,Don Bosco ” Iași au petrecut un timp în aer liber, într-un spațiu în care se simt în siguranță, alături de angajați și voluntari, fiecare copil în parte primind câte un instrument, de la chitară până la xilofon, sau chiar tobe. Aceste instumente le-au oferit sentimentul de responsabilitate pentru proprietatea sa, având un efect pozitiv în învățarea lucrului în echipă, în toleranță față de ceilalți, flexibilitate și empatie.  Aceștia s-au armonizat împreună pe ritmul melodiei “E noapte în Madagascar”, fapt ce le-a adus celor mici un zâmbet pe față,  un sentiment de apartenență la grup, le-a dezvoltat potențialul prin joc creativ și spontan și le-a dat șansa la autoafirmare.

Prin urmare crearea unei educații muzicale are ca principal scop învățarea copilului să asculte muzica și să stimuleze capacitatea de concentrare atunci cand este antrenat în diverse activități, muzica poate oferi o serie de beneficii în ceea ce privește dezvoltarea emoțională, socială și psihică a copilului.

Această activitate a fost organizată prin Proiectul Integrare activă prin educație și implicare socială! finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile, în conformitate cu prevederile Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general

Itcor Olga, Asistent social, Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri, Don Bosco” Iași

Citit 136 ori

« Octombrie 2021 »