Concurs - ,,Mandala – culoarea copilăriei”

06 Iulie 2021

Mandala este o formă vizuală, foarte placută și bine echilibrată, ușor de recunoscut, de repetat , memorat și mai ales, ușor de exploatat pentru o varietate de scopuri grafice. Copii au o atracție pentru artă deoarece poate fi înțeleasă ca parte a manifestării nevoii generale pentru o viață simbolică, nevoie care de obicei este satisfacută prin joc .

Micii pictori ai  Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri,,Don Bosco ” Iași au participat în data de 22 iunie la o activitate ce a inclus un concurs de desen, care a pus la încercare imaginația celor mici fiind aboradată ca un joc .

Copii au avut de creionat o ,,mandală ”  iar aceste desene au fost postate pe   pe pagina de facebook a centrului iar cel care va acumula cele mai multe like-uri, va câștiga. La  final au fost desemnați trei câștigători . Mircea Eliade credea că mandala  este un simbol obiectiv, mai curând o "imago mundi" (o imagine a lumii) decât o proiecție a minții iar copii au încercat să își creeze propia viziune asupra lumii prin conturarea acestui desen

Forma mandalei  este plăcută de către copil datorită faptului că acesta încă de la 2-3 ani desenează cercuri, vizualizându-l în tot ce îl înconjoară, este prima formă geometrică cu care un copil se întâlnește.

În aventura lor de a descoperi lumea , cei mici au fost atrași de contrast  sunete puternice –slabe, culori palide-strălucitoare. Acest contrast a fost adus în desenul lor, desenul liniilor curbate este o miscare calmă, continuă iar desenul unghiurilor presupune o schimbare de energie și presiune în mijlocul acțiunii, este o mișcare intreruptă ce necesita o pauza, un moment de oprire.

Pentru copii este important să deseneze și să dea culoare lumii din jurul lor. Le stimulează imaginația, creativitatea, îi ajută să învețe culorile, să le combine .

Mandala prin realizarea ei dezvoltă atenția și capacitatea de concentrare , învață copilul să aibă răbdare, îi ajută să gândească inteligent și logic, scade nivelul stresului și ajută la dezvoltarea controlului asupra corpului .

Cei mici au fost încântați de ideea concursului și acest lucru i-a determinat să facă cele mai frumoase desene folosind imaginație și creativitate. Pe lângă aceste aspecte în cadrul activității a fost vorba de un concurs  prin care  s-a urmărit și dezvoltarea unui comportament competitiv sănătos. Acest comportament  se manifestă prin apreciarea de fapt a meritului, străduinței și muncii asidue în activitate și nu idea de a junge primul

Această activitate a fost organizată prin Proiectul Integrare activă prin educație și implicare socială! finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile, în conformitate cu prevederile Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general

Itcor Olga, Asistent social, Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri, Don Bosco” Iași

Citit 134 ori