Pelerinajul Bolnavilor la Cacica - 2022

Pentru a marca Ziua Bolnavului în Dieceza de Iaşi, sâmbătă, 14 mai 2022, s-a desfășurat la Cacica pelerinajul bolnavilor și al personalului care lucrează în cadrul structurilor sanitare și socio-caritative. Acesta se realizează anual în Dieceza de Iaşi, cu ocazia Zilei Bolnavului. Pelerinajul a fost organizat de Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iaşi, Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje, Sanctuarul Marian de la Cacica şi parohiile Diecezei de Iaşi.

În Dieceza de Iași a devenit deja tradiţie ca în această zi bolnavii să nu fie însoţiţi doar cu o rugăciune, ci să fie purtaţi în pelerinaj spre Cacica, spre Sanctuarul Maicii Domnului, pentru a-i cere Domnului prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, alinare în suferinţă. Cei bolnavi, însoţiţi de cei dragi, și sub coordonarea preoţilor din parohie, a persoanelor consacrate şi a personalului specializat, au fost prezenți în număr mare.

Programul evenimentului a cuprins Sfântul Rozariul, Sfânta Liturghie, urmată de un moment de adoraţie euharistică şi binecuvântarea bolnavilor cu Sfântul Sacrament.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit. Au concelebrat pr. Anton Mărăndescu, rectorul Sanctuarului Marian și parohul comunității din Cacica, pr. Mihai Gălățanu, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Sanitară, pr. Alois Moraru, reprezentantul Oficiului Diecezan pentru Pelerinaje și pr. Iosif Iacob, directorul general al Asociației Centrului Diecezan Caritas Iaşi, și numeroşi preoţi din parohiile Diecezei de Iași.

La cuvântul de învăţătură, pr. Gabriel Sascău a transmis un mesaj de susţinere pentru cei aflaţi în suferinţă: "Sfânta Fecioară Maria, asemenea tunetului din prima apariție de la Fatima în care reamintește prin cei trei păstorași frumusețea chipului lui Dumnezeu dar și a omului, știrbită de pandemie, de război.  Maria, Mama Noastră ne reamintește că indiferent de boala, de situația noastră, suntem copii ai lui Dumnezeu și că trebuie "să facem tot ce ne va spune" prin cuvântul Evangheliei. Este alegerea noastră dacă scaunul cu rotile, problemele, sau relațiile noastre vor fi ancora sau aripile noastre spre libertate."

Cântările au fost susținute de corul parohiei Cacica și pelerinii prezenți.

După amiază,  a avut loc adorația euharistică pregătită de „Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus” din Butea și a fost condusă de pr. Richardo-Dominic Baciu. Pelerinajul la Cacica s-a încheiat cu sfințirea obiectelor religioase.

Mulţumim tuturor celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului şi au participat alături de cei bolnavi la acest pelerinaj.

Ernestine Tiba

Coordonator executiv Programul "Servicii de îngrijire la domiciliu"

ASOCIAȚIA CENTRUL DIECEZAN CARITAS IAȘI

Citit 267 ori Ultima modificare Luni, 16 Mai 2022 11:54