Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor

    Asociația Centrul Diecezan Caritas Iaşi, prin Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu a organizat duminică 24 iulie 2022, cu prilejul Zilei Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor, o serie de activități care ne-au făcut să ne îndreptăm atenția și iubirea către beneficiarii programului: vârstnicii încercați de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare.

    Cu prilejul acestei sărbători, în Centrele de Îngrijire la Domiciliu pe care le deservim, s-au organizat diferite acțiuni pentru a marca această zi specială: participarea la Sfânta Liturghie, având parte de tot sprijinul parohiilor din fiecare comunitate, sau vizitarea beneficiarilor la domiciliu pentru a le demonstra că le suntem în permanență alături, oferindu-le flori, pachete cu alimente și felicitări special create pentru ei.

    „Ei aduc roade și la bătrânețe”.

    Acest verset din psalmul 92, citit în contextul mesajului întregului psalm, reprezintă plinătatea laudei aduse lui Dumnezeu, căruia i se recunoaște măreția și puterea în acțiunea sa în viața omului, aflat în diferite situații și perioade ale vieții, situații în care se verifică cu ușurință fidelitatea lui Dumnezeu.

    Vârsta înaintată este o vârstă care, la prima vedere, nu mai prezintă valoare, nu mai prezintă interes. Pare să fie o vârsta lipsită de productivitate și eficiență, o vârstă mai mult orientată spre inactivism și spre a i se acorda atenție doar în vederea unei asistențe efectuate într-o manieră cât mai profesionist posibil. În acest fel, organizațiile de profil și instituțiile abilitate au un obiect al muncii care devine tot mai complex și se adaptează nevoilor celor care sunt sau devin beneficiari direcți. În cadrul acestui complex de activități și acțiuni, un rol important îl ocupă prevenția. A oferi posibilitatea ca vârstnicii să nu ajungă doar beneficiari ai unor servicii, ci și protagoniști ai unor acțiuni care au puterea de a schimba imaginea societății în care trăim.

    În mesajul din acest an adresat bunicilor și persoanelor vârstnice, Papa Francisc ne îndeamnă să combatem o viziune inactivă despre vârsta înaintată atingând următoarele aspecte: înlăturarea unei atitudini de resemnare unde nu se mai așteaptă nimic de la viitor; înlăturarea fricii față de „evenimentul bătrâneții”, atât pentru cei care trăiesc evenimentul pe propria piele, cât și pentru cei care sunt adepții viziunii că vârstnicul trebuie să stea cât mai departe de societatea activă; cultivarea unei relații profunde și constante cu Dumnezeu, care depășește aspectele superficiale; cultivarea unei vieți interioare prin citirea Cuvântului, rugăciunea zilnică, practicarea Sacramentelor.

   Bătrânețea nu este doar o deteriorare naturală și inevitabilă a trupului, este și darul unei vieți lungi, o ocazie de bucurie și de mulțumire pentru darul vieții înaintate.

   Dragi bunici, sunteți binecuvântați și chemați să fiți binecuvântare. Vă mulțumim pentru viața voastră și pentru mărturia voastră de a fi oameni demni, care au știut să treacă prin diferitele etape ale vieții. Frumusețea acestei perioade să vă însoțească pretutindeni dragi persoane vârstnice si bunici.

   Dragi colegi care zilnic deschideți ușa celor vârstnici, chemați să pătrundeți într-un univers al binecuvântării dar și al suferinței și al singurătății, vă mulțumim pentru ceea ce sunteți și faceți. Fiți purtători de lumină și speranță, de mângâiere și ajutor, dar și un imbold pentru cei tineri care pot și trebuie să fie ajutați să experimenteze bogăția și complexitatea comuniunii cu bunicii noștri.

   Redăm, prin simple imagini, tezaurul de înțelepciune și binecuvântări pe care le primim cu fiecare vizită făcută bunicilor. Le dorim sănătate și zile senine.

 

Citit 298 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2022 14:28
« Martie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31