Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași – 20 de ani de la înființarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu Roman

 

 

În luna aprilie 2020, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași, aniversează, 20 de ani de la înființarea primului centru de îngrijire la domiciliu din Dieceza de Iași, în municipiul Roman. În tot acest timp, îngrijirea la domiciliu a presupus implicare și responsabilitate socială, angajare și devotament pentru oameni și sănătatea lor. A fost un moment de debut al unui drum frumos, presărat cu multă dăriure și pasiune pentru slujirea aproapelui.

Încă de la înființare scopul Programului „Servicii de Îngrijiri la domiciliu” a fost acela de a acorda asistenţă socială şi îngrijire medicală la domiciliu persoanelor, care prin condiţia lor fizică şi/sau psihică sunt izolate la pat sau la domiciliu. De asemenea s-a pus un accent deosebit pe creșterea calității vieții persoanelor vârstnice, imobilizate la pat sau la domiciliu.

La ceas aniversar dorim să mulțumim în mod deosebit oamenilor care au depus toate eforturile pentru ca persoanele vârstnice asistate să simtă iubirea aproapelui.

 Redăm în rândurile următoare mărturia dnei Maricica Andaraș. Îi mulțumim pentru toată munca depusă din 2001 și până în prezent. D-na Maricica a făcut parte din echipa CID Roman în calitate de coordonator centru și a reușit cu multă răbdare, implicare și dăruire să formeze membrii echipelor de îngrijre, de la nivel local, să fie deschisă față de nevoile comunității, să creeze relații și parteneriate la nivel local, astfel încât activitatea să fie organizată optim și profesionist în sprijinul beneficiarilor centrului.

Centrul de Îngrijire la Domiciliu Roman (CID Roman) și-a început activitatea în luna aprilie 2000, sub îndrumarea și coordonarea pr. Claudiu Iștoc, care a fost desemnat atunci de P.S. Petru Gherghel, să înființeze Asociația Caritas Roman. Pe lângă  CID Roman,  aici  funcționau un cabinet stomatologic, o farmacie și un cabinet de medicină  generală, precum și un centru social pentru ajutorarea persoanelor aflate în dificultate (persoane vârstnice, familii cu mulți copii,  fără nici un ajutor).

În luna aprilie 2001, am ajuns și eu la acest centru, cu scopul de a munci la îngrijiri la domiciliu (părintele Claudiu chiar a menționat că are nevoie de o pesoană cu experiență). Menționez că, lucram deja de ceva timp  la Spitalul Muncipal  Roman. La început am activat  ca voluntar, pentru a învăța și eu, ce implica această muncă de îngrijire la domiciliu. Trebuie să recunosc că și pentru mine era totul nou în privința activității de acest fel. Sinceră să fiu, la început mi s-a părut foarte greu, pentru că una este să muncești pe o secție de spital, sau într-un cabinet medical  și alta este, să mergi din casă în casă și să oferi servicii medicale, în condiții uneori improprii desfășurării actului medical.

Dar m-a impresionat mult  reacția celor la care mergeam. Cu lacrimi în ochi, spuneau că nu le vine a crede că mergem acasă la ei să le măsurăm T.A., pulsul, glicemia, să le facem injecții, să schimbăm pansamente, să le facem recuperare medicală, etc.

Din anul 2003, acest centru a fost asimilat Centrului Diecezan Caritas Iași, sub coordonarea d-rei doctor Gema Băcăoanu și binecuvântarea Mons. Grigore Duma. Acest lucru, a constituit un pas important spre perfecționarea personală și a serviciilor medico-sociale oferite la Roman. Cursurile de formare la care am participat, mi-au deschis orizonturi noi de cunoaștere și mi-au dat posibilitatea să cunosc colegi din Caritas, din întreaga țară, implicați în munca de îngrijire la domiciliu.

Sunt recunoscătoare formatorilor de atunci, precum Sr. Cristophora și d-na Barden, care ne-au prezentat sistemul de lucru după modelul colegilor de la Caritas Munster din Germania. Aspecte importante ale muncii la domiciliul pacienților, precum mobilizarea, comunicarea, practici medicale de îngrijire, escare, planul de organizare săptămânal și numărul de vizite, dar și colaborarea cu instituțiile și autoritățile statului, etc., toate au fost bine sedimentate atunci.

Printr-un binecuvântat context, dat de Dumnezeu, am avut asigurată locația centrului, materialele necesare activității, instrumentarul și autoturismele necesare deplasării lucrătorilor la domiciliile beneficiarilor. Tuturor celor din  structurile diecezane, naționale sau internaționale ale Caritas, le suntem profund  recunoscători. Cu ajutorul lor cei 22 de lucrători (asistenți medicali, asistenți sociali, îngrijitori) care și-au unit destinele cu acest centru în decursul celor 20 de ani de existență ale CID Roman, au oferit servicii medico-sociale la aproximativ 3000 de beneficiari.

După cei 19 ani trăiți la CID Roman, mă încearcă un puternic sentiment de recunoștință pentru șansa de a lucra aici și că, am fost inspirată să răspund cu un mare „Da”, provocării de a lucra în marea familie Caritas.

Nu a fost ușor, dar privind în urmă, cred că, Dumnezeu nu mi-a cerut să reușesc în toate aspectele muncii de îngrijire la domiciliu. EL mi-a cerut să încerc și să-mi aduc umila contribuție. Restul, EL a făcut.

Timp de 19 ani, am plecat din acest centru la sfârșitul programului, fie veselă, fie îngândurată, sănătoasă sau bolnavă, optimistă sau pesimistă, în armonie sau în firești nepotriviri de opinie cu mai tinerii mei colegi. Dar, de fiecare dată, mi-am dorit să mă întorc a doua zi la centru, consumată de dorul de colegi și de beneficiari, condusă cu siguranță de Dumnezeu și patroana spirituală a centrului nostru, sfânta Elisabeta a Ungariei.

Mi-am văzut unicul copil crescând și împlinindu-se ca om în acest interval. Odată cu el, am crescut și format tinerii mei colegi, cărora le mulțumesc pentru colaborare și răbdare. Sper că, acolo unde lucrează acum, după anii frumoși de formare de la CID Roman, să spună cu sfântă mândrie „Eu am lucrat și m-am format la Caritas”.

 

Cu recunoștință,
Maricica ANDARAȘ - asistent medical coordonator CID Roman 2001 – 2020

 

Mulțumim tuturor partenerilor și colaboratorilor care au făcut posibilă înființarea și funcționarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu Roman: Caritas Munster, Episcopia Romano-Catolică de Iași, Asociația Caritas Roman, Parohiile romano-catolice din Roman, Sagna, Tămășeni, Adjudeni, Consiliul Local Tămășeni, Consiliul Local Sagna, Direcția de Asistență Socială Roman, Serviciul Public de Asistență Socială Tămășeni si Sagna, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț, Consiliul Județean Neamț, Școala Gimnazială Tămășeni,

 

Suntem recunoscători de asemenea tuturor oamenilor de bunăvoință care au dăruit din timpul sau bunurile lor pentru binele beneficiarilor noștrii. Bunul Dumnezeu să le răsplatească eforturile!

 

La mulți ani, CID Roman!

 

 

Citit 1633 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Aprilie 2020 19:26
« Decembrie 2022 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31