Liturghie de mulțumire în comunitatea din Huși

10 Noiembrie 2020

Fă în așa fel, ca oricine vine la tine, când pleacă să fie mai bun și mai fericit.
Sfânta Tereza de Calcutta

Duminică, 8 noiembrie 2020 a avut loc sfânta Liturghie de mulțumire în cele două parohii din Huși, Parohia „Sfântul Anton de Padova” și Parohia „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”. Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași este recunoscătoare membrilor comunității din Huși și tuturor binefăcătorilor, care susțin activitatea centrului de îngrijire la domiciliu. Cu această ocazie s-a celebrat sfânta Liturghie de către părintele Iosif Iacob, director general al Asocației Centrul Diecezan Caritas Iași. Am amintit în rugăciune toate persoanele care suferă și i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toți aceia care se îngrijesc de cei bolnavi.

Multe persoane vârstnice dependente sunt izolate în prezent în gospodăriile lor, fără sprijin pentru nevoile elementare ale vieții cotidiene, în condiții de viață extrem de dificile și cu încălcarea unor drepturi fundamentale. În cele mai multe dintre situații, acestor persoane li se încalcă dreptul la o viață demnă și la un trai decent, după o viață de muncă și un număr semnificativ de ani de contribuție la bugetul de stat.

Nevoia de îngrijire şi suport a populaţiei vârstnice din România a crescut progresiv în ultimii 20 de ani. Un element important este și acela că persoanele vârstnice din România se confruntă cu efectele dramatice ale migrației economice. În satele și în orașele mici ale României, un număr mare de bătrâni trăiesc singuri, fără sprijinul familiei sau al copiilor, care sunt plecați la muncă în orașele mari sau în străinătate.

Centrul de Îngrijire la Domiciliu Huși a fost înființat în anul 2004. De-a lungul celor șaisprezece ani echipa CID Huși a fost formată din următoarele persoane: sr. Tereza Moldovan-asistent medical coordonator, Mihaela Stoica-asistent medical, Romila Mona-asistent medical, Pălie Mihaela-asistent medical coordonator, Racovanu Cătălina-asistent social, Tereza Balan-asistent social, sr. Adriana Miclăuș-asistent medical coordonator, sr. Benko Corina-asistent medical, sr. Pleșca Marina-asistent medical, Lungu Angela-asistent social, Vasilache Iustina-asistent social, Andreea Olaru-formator și îngrijitor bătrani la domiciliu, Frențescu Dorina-îngrijitor bătrâni la domiciliu, Mădălina Purice-îngrijitor bătrâni la domiciliu și Virginia Cucu-îngrijitor bătrâni la domiciliu

În prezent echipa este formată din Ciobanu Ecaterina - asistent social coordonator, sr. Iacob Maria-asistent medical, Sălăvăstru Adriana-asistent medical, Condrea Andreea-asistent social, Zota Mihaela-asistent social, Tatiana Toma-îngrijitor bătrâni la domiciliu și Tiron Florentina-îngrijitor bătrâni la domiciliu.

Echipa CID Huși este alături de persoanele vârstnice, oferind asistență socio-medicală la domiciliu și servicii de îngrijire pentru persoanele imobilizate la pat sau la domiciliu, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții acestora.

Pe parcursul acestor ani în municipiul Huși au beneficiat de servicii de îngrijire la domiciliu aproximativ 1000 de persoane vârstnice. Lunar, în medie sunt vizitați 50 de vârstnici. Sprijinul oferit persoanelor vârstnice a fost posibil datorită susținerii financiare din partea Ministerululi Muncii prin subvenția acordată în baza legii 34 din 1998, pentru serviciil medicale, prin contractul cu CAS Vaslui, prin contractarea serviciilor sociale de către Primăria Municipiului Huși, prin finanțare din fondurile europene, donații și sponsorizări.

Cu această ocazie mulțumim părintelui paroh Ieronim Enășoaie al parohiei „Sfântul Anton de Padova” și părintelui paroh Petru Olariu al parohiei „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” pentru colaborare și sprijin, tuturor credincioșilor din Huși pentru că au răspuns de fiecare dată inițiativelor care s-au defășurat, aici, în comunitate: evenimentul Un milion de stele, colectele care se organizează pentru susținerea activității centrului, acțiunile de strângere de fonduri și bunuri. Mulțumim Primăriei Municipiului Huși, Fundației Star of Hope Romania, SC Dal Consulting SRL, Direcției de Asisteță Socială Huși, Episcopiei Ortodoxe din Huși și parohiilor, Asociației Filantropia Ortodoxă Huși, Cabinetelor de medicină de familie și de specialitate, Congregaţiei „Surorile Franciscane Misionare de Asissi” Huși, Congregaţiei „Surorile Săracilor Părintelui Vicenzo Morinello", părintelui Patraș Dumitru, Restaurant Omnia, RPH SRL, PRODCIP. Dumnezeu să-i binecuvânteze cu sănătate și multe haruri!

Mulțumim echipelor de îngrijire la domiciliu care zi de zi aduc alinare persoanelor vârstnice. Disponibilitatea, curajul, implicarea lor aduce multe roade și speranță în viața acestor persoane.

Adriana Ianuș
Coordonator executiv
 Programul „Servicii de Îngrijire la Domiciliu”

Citit 136 ori Ultima modificare Marți, 10 Noiembrie 2020 14:57