Ziua Bolnavului 2022

10 Februarie 2022

La iniţiativa Sfântului Ioan Paul al II-lea, pe 11 februarie 1992 a fost instituită „Ziua Mondială a Bolnavului”, zi care constituie o ocazie de a ne îndrepta atenția și iubirea spre condiţia celor aflați în suferință, începând de la rude, lucrători sanitari şi voluntari, pentru a aduce mulţumire pentru vocaţia primită de la Domnul de a-i însoţi pe fraţii bolnavi.

Experiența de viață și experiențele vieții sunt un mare dar oferit omului, mai ales atunci când vorbim despre un vârstnic și în special despre un bolnav.

Mesajul Sf. Părinte pentru cea de-a XXX- a Zi Mondială a Bolnavului pleacă chiar de la lunga experiență pe care Biserica a făcut-o în decursul timpului spre a sensibiliza poporul lui Dumnezeu și instituțiile față de cei bolnavi și față de cei care se îngrijesc de cei bolnavi. Și unii și alții ar avea multe de împărtășit din experiența lor: unii din experiența bolii și a suferinței, alții din experiența grijii și a responsabilității.

Primul gând care însoțește această zi este cel al milostivirii: milostivi precum Tatăl. Prima invitație este aceea de a privi la Domnul „bogat în milostivire” care este prezent în viața omului prin puterea pe care o are, dar și prin duioșia cu care vine în întâmpinarea omului. Omul este chemat să cunoască și această putere care vine de sus, dar și duioșia care nu poate lipsi în existență umană. În cel suferind există o putere, puterea de a depăși limita dată de boală și neputință, dar și grija și atenția de a se deschide puterii vindecătoare de a recunoaște neputința și nevoia de ajutor. Cine are misiunea de a se îngriji de cei bolnavi trăiește experiența milostivirii și o poate mărturisi prin faptul că misiunea sa este dar și chemare de a experimenta măreția slujirii celui bolnav și puterea acestei slujiri, puterea de a schimba suflete, dar și limita, neputința în nenumărate rânduri în fața bolii. Tratamentul în acest caz rămâne doar puterea duioșiei cu care se apropie de cel bolnav.

A doua invitație este să privim la Cristos: Cristos este imaginea vie a milostivirii lui Dumnezeu. El care iese din veșnicia Tatălui vine în viața omului și ia asupra Sa tot ceea ce omul trăiește. El este cel care „predică evanghelia împărăției și vindecă orice boală și neputință”. El este martorul fidel a ceea ce este omul atât în neputința sa cât și în măreția sa. Suferința și durerea care izolează sunt un strigăt spre o asumare și o responsabilizare a ceea ce suntem: nevoiași de sprijin și ajutor, dar și capabili și responsabili de a oferi ajutor și alinare. Acesta este omul despre care ne vorbește Cristos, Fiul lui Dumnezeu.

A treia invitație este să privim la om în măreția și micimea sa, având curajul să îl admirăm și să îl slujim cu demnitate prin simple sau mărețe gesturi. În natura umana se întrepătrund suferința și boala cu măreția actului de milostivire pe care îl poate face orice persoană care vine în întâmpinarea nevoilor celui bolnav. Fiecare lucrător sanitar, medic , asistent, îngrijitor și orice persoană de bunăvoință dispusă sa fie alături de cel bolnav, devin semne ale măreției milostivirii în lume.

Este o zi deosebită de rugăciune pentru cei bolnavi și pentru cei care se îngrijesc de cei bolnavi. Este o zi deosebită de a le mulțumi celor bolnavi pentru mărturia pe care ei o dau prin lupta pe care o duc cu suferința și boala și pentru modul în care se lasă sprijiniți, ajutați, susținuți de cei care trăiesc și iubesc misiunea de a fi de ajutor celui suferind. Este o zi de mulțumire și încurajare a celor care au misiunea de a atinge „carnea suferindă” a lui Cristos și cu devotament, competență și profesionalism, depășesc dimensiunea ce ține de profesia lor și iubesc: ei sunt mâinile milostive ale lui Dumnezeu care acționează cu „putere”, dar și cu „duioșie”.

Privind omul în aceste două dimensiuni îl putem lăuda și preamări pe Dumnezeu. În toți și în toate este lucrarea lui atâta vreme cât omul se lasă condus și mișcat de puterea cerească. Îl preamărim pe Dumnezeu și pentru acele locuri și instituții (spitale, case de reabilitare, centre paleative, programe și proiecte pentru bolnavi și vârstnici) care toate trebuie să fie și să rămână o voce a valorii vieții, protejând și îngrijind ceea ce este fragil, bolnav și marcat de neputință, împotriva unei culturi a rebutului.

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași prin Centrele de Îngrijire la Domiciliu prezente în peste 30 de comunități din regiunea Moldovei vine în întâmpinarea diferitelor forme de nevoi la domiciliul beneficiarilor vârstnici, încercând să le aline singurătatea, suferința și boala. Bunicii se confruntă cu grave probleme de sănătate și lipsurile materiale. Echipa de Îngrijire la Domiciliu merge zilnic în casele lor pentru a le oferi asistență medicală specializată, pentru a-i asculta, a-i ajuta la treburile gospodărești, pentru a-i însoți la medic, fiind un sprijin permanent pe care ei se pot baza.

Suntem recunoscători Domnului pentru că de 22 de ani, asociația noastră este alături de seniori prin serviciile sociale și socio-medicale, dar și cu însoțirea pastorală, pentru ca să poată trăi timpul bolii uniți cu Cristos răstignit și înviat.

Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară propune un moment de rugăciune cu prilejul acestei celebrări; vă invităm să urmăriți: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=202202030.

Sfântul Părinte ne amintește că apropierea de cei bolnavi și îngrijirea lor pastorală nu este numai misiunea câtorva slujitori dedicați în mod specific; vizitarea bolnavilor și ajutorarea lor este o invitație adresată de Cristos tuturor discipolilor săi. Câți bolnavi și câte persoane bătrâne trăiesc acasă și așteaptă o vizită! Slujirea mângâierii este misiunea fiecărui botezat, amintindu-și de cuvântul lui Isus: „Am fost bolnav și m-ați vizitat” (Mt 25,36).

Vă invităm de asemenea să dăruiți timp pentru a viziona și asculta mărturiile sincere a beneficiarilor noștri:

Beneficiară a Centrului de Îngrijire la Domiciliu Suceava

Beneficiară a Centrului de Îngrijire la Domiciliu Faraoani

Beneficiară a Centrului de Îngrijire la Domiciliu Butea

Beneficiară a Centrului de Îngrijire la Domiciliu Hălăucești

Beneficiară a Centrului de Îngrijire la Domiciliu Săbăoani

Beneficiară a Centrului de Îngrijire la Domiciliu Suceava

Beneficiară a Centrului de Îngrijire la Domiciliu Pârgărești

Beneficiară a Centrului de la Domiciliu Iași

Dragi lucrători ai Centrelor de Îngrijire la Domiciliu, slujirea voastră față de cei bolnavi, iubirea, dăruirea și sacrificiul depășește limitele profesiei pentru a deveni o misiune. Fiți conștienți de marea demnitate a profesiei voastre, precum și de responsabilitatea pe care ea o comportă.

Citit 340 ori Ultima modificare Vineri, 11 Februarie 2022 10:55

captionfrerer