Primul clopoțel al păcii

01 Septembrie 2022

Astăzi, 1 septembrie 2022, a sunat clopoțelul de început de an școlar pentru copiii refugiați din Ucraina.

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași, prin Programul de intervenții în situații de urgență și calamități naturale, implementat la nivel național de către Confederația Caritas România, a pus la dispoziția copiilor ucraineni 2 săli pentru clasele I și a II-a, pentru a învăța în limba maternă.

Astfel, 20 de copii din clasa I și 20 de copii din clasa a II-a, vor fi îndrumați, începând de astăzi, de către specialiști ucraineni să înțeleagă și să învețe mai ușor și mai bine lecțiile din programa școlară postată pe platforma ucraineană pentru învățământ online.

Plini de emoții, copiii au pășit în Centrul special amenajat pentru ei, au primit ghiozdane, rechizite, cadouri, dar și o primă lecție prin jocuri și concursuri.

Pentru câteva ore, i-am transpus în atmosfera pașnică care ar fi trebuit să fie acum în Ucraina.

Copii, părinți, baloane, flori, bucurie și emotii. Acestea au fost caracteristicile unei zile minunate, de poveste. O poveste spusă copiilor ucraineni care au fugit din calea războiului pentru a trăi cu speranța unui viitor mai bun.

Am încercat și credem că am reușit să le oferim copiilor din clasa I „Prima zi de școală din viața lor” așa cum au visat-o, așa cum părinții lor ar fi dorit să fie la ei acasă, în Ucraina.

Mulțumim partenerului nostru, Club Rotary Iași, doamnei președinte Cătălina Arsenescu precum și doamnei Angela Beliak, care ne-au ajutat la identificarea copiilor ucraineni pentru clasele I și II.

„O să treaca mulți ani și noi vom realiza că astăzi s-a întâmplat o minune. Minunata organizație Caritas ne-a întins o mână de ajutor și iubire, nouă, ucrainenilor, părinților și copiilor. Ne-a încălzit sufletele cu grijă și frumusețe. Atât de mult bine ne-a oferit de nu-mi vine să cred, iar când mă gândesc la asta îmi vine să plâng de bucurie și emoție.

Îmi oferă posibilitatea să ajut copiii care au trecut prin război și care au nevoie de încurajare, întărire sufletească, de sprijin și să li se ofere cunoștințe și bucurii.

Eu am avut acest vis, această dorință de a-i ajuta pe copiii ucraineni să învețe mai departe. Datorită organizației Caritas, acest vis a devenit realitate. Sunt recunoscătoare pentru tot ce a facut această organizație și tot poporul român pentru noi și pentru copiii noștri. Mulțumesc!” Liana Lunhu

Aducem mulțumiri deosebite Confederației Caritas România pentru sprijinul oferit Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași în implementarea proiectelor dedicate refugiaților ucraineni.

 

 

Citit 155 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 20:08
Mai multe din această categorie:
« Februarie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28