Încălzind case și suflete

25 Februarie 2014

Trei zile cu soare afară şi în suflete, picioare ude, frig în oase, oboseală şi pleoape grele. Cam aşa se pot descrie cele trei zile în care echipa de intervenţie a Centrului Diecezan Caritas Iaşi a distribuit lemne de foc în Cuca şi Măcişeni, două dintre satele care au fost afectate de inundaţii în septembrie 2013. După ajutoare de urgenţă, ajutor fizic la curăţarea gospodăriilor de mâl, donaţii de sobe şi pachete cu alimente de Crăciun, Centrul Diecezan Caritas Iaşi a rămas alături de sinistraţii din cele două sate, continuând să îi ajute cu lemne de foc pe cei care au fost selectaţi în urma anchetelor sociale.

Oamenii de acolo au lăsat în urmă cele întâmplate şi încearcă să îşi reconstruiască viaţa şi gospodăriile, însă urmele lăsate de ape se văd nu numai în peretii caselor ude ci şi în lacrimile care izvorăsc din ochii lor când povestesc ce li s-a întâmplat, ca şi cum dezastrul s-ar fi produs ieri. Noi am fost acolo să le oferim oamenilor lemne necesare pentru a putea trece cu bine iarna, dar şi să îi ascultăm, sa le mai luăm din povara celor întâmplate. Bucuria şi recunoştinţa pe care am văzut-o în ochii lor nu se poate compara cu mii de alte bucurii ale zilelor pe care noi le ducem în rutina noastră din oraş. Cele două sate, Măcişeni şi Cuca, erau învăluite în ceaţă şi fum; oameni cu feţe căzute veneau parca cu ruşine să îşi încarce în caruţe lemnele care le-au fost oferite, spunând parcă prin mii de gesturi „Eu am avut tot ce aveam nevoie mereu şi acum….iau pomană”. Nu putem să le luăm acest sentiment de neputinţă, nu putem să salvăm toţi oamenii sărmani din lume, dar măcar putem fi lângă ei din când în când, căutând motive să îi întâlnim: anchete sociale, pachete cu alimente, lemne, sobe, program agricol. Trebuie să ştie că nu i-am uitat şi nu avem cum să uităm unele chipuri gârbovite de ani, capete împodobite cu păr nins şi mâini muncite. Ne place să credem că suntem oamenii potriviţi la locul potrivit şi că îi ajutăm să treacă peste un moment dificil din viaţa lor.

 În aceste trei zile petrecute cu drag printre oameni, Centrul Diecezan Caritas Iaşi a donat 335 metri cubi de lemne de foc la un număr de peste 128 de familii afectate de inundaţii. Le mulţumim tuturor celor care au fost lângă noi şi ne-au sprijinit, făcându-ne să ne simţim salvatori pentru trei zile.

 „Sărut mâna, să mai veniţi pe la noi…şi în vremuri mai bune”- sunt cuvintele unui bătrânel care îşi încarcă căruţa trasă de un căluţ bătrân…ca şi cum am fi oameni dragi ai casei.

 Vom mai merge, deoarece din ziua în care i-am cunoscut ne-am luat angajamentul să fim lângă ei, până vor reveni la viaţa lor tihnită dintr-un sat liniştit. Vom continua cu pachete cu alimente, program agricol şi un program de reducere a riscului de dezastre.

 Trosnesc deja poate lemnele în sobe, şi pe plită fierbe o mămăliguţă, iar tuşa Dumitra, o bătrânică cu mâini tremurânde îşi şterge lacrimile cu pestelca înflorată. E ca şi cum am pictat un tablou cu bunii fericiţi.

 

Mihaela Condac
Mihaela Hurduc

Citit 2312 ori Ultima modificare Luni, 03 Noiembrie 2014 22:32
« Decembrie 2022 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31