Primăvara în suflete inundate de suferință

28 Martie 2014

Venirea primăverii în acest an a avut o altă însemnătate pentru locuitorii din Cuca și Măcișeni. 200 de familii din cele două localități afectate de inundații în septembrie 2013 au primit de la Centrul Diecezan Caritas Iași semințe de legume, unelte agricole și furaje pentru animale precum și câte un pachet consistent cu alimente.

Cu toate că apele au trecut de mult, urmele morale ale suferinței încă se văd. Nu există dată în care să mergem în satele indundate din Galați și să nu retrăim acele momente alături de bătrâni care numai întinzând un buletin cu semne ale mâlului din acea perioadă încep să plângă. Oamenii din cele două sate pe care le-am adoptat pentru o perioadă, Cuca și Măcișeni, își duc viața în liniște și normalitate însă parcă nimic nu mai e la fel, urmele au rămas asemeni torenților care au săpat șanțuri veșnice pe dealurile dimprejur.

Înțelegem că putem fi alături de ei și prin simpla noastră prezență, însă pentru a asigura intervenția integrată necesară în acest tip de situații am dus până la capăt și programul agricol necesar pentru aceste două zone în care s-au produs inundații. Acest program agricol a avut drept scop sprijinirea persoanelor afectate de inundații în a-și reconstrui viața în sensul acela al normalității din sate, o normalitate în care pe timp de primăvară grădinile se trezesc la viață și asteaptă să fie populate de roade puse cu grijă de un bătrân și o bătrână cu mâinile încrețite de ani și de atâtea grădini. Pentru mulți dintre locuitorii din cele două sate munca pământului este tot ce știu și vor să facă, orice petec de pământ din jurul casei trebuie lucrat; ei bine noi am fost alături de ei și le-am furnizat semințe de legume, un set de unelte agricole și un sac de furaje necesar pentru păsări. Numai împărțind aceste lucruri parcă satele se animau și parcă răsărea pe fața oamenilor speranța și împlinirea în același timp. Se simțea că plutește deasupra acestor oameni acea aură care să îi facă să simtă că nu sunt uitați și contează pentru cineva.

Stând la rând pentru a primi produsele din programul agricol, bunicile cu basmale și pestelci vizibil muncite, șușoteau și scoteau pe rând câte un plic de semințe și deja preconizau în ce colț de grădină le vor planta și cam cum va fi recolta. Cred că aici am vrut să ajungem: să putem să le inspirăm oamenilor puterea de a-și proiecta viitorul, de a trece peste trecut și de a putea să mai facă planuri, să regăsească acea pace de la sat în care primăvara aduce miros de nou, de pamânt abia săpat, de copaci dați cu var, de fum de pajiște, de iarbă crudă, de case văruite.

„Ne-ați adus exact ce aveam nevoie mai mult! Știți, pentru noi oamenii de la țară, cel mai important este pământul și animalele. Vă așteptăm la toamnă să ne bucurăm împreună de recoltă” – ne-a spus tanti Ilinca zâmbind cu recunoștință.

Am dus până la capăt un proces greu dar motivant, și putem spune că este misiune îndeplinită. Am depus mult efort, dar am rămas cu experiențe plăcute, cu momente de împlinire sufletească, cu imaginea unor bătrâni pe care nu îi vom uita niciodată, cu o creștere personală și profesională. Avem speranța că vom mai trece prin aceste sate măcar să îi revedem pe cei care au avut grijă și de noi atunci când după o zi de muncă ochii ni se închideau și un boț de mămăligă cu brânză era un deliciu.

Am realizat împreună cu persoane resursă din aceste sate tot ceea ce ne-a stat în putință și am considerat ca fiind necesar, pentru a nu îi lăsa pe locuitorii din Cuca și Măcișeni să cadă în deznădejde. Le mulțumim tututor celor care ne-au fost alături și datorită cărora, după lungi furtuni interioare, am adus și primăvara în sufletele indundate până nu demult de amintirea unor ape necruțătoare.

     

Mihaela Condac
Mihaela Hurduc

Citit 2345 ori Ultima modificare Luni, 03 Noiembrie 2014 22:36
« Decembrie 2022 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31