Caritas Iaşi şi Caritas România în solidaritate cu Serbia lovită de inundaţii

20 Iulie 2014

După ce timp de o săptămână (1-6 iunie 2014), Thomas Hackl, coordonatorul programului pentru situaţii de urgenţă de la Caritas România, a sprijinit colegii din Bosnia Herţegovina la planificarea programelor Caritas, un alt specialist, colega noastră Mihaela Condac, de la Caritas Iaşi, a fost prezentă în Serbia în săptămâna 8-15 iunie 2014. Împreună cu colegii de la Caritas Serbia a format un grup de voluntari care a ajutat la efectuarea evaluării şi distribuţia de ajutoare umanitare.

  După primele zile de lucru, Mihaela Condac ne-a relatat despre experienţele ei:

  "Am fost împreună cu echipele Caritas Sabac să ajutăm familiile afectate cu alimente şi produse de igienă şi curăţenie. Am reuşit să stau de vorbă şi cu câteva familii afectate de inundaţii.

  «Nu credeam că după război voi mai trăi încă o traumă atât de mare», ne-a spus Sava Mitrovic când am vizitat-o în satul său Orid, din municipalitatea Sabac.

  Sava este o femeie puternică. Ea trăieşte din agricultură, împreună cu soţul şi fiul ei. În primăvară au investit 2000 de euro în seminţe şi sisteme de irigaţii, pentru a avea un venit bun în toamnă când aveau de gând să vândă legumele cultivate, la care au muncit foarte mult toţi trei. Din nefericire apa a luat tot. Din cauza ploilor abundente din perioada 14-19 mai, râul Dobrava a crescut foarte mult şi a inundat întreg satul Orid. Pământul şi casa în care locuieşte Sava au fost sub apă 14 zile.

  «Când a venit apa am fugit pe deal şi ne-am salvat. Dar tot ce aveam în casă şi mai ales culturile au fost complet distruse. Ştiţi, eu vorbeam cu plantele, am pus suflet în ce făceam. Dar am pierdut tot ce aveam. Eu nu am trăit niciodată din mila altora, am muncit toată viaţa. Acum nu ştiu ce voi face», ne-a spus Sava printre lacrimi.

  La fel ca Sava Mitrovic, în tot municipiul Sabac sunt afectate aproximativ 1500 de familii de agricultori.

  În următoarele zile Caritas Sabac va distribui oamenilor afectaţi seminţe de legume. Astfel ei vor putea cultiva câteva legume care vor creşte până la toamnă, şi vor avea câteva provizii pentru iarna care vine.

  Oamenii vor avea nevoie însă de case reparate, sobe şi lemne pentru iarnă.

  Caritas Iaşi va sprijini în continuare Caritas Serbia, în implementarea proiectelor de reabilitate.

      

 Centrul Diecezan Caritas Iaşi

Citit 2630 ori Ultima modificare Luni, 03 Noiembrie 2014 22:48
« Decembrie 2022 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31