Ziua Vârstnicului 2023

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iaşi, prin programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu, care oferă servicii socio-medicale în peste 30 de localități din județele Iași, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău, a organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice (1 octombrie) o serie de acțiuni care ne-au făcut să ne îndreptăm atenția și iubirea către beneficiarii programului: vârstnicii singuri, încercați de greutățile vieții.  

Cu prilejul acestui eveniment organizat anual, se urmărește creșterea nivelului de conștientizare și de empatie cu privire la calitatea vieții persoanelor de vârsta a treia și transmiterea moștenirii umane și religioase, care este atât de esențială pentru fiecare societate. Într-o lume în care persoanele vârstnicie sunt văzute doar ca o povară pentru societate, Biserica și Caritas oferă exemplul practic al considerației și respectului pe care trebuie să-l purtăm bătrânilor noștri.

În această perioadă, am trăit împreună multe momente frumoase, care au hrănit sufletul cu bucurie și emoție. Multe zâmbete sincere, au fost dăruite cu prilejul acestui eveniment vârstnicilor beneficiari prin activitățile organizate: distribuirea de pachete cu alimente la domiciliu, participarea la Sfânta Liturghie, având parte de tot sprijinul parohiilor din fiecare comunitate, participarea la momente de comuniune și socializare prin oferirea de daruri, flori, felicitări, iconițe, servirea prânzului, participarea la diverse programe artistice, recital de poezie, pregătirea de prăjituri și alte dulciuri de casă, în unele comunități celebrându-se evenimentul concomitent cu Ziua Recoltei.

Cu ocazia acestui eveniment special, dorim să le mulțumim seniorilor noștri și să le arătăm recunoștința pentru înțelepciunea de care au dat dovadă de-a lungul anilor, pentru că au știut să treacă prin momente dificile fără să-și piardă speranța, pentru că ne-au oferit povești de viață cu care să ne hrănim sufletul și pentru că, zi de zi, ne învață să apreciem viața în toată complexitatea și frumusețea ei. Dragi bunici, mulțumim pentru cuvintele de mângâiere, pentru sfaturi, pentru  toate învățăturile oferite.

Rugăciunea voastră este un mare dar pentru noi și pentru întreaga societate umană, mai ales pentru că devine prea ocupată, prea acaparată, prea distrasă. Bogăţia de cunoştinţe şi valori pe care o transmiteți, reprezintă o comoară de experiență și înțelepciune.

Nu știți câtă bucurie am, când mă sună sau mă vizitează personalul de la Caritas. Am fost la un concert unde m-am bucurat foarte mult. Am văzut mulți copii talentați și persoane cu bunăvoință. Ne-au servit cu dulciuri și au vorbit foarte frumos cu noi, bătrânii. Avem o mare bucurie de fiecare dată când primim un pachet cu alimente și produse de igienă. Vă multumim si suntem fericiți când cineva ne vizitează, ne dă un telefon. Vă mulțumim frumos pentru tot. (Mărturie beneficiară în vârstă de 82 de ani).

Bătrânii noștri ne inspiră și ne motivează pentru a pune în practică misiunea noastră de creștini. Prin activitatea noastră, oferim o mărturie vie că persoanele vârstnice sunt prețuite, respectate și iubite. Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, le dorim tuturor vârstnicilor o viață senină, plină de har, pace și binecuvântare din partea Domnului. La mulți ani!

Mulțumim echipelor din cadrul Centrelor de Îngrijire la Domiciliu și voluntarilor care trăiesc credința, vocația și misiunea de a se dedica vârstnicilor în nevoie.

Mulțumim de asemenea comunităților parohiale, consiliilor locale și școlilor care sunt lângă noi mereu, care ne ajută și ne sprijină în a construi și a realiza lucruri care îi înveselesc pe ai noștri bunici.

Maftei Petronela

 

Responsabil comunicare

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *