Cunoașterea de sine și întărirea relației părinte-copil

Luna august a adus cu sine noi activități pentru beneficiarii Centrului de Resurse pentru Familii și Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco”, programe ale Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. Astfel, în cadrul a două întâlniri tip grup de suport părinte-copil și seminar motivațional, beneficiarii au fost îndemnați spre un proces de autocunoaștere și valorificare a propriei persoane, fie în relația cu familia, fie în comunitatea din care provin, iar pe de altă parte, a fost subliniată importanța unei relații de calitate părinte-copil, prin suport și susținere reciprocă.

În cadrul întâlnirilor noastre, am adus în prim-plan cunoașterea de sine, abilități, capacități, gânduri, cunoștințe, aptitudini și imaginea personală proiectată în cadrul familiei din care fiecare persoană face parte și mai ales asupra copiilor care își văd părinții ca model de urmat.

Am îndemnat așadar părinții să lase la ușă grijile și problemele, să se așeze și să își readucă aminte de copilărie, de cât de importantă e joaca, fie că avem chestiuni mai simple sau mai dificile de rezolvat într-o anume zi, fie că avem constant griji, probleme, situații neașteptate. Antrenați în rutina zilnică, de cele mai multe ori uităm că e bine să ne mai oprim din fugă și să conștientizăm că valorile în cadrul unei familii și climatul familial adecvat duc la dezvoltarea armonioasă a celui mic, cel care acordă din prima clipă de viață încredere totală părinților săi.

Din dorința de a-i implica activ pe cei prezenți, am inițiat un dialog cu privire la modalitatea prin care să reușim să fim bine cu noi ca adulți în propriul proces de dezvoltare personală, profesională și socială, pentru ca mai apoi să proiectăm acest bine și asupra membrilor din familie, fie că sunt parteneri de viață, copii, bunici etc. Totodată, am dorit ca prin acest dialog să putem observa și copiii, inițiindu-i mai apoi pe părinți în joc și joacă, în a fi alături cu și pentru cei mici.

Întâlnirile organizate astfel au ca scop nu doar conștientizarea importanței exemplului personal al părintelui în raport cu cei mici, cât și schimbul de experiențe intergeneraționale și întărirea comunicării părinte-copil, astfel încât, prin jocuri de rol și creionarea unui mediu sigur, să putem schimba rolurile din cadrul familiei: copiii să devină cei care preiau „conducerea”, să își poată face ideile auzite, să aibă curaj să verbalizeze ce e în regulă și la ce consideră ei că se poate lucra în cadrul familiei, iar adulții să fie capabili să privească relația părinte-copil și din altă perspectivă.

Pe parcursul celor două întâlniri, toți cei prezenți au avut ocazia de a lua masa împreună, într-un moment de liniște și apreciere a tuturor celor prezenți.

Aceste întâlniri  au fost organizate în cadrul proiectului Educație nonformală pentru dezvoltare personală, finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile, în conformitate cu prevederile Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.”

Cristian Ioana – Asistent Social/Coordonator Centrul de Resurse pentru Familii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *