Istoric Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași – 35 de ani de caritate

În 1990, într-o Românie marcată de tranziție, incertitudine și lipsuri, lua ființă Asociația Caritas Solidaritate – cunoscută astăzi drept Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași. Din acea zi și până azi, misiunea sa a rămas neschimbată: să fie aproape de cei săraci, marginalizați, suferinzi, oferindu-le nu doar sprijin material, ci demnitate, respect și iubire.

În frunte cu mons. Vladimir Petercă, echipa Caritas de atunci formată din voluntari, a început cu acțiuni de urgență: distribuirea de alimente, haine, medicamente, sprijin pentru spitale, adăpost. În timp, asociația a înțeles că ajutorul nu înseamnă doar donații și sprijin imediat, ci și o schimbare de mentalitate. Astfel, Caritas Iași a început să educe comunitatea în spiritul solidarității și empatiei, promovând o societate mai sensibilă la nevoile celor aflați în suferință.

În deceniile care au urmat, Caritas Iași a construit pas cu pas o rețea de servicii sociale, medicale, educaționale și de urgență pentru persoanele defavorizate. Au fost înființate filiale la Bacău și Roman, cabinete stomatologice și farmacii sociale, iar inițiativele s-au extins către categorii tot mai variate: copii, tineri, persoane cu dizabilități, vârstnici, migranți și victime ale catastrofelor naturale.

  • Orfelinatul Caritas (1993-2023), ulterior devenit Casa de tip familial „Sf. Iosif” a oferit, timp de 30 de ani, o adevărată familie copiilor rămași fără sprijin. 
      
  • Biroul de Asistență pentru Persoane cu Handicap, devenit ulterior Centrul de Resurse pentru Persoane cu Dizabilități (2001-2015) a fost un program dedicat îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu dizabilități.
  • Din 2002, până în 2012 a funcționat Centrul de Inserție Socio-Profesională pentru Tineri în Dificultate, un proiect ce a oferit tinerilor vulnerabili nu doar cursuri de calificare practică în tâmplărie, ci și sprijin psiho-emoțional, educațional și material.

Între 2005–2007, programul Porți de Emigrare Caritas a oferit consultanță gratuită privind migrația legală, prevenirea traficului de persoane, informare despre serviciile disponibile în străinătate

  • În perioada 2006–2014, programul Antidrog a fost un demers amplu de prevenire a consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor, prin servicii complexe și adaptate nevoilor reale ale comunității.

În prezent, în cadrul Asociației funcționează 2 mari domenii de activitate și un program care se activează în situații de urgență.

Domeniul pentru Vârstnici și Persoane cu Dizabilități – pentru o bătrânețe demnă

Prin Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu din cadrul domeniului, Caritas Iași aduce din anul 2000 sprijin în viața bătrânilor bolnavi și singuri. Pentru un vârstnic imobilizat sau bolnav, fiecare zi poate fi o luptă. Singurătatea, neputința, lipsa sprijinului sunt realități copleșitoare.  Serviciile de îngrijire la domiciliu acoperă o gamă largă de nevoi, de la îngrijire medicală specializată și recuperare medicală, până la servicii sociale ce includ: ajutor la igienă, alimentație, sprijin în deplasare, consiliere juridică și administrativă, suport emoțional.

De-a lungul timpului, peste 27.000 de bătrâni din regiunea Moldovei au beneficiat de sprijin prin intermediul acestui program devenit un angajament pentru demnitatea vârstnicilor.

Domeniul Copii, Tineri, Familii – o șansă pentru viitor

Este constituit din 3 programe sociale:

Centrele de Resurse pentru Copii și Tineri Don Bosco1300 de copii sprijiniți

Centrele de Resurse pentru Copii și Tineri Don Bosco din Iași (înființat acum 25 de ani) și Buruienești (înființat în urmă cu 15 ani) sunt 2 centre de tip after-school social, unde zilnic 50 de copii vin pentru a-și continua educația, pentru a învăța, dar și pentru a visa la un viitor mai bun. Programul oferă în prezent meditații gratuite la materiile școlare, o masă caldă zilnică, rechizite, jucării, hăinuțe, tabere de vară, întâlniri săptămânale pentru creșterea stimei de sine, activități educative și recreative, precum și consiliere psihologică.

Centrul de Resurse pentru Familii (Biroul de Asistență Socială) – peste 10.000 de persoane ajutate

Încă din 1990, Biroul de Asistență Socială a reprezentat un răspuns uman și profesionist la nevoile tot mai complexe ale persoanelor afectate de sărăcie și excluziune socială. În primii ani, sprijinul s-a concretizat prin oferirea de hrană și haine, însă realitatea din teren a arătat că nevoile sunt mult mai profunde: izolare, marginalizare, lipsă de speranță. Astfel a apărut ideea unui program care să meargă dincolo de ajutorul material – un loc unde oamenii aflați în dificultate să fie ascultați, înțeleși și însoțiți pe drumul către o viață mai bună. De-a lungul timpului, acest birou s-a transformat în Centrul de Resurse pentru Familii.

Centrul Educațional Celeste a fost înființat în 2024 și oferă o gamă variată de servicii: programe after/before school, activități de vară, petreceri pentru copii, ateliere creative și cluburi educaționale (teatru, muzică, dans, pictură). Scopul acestui nou centru este de a susține fiecare copil în explorarea propriilor talente și de a promova un echilibru sănătos între învățare și joacă, într-un mediu sigur, prietenos și inspirațional.

Proiecte europene

Începând cu anul 2005, Caritas Iași a accesat și implementat proiecte prin fonduri PHARE, iar apoi, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, a continuat cu proiecte finanțate prin Fondul Social European – în special prin POSDRU (până în 2015) și ulterior prin POCU (2018–2023). Toate aceste inițiative au avut un obiectiv comun: includerea socială a persoanelor vulnerabile și creșterea șanselor lor la o viață mai bună.

Un element central al acestor proiecte a fost formarea profesională. Caritas Iași, ca furnizor autorizat de formare profesională, a oferit cursuri în diverse ocupații cerute pe piața muncii atât din Romania, cât și din străinătate: infirmieră, îngrijitoare copii, îngrijitoare bătrâni, tehnician maseur, tâmplar universal, brutar, bucătar, cofetar-patiser, mecanic auto, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, competențe antreprenoriale, antreprenor în economia socială, confecționer, operator introducere validare date, competențe cheie – limba engleză. Pe lângă pregătirea profesională, au fost implementate măsuri integrate de sprijin – consiliere, orientare profesională, activități educaționale pentru copii, servicii socio-medicale și de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici și chiar finanțare pentru inițierea de mici afaceri. Proiectele s-au desfășurat în comunități din județele Iași, Vaslui, Suceava, Bacău, Botoșani, Neamț, Galați.

Programul de Intervenții în Situații de Urgență și Calamități Naturaleprezenți acolo unde urgența nu așteaptă

Programul de Intervenții în Situații de Urgență a fost înființat în anul 2003, ca răspuns la nevoile comunităților afectate de inundații din regiunea Moldovei. Peste 17.000 de persoane au fost sprijinite să-și reconstruiască viețile, iar în județele Galați și Bacău au fost construite 40 de locuințe pentru familiile rămase fără adăpost. Intervențiile au inclus ajutor de urgență, dar și sprijin pe termen mediu și lung. Programul a devenit un model de intervenție integrată, aducând sprijin nu doar în România, ci și în țări precum India, Haiti, Myanmar, Bosnia sau Serbia

Tot prin acest program, s-a oferit sprijin pentru persoanele refugiate din Ucraina, oferindu-le ajutorul necesar pentru a se integra și a-și construi o viață mai bună. În primele luni de război, am fost alături de 1000 de persoane refugiate care au beneficiat de sprijin prin centrele de primire din Siret, Iași și Traian. Din iulie 2022, a fost deschis Biroul de Asistență pentru Refugiați din Iași, oferind unui număr de peste 1400 de persoane: ajutor de urgență, consiliere juridică și psihologică, acces la servicii medicale și sprijin pentru angajare, activități socio-educaționale și after-school pentru copii, cursuri de limba română și activități de integrare.

Dincolo de serviciile sociale directe, Caritas Iași a investit constant în oameni, în potențialul lor, în educație și formare. Începând cu anul 2007, organizația a devenit furnizor autorizat de formare profesională, dezvoltând un departament dedicat care oferă cursuri de inițiere, calificare și specializare în meserii cerute pe piața muncii.

În același timp, Departamentul de Voluntariat a reunit, de-a lungul anilor, mii de persoane care au ales să dăruiască din timpul, cunoștințele și energia lor celor în nevoie. Voluntarii – locali și internaționali – au contribuit esențial la reușita activităților Caritas, implicându-se în programele sociale, acțiuni de sprijin și evenimente comunitare. De asemenea, Caritas Iași a desfășurat numeroase campanii și evenimente menite să sensibilizeze comunitatea: colecte în biserici, concerte caritabile, festivaluri, acțiuni educative, inițiative de solidaritate pentru refugiați, sinistrați sau alte persoane în nevoie.

Activitatea organizației a fost susținută și consolidată de o rețea solidă de parteneriate naționale și internaționale care au facilitat intervenții rapide și integrate, în beneficiul celor mai vulnerabili membri ai societății. Pe lângă marile programe, Caritas Iași a implementat și alte inițiative și proiecte de sprijin: locuințe sociale, sprijin pentru intervenții medicale, campanii de conștientizare etc.

Mulțumim tuturor celor care au fost parte din această călătorie de 35 de ani: Episcopiei Romano-Catolice de Iași, parohiilor din dieceză și din diaspora, instituțiilor publice și private, autorităților locale, organizațiilor partenere, mass-mediei, firmelor partenere, donatorilor individuali, donatorilor din străinătate, voluntarilor și angajaților noștri. Împreună am reușit să oferim sprijin acolo unde era mai mare nevoie. Vă purtăm recunoștință profundă!